Ce drepturi ai cand cumperi vacante sau pachete de servicii turistice?

53 Views

legislatie turis, drepturi la cumpararea unui pachet turistic

Centrul European al Consumatorilor arata ca putem vorbi de pachet de servicii turistice atunci cand mai multe servicii (cazare, transport, masa, agrement) sunt grupate si comercializate de o agentie de turism la un pret unitar, cu conditia ca durata neintrerupta a acestora sa depaseasca 24 de ore sau sa cuprinda o innoptare.

De obicei, pentru alegerea unui pachet turistic, va puteti documenta pe internet, pe pagina de internet a agentiei de turism, sau direct la sediul acesteia, unde puteti studia pliante sau brosuri. Este bine sa stiti ca, indiferent de modul in care alegeti sa obtineti informatia, agentia de turism trebuie sa va ofere un numar minim de informatii, pe langa cele referitoare la pret, cum ar fi:

– destinatia, mijloacele, caracteristicile si categoriile de transport utilizate;
– modul de cazare, amplasarea, categoria sau nivelul de confort si principalele sale caracteristici, omologarea si clasificarea turistica in conformitate cu normele statului membru de primire respectiv;
– serviciile de masa oferite;
– itinerariul;
– informatiile de ordin general privind conditiile aplicabile in materie de pasapoarte si de vize, ca si formalitatile sanitare necesare pentru calatorie si sedere;
– valoarea sau procentul din pret ce trebuie platit ca avans si calendarul pentru plata soldului;
– daca realizarea pachetului de servicii necesita un numar minim de persoane si, in acest caz, data limita de informare a consumatorului in caz de anulare.

Ai achizitionat un pachet turistic. Se mai poate modifica pretul?

Trebuie sa retineti ca pretul stipulat in contract poate fi modificat, insa numai daca sunt indeplinite anumite conditii. Astfel, pretul poate fi majorat sau micsorat numai daca o asemenea modificarea era prevazuta in contract si daca modificarea are loc ca ca urmare a variatiilor:
– costurilor de transport, inclusiv costul carburantului;
– redeventelor si taxelor aferente serviciilor de aterizare, debarcare/imbarcare in porturi si aeroporturi si a taxelor de turist;
– cursurilor de schimb valutar aferente pachetului de servicii turistice contractat.
Totusi, pretul stabilit nu poate fi modificat in nicio situatie, in cele 20 de zile calendaristice care preced data plecarii.

In cazul in care preturile stabilite in contract sunt majorate cu peste 10%, indiferent de motivele majorarii, puteti rezilia contractul fara nicio obligatie fata de agentia de turism, care este obligata sa va ramburseze imediat toate sumele platite, inclusiv comisionul.

De asemenea, este bine sa stiti ca, daca nu mai puteti pleca in vacanta, aveti dreptul de a transfera contractul catre o alta persoana. Insa, transferul poate fi realizat numai cu anuntarea agentiei de turism semnatare a contractului.

Vreti sa reziliati contractul? Iata in ce conditii se poate face:

Centrul European al Consumatorilor precizeaza ca aveti posibilitatea de a rezilia in orice moment, in totalitate sau in parte, contractul. Totusi, daca rezilierea se face dintr-un motiv care va este imputabil, agentia de turism va poate solicita despagubiri.

In schimb, daca rezilierea s-a produs ca urmare a modificarii de catre agentia de turism a unei prevederi esentiale a contractului sau calatoria a fost anulata de agentia de turism, aveti posibilitatea de a solicita despagubiri. Totusi, agentia nu este obligata sa va ofere despagubiri daca:
Totusi, agentia de turism nu va fi obligata sa plateasca despagubiri in cazul in care:
– anularea s-a facut datorita nerealizarii numarului minim de persoane mentionat in contract, iar agentia de turism a informat turistul in scris, in termenul mentionat in contract, termen care nu poate fi mai mic de 15 zile calendaristice premergatoare datei plecarii;
– anularea s-a datorat unui caz de forta majora;
– anularea s-a facut din vina dumneavoastra.

Una semnezi, alta primesti

Ati plecat in calatorie, insa o parte importanta din serviciile prevazute in contract nu este realizata sau agentia de turism constata ca nu le va putea realiza? Ei bine, in acest caz, agentia de turism este obligata:
– sa va ofere alternative corespunzatoare in vederea continuarii calatoriei turistice, fara majorarea pretului;
– sa va restituie sumele ce reprezinta diferenta dintre serviciile achitate si cele efectiv prestate in timpul calatoriei turistice;
In plus, in cazul in care agentia de turism nu va poate oferi alternative corespunzatoare sau dumneavoastra nu le acceptati din motive intemeiate, aceasta trebuie sa va asigure, fara costuri suplimentare, transportul retur la locul de plecare ori in alt loc agreat de dumneavoastra si, dupa caz, despagubirea pentru serviciile neprestate.

Totusi, sunt prevazute si anumite situatii in care agentiile de turism nu sunt obligate sa se ofere compensatiile prevazute anterior, si anume:
– cand neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor asumate prin contract vi se datoreaza;
– cand neindeplinirea obligatiilor se datoreaza unor cauze de forta majora;
– cand neindeplinirea obligatiilor se datoreaza unui tert care nu are legatura cu furnizarea serviciilor prevazute in contract, iar cauzele care au determinat neindeplinirea obligatiilor au un caracter imprevizibil si inevitabil.
Cum faceti reclamatie

Indiferent de motivul nemultumirii, trebuie sa stiti cum sa procedati in cazul in care conditiile calatoriile nu sunt pe care le-ati agreat atunci cand ati semnat contractul.

Primul pas este sa adresati agentiei de turism o reclamatie scrisa, in care sa precizati toate informatiile necesare: numarul si data contractului, pretul platit si modalitatea de plata, motivele exacte ale reclamatiei, solutia pe care o propuneti. Trimiteti reclamatia prin posta cu confirmare de primire.

Centrul European al Consumatorilor va sfatuieste sa faceti copii tuturor scrisorilor si documentelor justificative pe care le trimiteti agentiei de turism, astfel incat sa pastrati intotdeauna documentele originale.

Daca problema nu se rezolva, iar agentia de turism se afla intr-un alt stat membru al UE, trebuie sa va adresati Centrului European al Consumatorilor din statul dumneavoastra de rezidenta.

Daca problema nu se rezolva, iar agentia de turism se afla in statul dumneavoastra de rezidenta, trebuie sa va adresati unei asociatii de consumatori sau autoritatilor locale pentru protectia consumatorilor.

Sursa: avocat-Bucuresti

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...