Vacanta de 1 mai

30 Views
Mini-vacanta de 1 Mai: litoralul romanesc vs. plajele din Bulgaria
1 mai la mare!

1 mai la mare!

1 Mai cade anul acesta intr-o duminica, motiv pentru care  va trebui sa te rezumi la doar doua zile de weekend obisnuite. Cu toate acestea, daca nu vrei sa ramai in Bucuresti, cele mai potrivite destinatii sunt litoralul romanesc, litoralul bulgaresc si minivacantele de tip city-break. Specialistii consultati de Bloombiz te sfatuiesc ce statiune sa alegi, in functie de bugetul pe care ti-l poti permite si iti ofera cate sfaturi utile.

„De 1 Mai, fiind perioada si mai scurta decat cea de Paste, destinatia de baza e litoralul Marii Negre. Intai cel romanesc si apoi cel bulgaresc, ca numar de turisti. Majoritatea merg la noi si apoi pe litoralul bulgaresc”, spune consilierul  in turism, Traian Badulescu.

De aceeasi parere este si Dan Anghelescu, general manager al agentiei de turism La Piovra Turista. Acesta subliniaza faptul ca poti iesi mai ieftin cu un pachet all inclusive, cumparat de la o agentie.

„Cea mai ieftina oferta este un hotel de trei stele, cu mic dejun si costa 10 euro de persoana, pe noapte, cu tot cu taxe de statiune. Dar vanzarile si cererile sunt de 3 si 4 stele ,cu all inclusive. Tot un hotel de trei stele cu all inclusive costa 21 de euro de persoana, pe noapte.  De aici pleaca preturile. Oricum, nu sunt exagerat de mari. Nu exista tarife de 1 Mai. Variaza intre 20 si 35 de euro”, a precizat,pentru Bloombiz, Dan Anghelescu.

Cele mai apropiate statiuni de Romania sunt Albena si Nisipurile de Aur.

Eliza Custura, Executive Director la agentia Paradise Travel, mentioneaza ca un sejur ieftin, de 1 Mai, la bulgari, incepe de la 40 – 50 eur / persoana / pachet 2 nopti / fara masa sau eventual doar cu mic dejun, in timp ce pentru litoralul romanesc preturile pornesc de la 13 euro/persoana pentru o noapte de cazare cu mic dejun, la hoteluri de patru stele.

Litoralul fara manele

In cazul in care cauti un loc linistit, la mare, in Romania, unde sa nu te deranjeze nici manele si nici aglomeratia excesiva, cele mai recomandate statiuni de specialistii intrebati de Bloombiz raman Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud si Cap Aurora.

In opinia lui Custura, o locatie linistita este Delta Dunarii, cu Sulina. Reprezentantul agentiei Paradise Travel aminteste ca aici au fost facute amenajari in ultimii ani si ca exista pensiuni frumoase. In plus, plaja este curata si vei avea parte de liniste.

Pe de alta parte, daca ai mai multe zile libere de 1 Mai si te afl in cautarea unei destinatii externe, te poti orienta catre Grecia, Turcia sau chiar Egipt.

Destinatii pentru un buget redus

Daca ai un buget redus pentru 1 Mai, anul acesta, cel mai bine alegi litoralul romanesc.

Operatorii de turism au pareri diferite cand vine vorba de definirea bugetului restrans. In timp ce pentru Eliza Custura un buget redus, de 1 Mai, pentru un roman, inseamna pana la 100 de euro/persoana, pentru un pachet de doua nopti pentru doua persoane, pentru Dan Anghelescu bugetul restrans presupune cazarea la casutele din piatra, din Costinesti, care valoreaza circa 20 de lei pe noapte.

Oficialul Paradise Travel aminteste ca cele mai bune destinatii la mare de 1 Mai pentru cei care au un buget redus sunt, in Bulgaria, Albena & Nisipurile de Aur. In Romania, destinatiile predilecte sunt Vama Veche & Mamaia.

“Dar vorbim de tipologii diferite de turisti. Vama Veche, pentru  nostalgicii de alta data si tinerii cu low budget (in general familii fara copii), cei care calatoresc cu trenul, marea majoritate, sau se inghesuie in masini.  Mamaia pentru  oameni “high class”cu sau cei care au chiar foarte putin timp liber de 1 mai si nu pot calatori. Bulgaria, pentru oameni cu un buget mediu, familisti sau tineri dornici de distractie, cei care merg in general cu masina proprie”, a detaliat Eliza Custura.„Interesant este ca a inceput sa se vanda Egiptul, pe urma mai sunt cateva variante de Grecia. Dar comparativ, sunt putine cereri. Pe Grecia vor fi de la 300 de persoane care merg cu avionul, in Bulgaria cu siguranta vor fi cateva mii.

Chiar daca au un buget mai mare, prefera sa mearga in Bulgaria, pentru ca este destul de aproape, sunt cateva ore. Ca distanta, ori ca te duci la Neptun si faci 300 de kilometri, ori ca te duci la Nisipurile de Aur, tot 300 de kilometri sunt. Singura difrenta e pe unde o iei. Daca o iei pe la Giurgiu sunt 300 de kilometri, daca o iei pe la Vama, sunt cu 60 de kilometri in plus”, explica Dan Anghelescu.

