Interviuri nonconformiste pe…facebook (8)

25 Views

CARMEN AVRAM

Despre mine…:
sa zicem asa:
– nascuta la Viseu de Sus, Maramures
-absolventa Scoala cu predare in lb germana, Viseu
-liceul G. Ibraileanu, Iasi
-Facultatea de Constructii, sectia Cai ferate, drumuri si poduri, Iasi
-postuniversitara in politica externa la SNSPA, Bucuresti
-angajata la Ev zilei- 93-96
-Protv- 96-2010
-Antena 3- acum

Casatorita, vb 3 limbi straine,  nu mai am hobby-uri de cativa ani pentru ca nu am timp,  calatoresc insa cu mare placere oricand, oriunde, cu treaba sau fara si, mai nou, iau si E-book-ul Kindle cu mine, pentru ca are multe carti in el si pot citi, fara sa car dupa mine kilograme de volume. Am un golden retriever,  pe nume Charlie si, de o luna, un nepotel de care m-am indragostit si pe care o sa-l botez, anul viitor.

Imi plac mult filmele, desi mai nou ma uit la ele mai mult din punctul de vedere al realizarii, decat al povestii. Muncesc foarte mult, deseori cate 18 ore pe zi, dar nu-mi pare rau dupa niciun minut, pt ca emisiunea „In premiera” este cel mai frumos lucru care mi s-a intamplat in profesie, dupa ziua in care am descoperit ca as vrea sa fiu jurnalist.

Incerc sa fiu un om onest, cu mine,  in special,  sa-mi pastrez mostenirea de maramureseanca,  de care sint tare mandra,  sa nu jignesc oameni si sa nu fac rau,  sint o mare admiratoare a democratiei si, daca n-as renunta niciodata la ceva, aceea ar fi libertatea personala. Probabil e o trauma de pe vremea comunismului. Am aversiune maxima fata de impostori.

Buna ziua Dna Carmen Avram  si multumesc pentru ca v-ati facut putin timp pentru acest gen de interviu.

Cu acceptul Dvs, sa stabilim o regula(ca si la celelalte interviuri de altel): nu avem reguli, poate doar un mic amendament…nu discutam politica sau cel putin sa nu dam nume…

Reporter: Cum a reusit Carmen Avram sa redescopere  REPORTAJUL  de televiziune??Va asteptati sincer sa aveti un  success atat de mare,  incat “concurenta” sa incerce un  format similar emisiunii Dvs??

CARMEN AVRAM:  Buna ziua. Eu nu discut politica niciodata.Nu interna, in orice caz, si nu public. Nu ma intereseaza si asta e si regula emisiunii „In premiera”. Noi facem reportaj. La asta ne pricepem cel mai bine si, in viata, e bine sa faci doar ce stii cu adevarat sa faci. Cat despre reportaj, cred ca am facut reportaj inainte de a sti ca fac. In deplasarile pe care le-am facut in zone de conflict, dadeam uneori peste situatii, evenimente, oameni care nu incapeau intr-o stire. Si incercam sa spun povestea lor pe larg. Intr-o zi, acum multi ani, intr-o carte, am gasit o referire la mine. De fapt, mi-a aratat-o Cristi Tabara, care urma sa o prezinte in emisiunea lui. Cineva scria acolo ca isi pierduse speranta in presa din Romania cand, intr-o seara, a vazut un reportaj de-al meu despre profilul fundamentalistului palestinian si cum s-a schimbat el de-a lungul anilor. Atunci am aflat ca fac reportaj  .Sigur ca stiam de acest gen jurnalistic, dar nu m-as fi gandit ca exista ceva in structura mea de stirist care sa ma recomande pentru asta. A inceput sa-mi placa foarte mult si astazi il consider jurnalism perfect. Dincolo de reportajul de televiziune nu mai exista decat filmul, si chiar si el e intrecut uneori.

„In premiera” a avut succes exact pentru asta: pentru ca ne-am adunat aici, niste iubitori de reportaj si, mai ales, de povesti. Duminica seara, de la ora 21, ne „batem” cu filmele de pe posturile generaliste. Si totusi,exista tot mai multi oameni care vin spre Antena 3, un post de stiri, ca sa se uite la noi. Pentru ca noi le dam film rupt din viata reala.

R: Care este prima reactie  a Dvs cand auziti  cuvantul „TURISM”?

 C.A: Turism, evident, ma duce cu gandul la vacanta, am o stare de bine numai cand ma gandesc ca, dupa un an de munca,  pot deveni turist. Sigur ca noi sintem privilegiati, in presa. Inevitabil,  plecand la filmari, faci si putin turism. Mai stai cu ochii pe geamul masinii si vezi locuri noi, te cazezi la pensiuni si descoperi refugii interesante, vezi lucruri frumoase peste tot. E un pic de turist in fiecare jurnalist.

R: Cum credeti ca a afectat criza turismul romanesc??a fost el afectat?

