Belgrad obiective turistice

94 Views

Serbia, oficial Republica Serbia este o țară situată în centrul și sud-estul Europei. Teritoriul acoperă partea de sud a Câmpiei Panonice și partea centrală a Balcanilor. Serbia se învecinează cu Ungaria în nord; cu România și Bulgaria în est; Republica Macedonia în sud; iar cu Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și Croația în vest; granița cu Albania este în dispută. Belgrad, care este capitala și cel mai mare oraș al Serbiei, este de asemenea printre cele mai mari din Europa de Sud-Est.

Suprafaţa: 77.474 km2;
Capitala: Belgrad
Declararea independenţei: 5 iunie 2006
Ziua naţională: Ziua Suveranităţii, 15 februarie
Moneda nationala: dinarul sarbesc
Populaţia: 7.498.001 (la recensământul din 2002)
Vârsta pentru drept de vot: 18 ani
Etnii: sârbi 63%, albanezi 17%, muntenegreni 5%, maghiari 3%, altele 13%
Limbi: sârbă 95%, albaneză 5%
Religii: ortodoxă 65%, musulmană 19%, romano-catolică 4%, protestantă 1%, altele 11% .

Geografie:
Serbia este situată în cuprinsul a două regiuni istorico-geografice, Balcanii de Vest și partea de sud a Câmpiei Panoniei. Are granițe comune cu Albania, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia, România și Ungaria. Fără a avea ieșire directă la mare, Serbia are acces prin intermediul Dunării la Marea Neagră și Europa Centrală.
Cu un relief variat, câmpii fertile in partea de nord, Voivodina, dealuri și munți in partea de sud-est, teritoriul Serbiei este străbătut de Dunăre si de râul Morava, tributar al fluviului.
Clima este continentală in nordul țării, cu ierni reci și veri umede și calde, iar în partea sudică are influențe mediteraneene, cu veri secetoase.

Relieful Serbiei este predominant muntos în sud(aparținând Alpilor Dinarici, alt. max. 2656m în vf. Daravica)și est(Munții Serbiei, cu Defileul Dunării), colinar și de câmpie(Câmpia Moravei), în partea centrală, și numai de câmpie(Câmpia Dunării), în nord.

Cultura:
Serbia are una dintre cele mai variate culturi ale Europei. Frontiere între imperii mari au fost stabilite pe teritoriul actualei Serbia, în mai multe epoci ale istoriei europene : între partea vestică și cea estică a Imperiului Roman; între Regatul Ungariei, Imperiul Bulgar și cel Bizantin; și între Imperiul Otoman și Imperiul Austriac (mai târziu Austro-Ungar). Drept rezultat, în timp ce nordul Serbiei poate fi numit „centru-european”, sudul aparține mai degrabă Estului Europei. Desigur, ambele regiuni s-au influențat reciproc, așa că o separare între nord și sud este mai degrabă artificială.

Influența Imperiului Bizantin asupra Serbiei a fost poate cea mai importantă. Sârbii sunt creștini ortodocși, având o Biserică națională – Biserica Ortodoxă Sârbă. Folosesc atât alfabetul chirilic, cât și cel latin, datorită influențelor atât estice, cât și vestice. Mănăstirile din Serbia, construite în special în Evul Mediu, sunt poate cea mai bună dovadă a influenței bizantine și ortodoxe, dar și a Europei vestice (romanice). Majoritatea reginelor din istoria Serbiei au avut o origine străină, incluzându-le pe Hélène d’Anjou (verișoară a lui Carol I al Siciliei), Anna Dondolo (fiica dogelui Veneției, Enrico Dandolo), Caterina a Ungariei, și Simonida a Bizanțului.

Serbia are opt situri culturale considerate de UNESCO Patrimoniu al Umanității : mănăstirile Stari Ras și Sopoćani (din 1979), mănăstirea Studenica (1986), Complexul Monahal Medieval din Kosovo, care include : mănăstirea Dečani, Maica noastră de la Ljeviš, Gračanica și Patriarhatul de la Pec- (2004, în pericol din 2006), și Gamzigrad – Romuliana, precum și Palatul lui Galerius, adăugat în 2007. De asemenea, există două memorii literare care au fost adăugate pe lista UNESCO ca făcând parte din lista Programului Memoriile Lumii : Scripturile Miroslav, manuscrise din secolul XII (adăugate în 2005), și arhiva Nikola Tesla (2003).