Unde mergi daca ai buget nelimitat

La polul opus, daca te numeri printre turistii care dispun de un buget mai mare pentru sarbatorirea Zilei Muncii, atunci poti alege Grecia, cu Insulele creta, Rhodos si Halikidiki, asa cum te sfatuieste Badulescu. Ai mai putea opta pentru o vacanta in Egipt sau pentru statiunea turca Antalya.

In cazul in care ai si suficient timp la dispozitie, iar aspectul financiar nu reprezinta o problema, poti cumpara un pachet de 1 Mai pentru Maldive, Tenerife, Insulele Canare, Insulele Balneare, Cipru sau Malta.

Dan Anghelescu sustine ca ai putea chiar inchiria un iacht si sa faci o croaziera pe care nu o vei uita prea curand.

„1 mai este cumva relativ. Poate fi si Maldive si Tenerife si orice destinatie exotica. Dar poate sa fie chiar si o croaziera. Nu neaparat de trei nopti, dar poti sa iti iei din Turcia sau din Grecia, sa spunem, un iacht, sa il inchiriezi trei zile, sa mergi pe mare.

Un iacht cu patru cabine costa in jur de 10 – 12 mii de euro. Undeva la 2500-3000 de euro de persoana. Pachetele dinamice se pot construi oricand, oricum. Nu inseamna neaparat ca de 1 Mai, exista un pret maxim. Bine, daca iei acelasi lucru la 1 august, o sa te coste dublu”, a precizat Anghelescu.

Riscurile la care trebuie sa fii atent

Trebuie,  totusi, sa acorzi atentie riscurilor care exista pe litoralul bulgaresc. Traian Badulescu recomanda turistilor sa aiba grija unde parcheaza masina, sa evite locurile nepazite sau in afara incintei hotelurilor. De asemenea, consultantul in turist aminteste ca exista riscul sa fii oprit de un politist si sa primesti o amenda.

La randul sau, General Managerul agentiei La Piovra, te antentioneaza sa ai grija la mancare, pentru ca sunt hoteluri cu all inclusive la preturi diferite.

„Intotdeauna diferenta aia de tarif se reflecta in ceva. Ori ai piscina incalzita, ori in loc sa itii dea niste cornulete intre mese iti dau produse de patiserie. Si asa mai departe. Exista ceva in plus, din punct de vedere calitativ. Pentru ca din punct de vedere cantitativ, toata lumea are acelasi lucru.”

Anghelescu mentioneaza ca bucataria bulgareasca e o bucatarie mai grea, cu multe sosuri si ca vinul care se da la masa este intotdeauna sec. De asemenea, oficialul agentiei sustine ca vei primi, la pachetele all inclusive, „bauturi locale, nu neaparat cele mai proaste, ci dintre cele mai ieftine”.

„Din cauza asta li se pare ca pune cineva apa in bere sau in suc. Pentru ca sunt toate light. Adica berea la draft, dar nu bere premium sau de calitate superioare. La sucuri, in loc sa le dea coca cola, le da american cola, cum este la noi. Ideea si conceptul de all inclusive nu inseaman nici pe departe sa le dea la sticla. Bauturile sunt la pahar. La sticla, e pe bani. Aceasta este ideea conceptului de all inclusive”, subliniaza Anghelescu.

De asemenea, reprezentantul agentiei Paradise Travel, sustine ca de preferat ar fi, in principiu, locurile deja cunoscute din anii precedenti, unde calitatea se pastreaza in cele mai multe cazuri.

„Insa nu este o regula. Chiar si la o terasa ieftina poti gasi mancare buna dar si la un restaurant scump mancare nu tocmai proaspata. In principiu ar trebui sa consume produse a caror calitate poate fi oarecum verificata (salate, fructe, preparate la gratar) si sa evite produsele din carne tocata, maionezele etc (mancare ce detine un grad ridicat de perisabilitate).

La randul sau, Eliza Custura considera ca turistii nostri deja s-au obisnuit cu riscurile din Bulgaria.

„Unii dintre ei au devenit usor dependenti de un hotel sau o statiune. S-au dus vestile din anii trecuti ca “ti se fura masina”.  Turistii romani sositi in statiunile din Bulgaria (o parte din ei) vor din ce in ce mai multe facilitati la un buget cat mai restrans. Ofertele din Bulgaria nu se compara cu Romania, insa multi dintre clientii pentru Bulgaria nu mai apreciaza corect raportul calitate – pret. In ciuda acestui fapt, bulgarii fac tot posibilul ca oaspetii sa se simta bine in hotelurile lor si sa revina cu drag si in sezonul de vara”, a conchis Custura.

Articol de Alexandra Grigore
http://www.bloombiz.ro/turism/mini-vacanta-de-1-mai-litoralul-romanesc-vs.-plajele-din-bulgaria_1489886

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...