Al 53 Congres FIJET va fi găzduit de ROMÂNIA
Peste 250 de ziarişti şi scriitori internaţionali de travel se vor întâlni în România pentru a descoperi o parte din cele mai cotate atracţii pe care le deţine ţara noastră. Startul la maratonul promovării va fi dat la Palatul Parlamentului din Bucureşti ce va găzdui un eveniment unic: al 53-lea Congres mondial al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Editorilor din Turism (FIJET). El se va desfăşura între 17 şi 25 septembrie şi va avea ca temă centrală „Patrimoniul cultural mondial reflectat în presa de turism”. Vizitele de documentare vor începe la Palatul Parlamentului şi vor continua la Muzeul Naţional Cotroceni. După aceea va urma un circuit de peste 1.200 de kilometri, ce va include zona Bacăului (cu vestitele podgorii de la Cotnari), Suceava (Fălticeni, Marginea cu renumitele sale ateliere de ceramică neagră, ce au o vechime de peste 500 de ani; mănăstirile Moldoviţa (distinsă de FIJET în 1975 cu trofeul Mărul de Aur (Golden Apple); Suceviţa, Voroneţ şi Gura Humorului). În această zonă invitaţii vor călătorii cu Mocăniţa şi caii huţuli de la o herghelie istorică şi se vor opri în Ciocăneşti, sat promovat ca muzeul viu al tradiţiilor bucovinene.
Inedite întâlniri vor avea loc la hotelul Castelul lui Dracula de la Tihuţa (judeţul Bistriţa-Năsăud), la Sighişoara, unde va fi organizată o seara medievală într-o cramă de vinuri. Aici vor fi vizitate Turnul cu ceas şi mai multe atracţii care au consacrat această cetate medievală în preferinţele turiştilor internaţionali. Circuitul de documentare va continua cu oraşul Sibiu, Mărginimea Sibiului unde se va desfăşura o Nuntă tradiţională – program artistic de succes ce conservă valorile vieţii şi folclorului zonal. Jurnaliştii internaţionali se vor familiariza în ultima etapă a documentării cu atracţii deţinute de Bran, unde se va vizita castelul legat şi de legenda lui Dracula, Sinaia cu castelele Peleş şi Pelişor, embleme ale regalităţii româneşti, palatul Cantacuzino de la Buşteni etc.
Evenimentul este organizat de către Clubul Presei de Turism – FIJET România şi Ministerul Dezvoltării şi Turismului din România. FIJET România a desfăşurat în ultimii 3 ani de când a aderat la organizaţia internaţională FIJET numeroase manifestări ce au generat investiţii de imagine în contul ţării noastre. Aş aminti doar de premierea, în urmă cu doi ani, a trei concepte turistice – Mărginimea Sibiului, Delta Dunării, respectiv compania Blue Air – cu trofeul Mărul de Aur (Golden Apple) un moment unic şi în istoria FIJET dar şi a ţării noastre – apreciază Victor Rădulescu, preşedintele Clublului Presei de Turism – FIJET România.
Sursa: Revista Traveller Magazin,
DOINA CONSTANTINESCU