Belgrad orasul reinviat dupa bombardamentul din martie 1999
Un drum de aproximativ 660 km (Bucuresti – Belgrad) parcurs in circa 8-10 ore. Cand am pornit sa descopar Belgradul, ma asteptam sa gasesc un oras fantoma care inca suferea din cauza embargoului international cat si a conflictelor interetnice, suferinta ce s-a proiectat asupra comportamentului uman reflectata prin violenta si nepasare. Ei bine am fost placut surpinsa sa constat ca Belgradul, care a fost bombardat in primavara anului 1999 arata mult mai bine decat “micul nostru Paris”. Un oras superb care a stiut sa astupe ranile razboiului, plin de viata, increzator in viitorul cu oameni care au reusit sa scape de prejudecatile care ii priva de experietenele ce urmau sa le schimbe viata. Din pacate foarte multe monumente istorice de mare interes au fost distruse in urma bombardamentului, dar si nenumarate cladire au fost refacute dealungul timpului.

Orasul construit pe colinele strajuite de Dunare si Sava, face ca totul in aceast oras sa para ca totul curge de la sine. Cladirile vechi, zonele pietonale, cafenelele si magazinele, apusul ce se stinge in Dunare contureaza imaginea unui oras pe care cu siguranta vei dori sa-l revezi ori de cate ori vei avea ocazia.

In ceea ce priveste viata de noapte, peste tot in oras erau postate afise care anuntau concerte si festivaluri. Pe timpul verii concertele pot fi vazute pe mari ecrane amplasate pe malurile Dunarii, sa vezi mii de oameni care vin si stau pe malul Dunarii in dreptul unui ecran imens ai impresia ca acest oras nu doarme niciodata.

Mancarea este excelenta, atat in restaurantele cu specific sarbesc cat si in cele in care se poate servii mancare din bucataria international. Restaurante curate, servicii de calitate, cel putin in minivacanta petrecuta in Belgrad nu am vazut un ospatar care sa vina si sa-mi tranteasca farfuria cu mancare in fata, sau care sa fie enervat ca il intreb detalii cu privire la mancarea lor traditionala.

In ceea ce priveste cazarea intradevar tarifele sunt la fel de mari ca si la hotelurile noastre din Bucuresti, o noapte de cazare 85 de euro cu mic dejun ( pret / camera).
Ca si obiective turistice Belgradul nu duce lipsa. Mai jos am sa enumar cateva dintre cele mai importante obiective pe care NU trebuie sa le ratati!

Cetatea Kalemegdan – La confluenta dintre raul Sava si Dunare, cetatea Kalemegdan a fost construita de catre despotul sarb Stefan Lazarevic in secolul al XIV-lea, si reconstruita apoi in intregime de catre austrieci in 1717, in conformitate cu principiile lui Vauban. Intre anii 1739 si 1830, turcii si-au stabilit aici punctul lor cel mai avansat din Balcani pentru a controla miscarile trupelor austriece.

Statuia eroului necunoascut de la Belgrad – simbolul capitalei, ridicat pe o coloana inalta in stil neo-clasic, intr-o pozitie senina si mandra, sta un tanar soldat care duce un mesaj de pace. Construita de Ivan Mestrovic, in 1928, aceasta sculptura impozanta simbolizeaza eforturile armatei sarbe pentru eliberarea patriei in 1918. Locatia acestei sttuii ne ofera o panorama superba asupra orasului.

Monumentul lui Mihajlo Obrenovic – situat in Piata Republicii, vizavi de Muzeul National, acest monument este o sculptura in bronz dedicata Printul Mihajlo Obrenovic, eliberatorul Serbiei de sub dominatia turcilor in 1867. Statuia il reprezinta pe print, mandru pe calul lui, iar pe fundatie sunt gravate numele oraselor principale din Serbia, si scene din istoria tarii.

