Brasovul, oras al perspectivelor

62 Views

Intr-un univers dinamic si in vesnica schimbare, avem nevoie de un loc din care sa privim lumea. Avem nevoie de traditii reale, de istorie, de valori perene. In jurul nostru ne dorim curatenie si liniste, un loc in care frumusetea cladirilor sa nu sfideze puritatea peisajului, si Brasovin care oamenii sa nu  se grabeasca atat de tare. Acesta este Brasovul, oras al perspectivelor.

Aflat chiar in mijlocul tarii, Brasovul este singurul oras din lume care contine o rezervatie naturala – muntele Tampa; si un varf muntos, Postavaru, a carui prezenta pe teritoriul brasovean face ca orasul sa fie aflat la cea mai mare altitudine din Romania.

In cartierul Schei, cu stradute sinuoase si pline de case vechi de sute de ani, in curtea bisericii Sf Nicolae, Prima Scoala Romaneasca, prezenta inca din secolul al XIV-lea, da dimensiunea culturala a acestui burg in care sasii au convietuit cu romanii si maghiarii in pace si intelegere dintotdeauna. Amestecul poetic de stiluri arhitectonice, de la romanicul bisericii Sf. Bartolomeu si goticul Bisericii Negre, la neo-barocul palatelor construite in secolul XIX, trecand prin stilul clasic al Portii Ecaterinei sau cel brancovenesc al Bibliotecii, arata schimbarile prin care urbea a trecut de-a lungul istoriei sale tumultuoase. Cu toate ca de patru ori turcii si tatarii au dorit aceasta minunata bijuterie carpatica, brasovenii au stiut cum sa se apere si sa isi refaca orasul de fiecare data, dovedind taria de caracter specifica oamenilor care locuiesc in aceste locuri, in care mostenirea culturala si istorica a inaintasilor nu a incetat nici o clipa sa dea sens si valoare istoriei prezente.

In prezent, Brasovul este atat o locatie turistica cu obiective proprii, ca statiunea pentru sporturi de iarna Poiana Brasov, si cu tot acel farmec inefabil al centrului vechi, inconjurat de anticele ziduri de fortificatie din secolul XV ale cetatii, in centru cu Piata Sfatului, si avand din loc in loc bastioanele breslelor, asociatii ale negustorilor si mestesugarilor de odinioara, cat si – datorita pozitiei sale geografice privilegiate – un punct de plecare pentru alte locuri cum ar fi Bucovina sau Marea Neagra si mai ales pe muntii din zona carpatica, salbatici si de o mare bio-diversitate.

In mijlocul Brasovului este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale sale, muntele Tampa, care poate fi urcat fie cu telecabina fie pe jos, pe trasee special amenajate. Din varful lui se vede intreg orasul pana la orizont, intrerupt din loc in loc de dealuri si plin de acoperisurile rosii ale caselor sasesti sau scheiene, cu Biserica Neagra si Casa Sfatului in mijlocul pietei cu acelasi nume. De acolo, de sus, intelegi deodata ca lumea este un loc care trebuie uneori privit de la distanta, si te bucuri ca te afli aici, in acest Brasov, oras al luminii si perspectivelor.

You may also like...