Ski de primavara vara

50 Views
 

Salut Skimaniaci!

Stiu ca venirea primaverii este un moment mult asteptat de unii si mai putin agreat de altii… ma refer in special la iubitorii sporturilor de iarna care deja abia asteapta sa vina urmatoarea zadapa. Insa, din fericire, tendintele din ultimi ani, arata ca si in randul schiorilor autohtoni, schiul/snowboardul a evoluat de la statura „sport de iarna”, deoarece din ce in ce mai multi prefera schiul de primavara tarzie sau de la inceputul verii. Motivul? Conditii excelente si vreme insorita pe partiile de pe ghetarii din Alpi. Si sa nu uitam nici de fetele muuuult mai sumar imbracate care se bucura impreuna cu tine de razele calde ale soarelui. Wink

Probabil acum ti-am ridicat o gramada de intrebari de genul: Unde sa ma duc? Cu ce sa ma imbrac? Cum va fi vremea? Cum sunt conditiile de zapada? Am nevoie de protectie solara? Care sunt costurile? Dar oare chiar merita?

In continuare incerc pe cat posibil sa iti ofer raspunsuri adecvate la toate aceste intrebari si totodata sa iti si prezint pe scurt destinatiile posibile pentru o vacanta de schi de neuitat… poate chiar combinata cu un sejur la mare; de ce nu?

In Europa, te poti bucura de tari care dispun de statiuni amenajate in mod special pentru sezonul primavara/vara; acestea sunt mai ales cele care se bucura de prezenta ghetarilor.
Unde sa ma duc?

  • () – cea mai aproape de noi; are 8 statiuni pe ghetar, dintre care 6 sunt pregatite  special pentru schi in sezonul cald.
  • () – poti combina in mod perfect un sejur de schi cu o vacanta la mare.
  • () sau (), ceva mai departe, dar care dispun de munti uriasi, zapada de buna calitate si in toiul verii, asta daca nu vrei neaparat sa zbori pana in Peninsula Scandinava.

Cum sunt conditiile de zapada?
Cele mai bune conditii de zapada de pe ghetari se gasesc pe la inceputul verii pana la sfarsitul lunii august; toamna deja se impute treaba si poti vedea o fata cam gri a ghetarilor, care nici din punct de vedere estetic nu arata formidabil, iar de schiat nici nu poate fi vorba!

Care sunt orarele de functionare?
Atentie! Daca vrei sa schiezi pe ghetari, trebuie sa fii matinal! Din pacate, orarul de functionare nu a fost gandit pentru petrecareti. Pe timp de primavara/vara pe numerosi ghetari, instalatiile pornesc la ora 7 dimineata, iar la ora 16, game over! Se termina distractia pe partii. Dar merita sa te trezesti odata cu cocosul, deoarece in razele soarelui se deterioreaza calitatea zapezii, iar dupa-amiaza schiatul poate deveni cu usurinta unul nautic. Totusi, cine se trezeste de dimineata, in acest caz, nu ajunge intotdeauna departe; noaptea cam ingheta tot ce s-a topit in timpul zilei, astfel risti sa schiezi pe partii tari ca betonul. Oricum, sfatul meu: dimineata schi, dupa-amiaza bronz si relaxare intr-un lac sau centrul spa din apropiere. Wink

Cum va fi vremea?

Bineinteles, la asemenea altitudini si la temperaturi ceva mai scazute se poate intampla sa si ninga; cu toate ca aceste ninsori tin putin, dar macar imbraca muntii intr-o haina alba (ce poetic!). In plus, o ninsoare cat de mica, ajuta mult la calitatea partiei si iti da si un feeling placut, de sejur de iarna. Urmareste previziunile meteorologice si pe cat posibil orienteaza-te catre acele destinatii.

Imbracamintea?

Pentru ca vorbim totusi de ghetari/munti inalti, trebuie sa iei in calcul faptul ca vremea poate fi foarte schimbatoare; o zi superba de vara, poate deveni usor una mohorata cu ploaie, vant puternic si chiar cu ceata. Sfatul meu e sa te imbraci intotdeauna stratificat si ai cu tine un rucsac in care sa incapa haine de schimb. Stiu ca vezi frecvent poze cu schiori in pantaloni scurti sau in tricou, dar e bine sa eviti acest tip de imbracaminte, care de altfel e total neadecvat pentru schi. In cazul unui accident te poti grav rani, nemaivorbind de razele nocive ale soarelui de la asemenea inaltimi; in plus, nu ai nevoie de un bronz de tractorist. Fa exceptii doar pentru o poza haioasa cu gasca…

Protectie solara!

Cei care au mai schiat primavara, cu siguranta stiu ce putere are soarele. Astfel, nu uita de ochelari de soare, iar crema de protectie solara aplic-o de mai multe ori pe zi. Nu uita nici de protectia buzelor; poate suna putin metrosexual, dar e bine sa ai la indemana un balsam de buze. Consuma multe lichide (nu te gandi la bere sau alte bauturi alcoolice, ci mai degraba la apa minerala sau ceai), deoarece din cauza caldurii, a radiatiei puternice si a efortului fizic, organismul pierde mai multa apa decat in timpul schiului de iarna. Revenind la imbracaminte, sa nu renunti la manusi. In magazine de specialitate poti gasi manusi mai subtiri, potrivite pentru un sezon calduros la schi. Nu uita nici de sapca!

Costurile? Chiar merita?
Daca te-am convins ca merita sa mergi la schi la inceput de primavara/vara si te pui sa faci un simplu calcul matematic si compari costurile unui sejur la schi pe timp de iarna cu unul pe timp de vara, cel din sezonul cald este mai scump. In schimb, iti recomand sa incerci macar o data senzatia pe care ti-o ofera schiatul pe timp de vara. Cu siguranta veti avea parte de o experienta unica, iar vacanta va fi neuitat! In plus, cu toata incalzirea globala si topirea vehementa a ghetarilor cine stie cat ne mai putem bucura de aceasta placere, putem spune exotica, schi/snowboard in toiul verii. Poate urmasii nostri nu vor mai avea aceaste ocazii, asa ca profitati pana puteti, nu de alta, dar ca sa aveti ce povestii la batranete.

Distractie faina!
…si povestiti-ne pe Facebook cum a fost!
Sursa Newsletter www.skimania.ro

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...