Teatrul National (Trg Republike – Piata Republicii) – construit la initiativa printului Mihajlo, dupa planurile lui Alexandru Bugarski, fatada in stilul anilor \’20 face echipa buna cu sculpturile neo-clasice. Modelat dupa cladirile teatrelor din Europa Centrala ale aceleasi perioada, regasim si o urma renascentista in decorul lui. Teatrul si-a deschis portile in 1969, iar Opera si Baletul a avut primele spectacole in 1919.

Biserica Sveti Marko (bulevardul Kralja Aleksandra, nr. 17) – aceasta frumoasa biserica ortodoxa se afla in apropierea Parlamentului si este construita din materialele care variaza de la caramida la lemnul si la bronz. A fost construita in anii 1930, si prin adoptarea arhitecturii manastirii Gracanica, Biserica Sveti Marko are un stil ortodox medieval sirb, cu o cruce greaca si douasprezece cupole. Aceasta biserica le este draga locuitorilor Belgradului adaposteste ramasitele tarului Dusan (1308-1355). Seara este iluminata din toate partile, oferind un spectacolul privirii.

Moscheea Bairakli (str. Gospodar Jeremova, nr.1) – localizata in cartierul Dorćol, in vecinatatea Portului, Bairakli este ultima moschee musulmana din Belgrad. Construita in 1690 de catre sultanul Suleiman II, a fost renovata de mai multe ori, dar a pastrat multe din caracteristicile sale originale, cum ar fi curtea din fata. Numele sau actual i-a fost dat in secolul al XVIII-lea in cinstea drapelului turcesc, care a fost ridicat deasupra moscheii.

Catedrala Sf. Sava – domina cu cupola ei intregul oras si este cea mai mare biserica ortodoxa din lume. impodobita cu patru cloptnite inalte de 44 m, si cu o cupola de 70 m, acopera o suprafata de 91 cu 81 de metri patrati. Biserica Sfantul Sava impresioneaza prin monumentalitate si eleganta bizantina.

Palatul Printesei Ljubica – La cativa pasi de Knez Mihailova, este, fara indoiala, una dintre cele mai interesante locatii istorice ale orasului. Datand din 1831, resedinta a fost construita pentru Printesa Ljubica si cei doi copii ai sai, Milano si Mihajlo.

Muzeul Nikola Tesla

Nikola Tesla (1856 – 1943) inventator, cercetator si inginer electrician sarb, care a adus contributii revolutionare la disciplina electricitatii si magnetismului. Este inventatorul curentului alternativ, sistemului trifazic de transmisie a puterii, motorului cu inductie, generatoarelor si transformatoarelor de putere de inalta frecventa si a tehnologiilor telecomenzilor. In 1943, Curtea Suprema a S.U.A. l-a recunoscut ca fiind inventatorul radioului. Unitatea pentru masurarea campului magnetic a fost numita tesla, in onoarea sa. Muzeul gazduieste mostenirea sa personala, hartii stiintifice si urna cu cenusa sa. Demonstratii ale experimentelor sale sunt disponibile pentru vizitele in grup pre-inregistrate.

Strada Skadarlija;
Muzeul aviatiei din Belgrad;
Turnul Mileniului din Belgrad;
Fortareata Belgrad;
Muzeul 25 mai;

Muzeul National – ce gazduieste picturi semnate de Vincent van Gogh, Jan van Goyen, Rembrandt, Peter Paul Rubens, Henri Matisse, Claude Monet, Pablo Picasso, Paul Cezanne, Tiziano, Tintoretto, Canaletto, Vasilij Vasil’evič Kandinskij e Gustav Klimt.

Muzeul Militar;
Muzeul Etnografic;
Beli Dvor sau „Palatul Alb;
Ada Ciganlija – parc insula cu nenumarate cafenele si restaurante.

Recomandari:
Croaziera pe Dunare sau Sava;
Excursie de 1 zi la Novi Sad – mare centru cultural;
Vizita la Topola;
Vizita in Vršac ( Varset – situat la doar cativa km dupa traversarea frontierei Orsova);

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...