Interviuri nonconformiste pe…facebook (3)

73 Views

 

Ada Cartianu

Ada Cartianu s-a nascut in Bucuresti pe data de 15 August 1978 intr-o familie de intelectuali pasionati de arte si cu o tumultuoasa istorie de familie de-a lungul timpului.

Primul contact cu arta l-a avut de mic copil datorita Culei Cartianu din Judetul Gorj, monument istoric si de patrimoniu national transformat ulterior in Muzeu. Ada Cartianu a inceput sa deseneze si sa picteze la o varsta frageda sub influenta strabunicului ei, pictorul C.V Ionescu care a introdus-o in universul artistic al lui Constantin Brancusi cu care se legase o relatie de prietenie si colaborare artistica in perioada intoarcerii acestuia de la Paris la Tg. Jiu pentru crearea monumentelor care definesc astazi orasul. Scathe -urile si desnele lui C.V Ionescu reflectand imaginea si libertatea imaginatiei in arta lasata de Brancusi au definit in mare parte esenta picturilor Adei Cartianu.

Ada Cartianu s-a inscris la 13 ani la Scoala Populara de Arte No.1 din Bucuresti unde l-a avut ca mentor si indrumator pe profesorul Kessler. Datorita creativitatii excesive Ada Cartianu nu a urmat niciodata tiparul artistului clasic si din nevoia de exprimare personala in afara regulilor impuse de arta clasica Ada a realizat ca nu se poate conforma unui model tipic de artist.
De-a lungul copilariei Ada Cartianu a fost cizelata artistic de bunicul ei Eftimie Cartianu care i-a dezvoltat simtul si atractia pentru Literatura si Filozofie conturandu-i primii pasi spre cariera de scriitoare si, cel de-al doilea bunic, renumitul Dr.Radiolog Victor Stoica (Doctorul Mariei Tanase) care i-a influentat exprimarea artistica prin pictura si desen. Dupa decesul ambilor bunici Ada Cartianu l-a avut ca mentor cultural pe unchiul ei profesorul si autorul Marin Radoi.

Ada Cartianu a publicat prima carte de filozofie in anul 2002, “Dincolo de adevaruri existi”, urmata de “Inocenta Pacatului”, Tristetile unui om fericit”, Praf in Ochi”, “Lacrimile lui Icar”, “The house of thousand mirrors”.

Ada Cartianu si-a pastrat balansul artistic intre cuvinte si culori dezvoltand o cariera artistica in Statele Unite unde locuieste din anul 2005. Picturile Adei fac parte din colectii private si sunt expuse in galerii din Miami, Sarasota, Chicago, New York avand o cota ridicata pe piata de arta din Statele Unite. Printre posesorii picturilor ei se numara: B.J Armstrong (Fost jucator Chicago Bulls), Marilyn Miglin (O somitate in lumea cosmeticelor din US), Tim Egan (Politician), Vince Vaughn (Actor), Derrick Ros ( Jucator Chicago Bulls) si multi altii.

Buna seara(nu stiu ce ora este acum la tine…) Ada Cartianu si multumesc ca ai accept sa te alaturi serialului de interviuri pe teme legate de turism.

Reporter: Cum s-ar descrie Ada intr-o fraza???Asta pentru cititorii nostrii…

Ada Cartianu: Sunt un “turist” indraznet si pasionat de experientele traite pe muntele vietii.

R: De ce crezi ca un artist atat de talentat si cunoscut ca tine in State,nu e la fel de mediatizat si in Romania??

A.C: In ceea ce ma priveste nu cred ca puteam fi mediatizata initial in Romania, din cauza carierei artistice ca si pictorita si din motivul ca nu am incercat inca sa-mi expun arta pe piata romaneasca, insa nu pot spune ca nu am primit tot ajutorul cuvenit ca si scriitoare. Totusi faptul ca am parasit Romania la 25 de ani, nu mi-a permis sa dezvolt o cariera mai productiva in tara. Din alt punct de vedere sunt constienta de faptul ca daca ma aflam in Romania, nu aveam aceeasi explozie in cariera cum o am in U.S ,datorita faptului ca la noi ,deschiderea spre nou, este un element foarte dezechilibrat din punct de vedere social. Arta intinsa pe-o panza isi pierde valoarea inaintea unei sculpturi de bisturiu pe pieptul unei femei, iar in tara noastra frumoasa de la sine mediatizam cu mare dezinvolutura o frumusete falsa

R: Let’s talk about….tourism!esti de accord?

A.C: Daca imi mai dai putin timp sa vad toata lumea poate facem si un Ghid Turistic impreuna …hai, diseca-mi pasiunea pentru TURISM!!!

R: Care este prima ta reactie cand auzi cuvantul „TURISM”?

A.C: Primul cuvant la care ma gandesc e AVENTURA iar reactia mea e sa topai fericita prin casa ca ma voi urca in tren, avion, vapor sau masina doar ca sa vad un loc nou.(Nu refuz bicicleta) Intotdeauna ma inspira sa vad o tara noua, un loc nou, ceva total diferit de ceea ce am vazut sau ce am trait, iar prin avantajul faptului ca avem puterea de a calatorii ne putem diversifica filozofia de viata, pasiunile, devotamentul pentru vechi care poate fi inlocuit de evenimente noi si extraordinare. Consider ca TURISMUL este egal cu LIBERTATEA.

R: Cum crezi ca a afectat criza turismul romanesc??a fost el afectat?

A.C: Turismul romanesc nu a fost afectat de criza, dar este afectat de sistemul care a uitat dupa 89’ sa promoveze cu adevarat frumusetea unei tari incredibil de frumoasa. Categoric nu cred ca aceasta criza economica mondiala a afectat turismul romanesc ci, ideologia cu care s-a plecat la drum de la inceput pentru a promova turismul romanesc

R: Cum percepe Ada Cartianu evolutia turismului romanesc??evident,daca a evoluat…

A.C: Consider ca Romania poate mai mult ,datorita bogatiei naturale pe care o are, dar recunosc ca fiecare pas facut de persoane particulare in jurul tarii este fantastic. Am fost profund impresionata de ceea ce am vazut acasa incepand cu serviciul intr-un hotel precum si in pensiuni. Am fost tratata ca o printesa, oare ce sa-mi doresc mai mult??? Evoluam!

R: Cat de important este rolul unei agentii de turism in viziunea ta??

A.C: Traind departe de tara, intr-un sistem care mi-e destul de strain inca, consider ca Agentia de Turism, in sistemul clasic, este o idee mult mai buna, accesibila, si benefica pentru ambele parti decat orice agentie de categoria Expedia, Cheapflights, Travelocity etc. Din acest punct de vedere prefer sa vorbesc cu o persoana “face to face”. Asa cum nu-mi pot face parul suvite online, as vrea sa aflu mai mult despre o destinatie turistica uitandu-ma in ochii agentului turistic.

R: Care este locatia sau obiectivul preferat din Romania?

A.C: Ahhh, aici m-ai prins pentru ca iubesc enorm de multe locuri in tara noastra. Am fostul unul dintre acei adolescenti care a calatorit cu rucsacul in spate insa pot sa-ti dau ca exemplu cateva locuri de suflet ale copilariei mele sau ale primei iubiri hahahaha (si nu rade ca eram indragostita in fiecare vara  de un loc): Orsova, Cazanele Dunarii, Baile Herculane, Trei Ape,  Muntele Semenic, Tg,Jiu, Cartiu, Valea Sohodolului, Muntii Parang si Retezat, Valea Prahovei, Sighisoara, Sibiu. Adevarul este ca acolo m-as intoarce in fiecare secunda datorita amintirilor insa, avem o tara mult prea  frumoasa ca sa nu o mai strabat cu rucsacul in spate…poate cu fiul meu in curand

R: Dar din afara Romaniei??

A.C: Ca turist in afara tarii, nu poti avea decat amintiri perfecte , de aceea nu cred ca putem fi intotdeauna obiectivi fata de ceea ce vedem in afara ,pentru ca din cauza curiozitatii si spiritului adventurier totul se ridica la un nivel superior…adrenalina . Insa cateva locuri magice pentru mine sunt Insula Skiathos – Grecia, Port El Kantaoui -Tunisia, Budapesta –Ungaria, Praga – Czech Republic, Maui – Hawaii, San Francisco – U.S, Portland Oregon –U.S, Lake Geneva – US, Chicago – US (aici locuiescJ) Saint Moritz – Elvetia, Sao Paulo – Brazil ,  Salzburg – Austria, Kitzbuhel- Austria, Venetia –Italia, Florenta- Italia si Kuta Bay- Bali. Motivati motivati doamna!!!….ok ok…cand esti indragostita iti place orice…

R: Ada,sa incercam un joc al imaginatiei:daca ai avea o saptamana,timp in care ai putea sa iei orice decizie care crezi ca ar ajuta turismul si ai avea mana libera….ce ai face???cu atat mai mult cu cat traiesti de ani bune,acolo unde exista turism cu adevarat…

A.C: As schimba mentalitatea, sistemul si reclama derizorie a tarii noastre pe plan extern. Sincer? As schimba ceva materie neuronala si m-as baza pe mai multi sportivi, artisti si actori care au reusit sa ne reprezinte tara in strainatate. Cateva exemple: Catrinel Sandu, Gabriel Trifu, , Vali Craciunescu, Mugur Mihaescu, Horia Tecau, Irena Hoffman, Aura Cercel, Alexandra Nechita, Dan Colcer, Claudia Motea, Elena Carstea, si multi altii. Adevarul este ca nu foarte multi romani de acasa stiu devotamentul acestor oameni si ce fac ei pentru Romania in occident.

R: Ce ai dori sa mai adaugi?

A.C: Mi-e dor de un loc pe care-l iubesc si e in sangele meu –Romania, dar pana nu-l pot reprezenta in masura in care voi face occidentul sa vina la noi acasa la o supa de peste in Delta, mamaliguta cu branza si oua in varf de munte, niste clatite brasovene si miros de vipere adevarate la Baile Herculane caci alea de Bucuresti sunt fumate …sincer, mai am mult de mediatizat .

R: Iti multumesc mult ca ai acceptat sa purtam acest interviu si asteptam cat mai curand noutati despre expozitiile la care participi si,de ce nu,sa ne vedem in Romania.

 

 

 

Stelian Decu - Ghid turism

Ghid turism, jurnalist de turism.

You may also like...