 C.A: Nu cred ca turismul a fost afectat de criza. Cred ca era afectat dinainte. Poate s-a agravat putin, dar era oricum o situatie deplorabila. Am inteles ca vara trecuta a fost ceva mai multa lume la mare, la noi. Deci, n-a fost afectat, cred. Ce ii face rau turismului romanesc e o combinatie letala de dezinteres, inclusiv al proprietarilor de hoteluri, lipsa de viziune si lipsa de promovare. Eu, de exemplu, sint din Maramures. E cea mai colorata regiune a tarii. Cromatic, dar si uman. E atata culoare in Maramures, in orice anotimp, oamenii au niste costume traditionale atat de vii coloristic, si atata umor, e o placere sa fii acolo.  Si, totusi, vad extrem de rar o reclama pentru Maramures. E toata arhitectura, natura incredibila, oamenii primitori. E un fel de Elvetie, combinata cu spirit romanesc pur. Un vis. De ce nu face nimeni promovare Maramuresului? Poate ca, in loc sa mearga la Ibiza, pe timp de criza, occidentalii ar fi venit la noi, la racoare, palinca si biserici incredibile.

R: Cum percepeti evolutia turismului romanesc??evident,daca a evoluat…

 C.A: Cred ca a involuat mult. Cand eram mica, parintii nostri ne duceau, pe fratii mei si pe mine, la mare, in fiecare an. Era apogeul vietii noastre de pustani, vacanta la mare. Azi, ma duc pe litoral, si nu mai gasesc nimic din aerul de odinioara. Eram mai saraci si mai oropsiti de comunism, dar erau oamenii mai eleganti, mai civilizati, plajele erau impecabile, inghetata buna si nemtii la tot pasul. Mai cautati-i acum! Cred ca agro-pensiunile sint o reusita tarzie a capitalismului romanesc, insa inteleg ca in unele zone n-o duc prea bine. Cred, din nou, ca le trebuie foarte multa promovare

R: Cat de important este rolul unei agentii de turism in viziunea Dvs??

 C.A: O agentie de turism trebuie sa aiba oameni pasionati. Niste calatori, prin definitie. Si niste povestitori buni. Ei sint cei care promoveaza imaginea  unui loc. Ei trebuie sa ma convinga sa aleg o anumita statiune si sa-mi si aduca argumente solide si reale in directia asta. Ei trebuie sa amendeze, prin nepromovare, locurile care nu se ridica la standardele civilizatiei. Doar asa ii vom obliga si pe cei care cer mult si nu dau nimic sa mai investeasca in hotelurile sau statiunile pe care le administreaza. Agentul de turism e omul care imi poate decide vacanta, daca stie sa-mi spuna povestea frumos.

R: Presupun ca va place sa calatoriti si sa vedeti locuri noi.Ce v-a impresionat cel mai mult de la noi si a ramas aproape de sufletul Dvs?

 C.A: Am redescoperit, recent, imprejurimile Sighisoarei, Horezu si partea de Nord a Moldovei. N-am fost niciodata la Vulcanii Noroiosi, dar am vazut fotografii la  prieteni si am ramas, realmente, impresionata. Vreau sa ajung cat de curand acolo. E, cu adevarat, unic. Si ma intorc, de cate ori pot, in Maramures. N-am vazut niciodata o toamna mai frumoasa, cromatic, ca acolo. Fiecare copac din padure prinde alta culoare in septembrie- ocombrie. E ca o pictura. Daca ar fi sa aleg un loc, Maramuresul ar fi acela.

R: Dar din afara Romaniei???

 C.A: In urma cu cativa ani, as fi spus Israelul, de departe. Azi, se bate pentru primul loc Cambodgia. Am fost iarna trecuta, e un loc inca nedescoperit si merita vazut acum. E autentica, inca nealterata de valurile de turisti, vezi acolo locuri cutremuratoare, din cauza istoriei agitate si sangeroase a tarii, dar si frumuseti incredibile. Oamenii sint extraordinar de primitori, iar copiii exceptional de frumosi. Au temple care iti taie respiratia si sate plutitoare, cu piete cu artizanat exotic si foarte ieftin. As repeta oricand experienta Cambodgia, unde un hotel de 5 stele, cu tot luxul aferent, costa cat un hotel de 3, la Marea Neagra, iar o petrecere de Craciun, cu somon, stridii si rauri de sampanie, e 30 de dolari.

R: Dna Carmen Avram, sa incercam un joc al imaginatiei:daca ati avea o saptamana , timp in care ati putea sa luati orice decizie care credeti ca ar ajuta turismul si ati avea mana libera….ce ati face???

 C.A: As alege 4 locuri din tara, la Nord, Sud, Est si Vest, si le-as promova agresiv, pana la epuziarea privitorului. As interzice dughenele inestetice de pe litoral, as pune comisii care sa verifice fiecare hotel si restaurant in parte si as interzice mancatul de seminte pe plaja. Sint sigura ca numai cu atat, si tot am rezolva ceva.

R: By the way…ce parere aveti despre….”frunza”??evident ca nu a Evei…

C.A: La cate paduri se taie in Romania, trimiterea la gradina e putin inadecvata. Zic sa mai incercam…

Va multumesc pentru ca v-ati putut face putin timp ca sa ne raspundeti  la intrebari!

Asteptam in continuare  sa ne incantati cu extraordinarele reportaje facute de Dvs si ECHIPA DVS la Antena 3.

Stelian Decu - Ghid turism

Ghid turism, jurnalist de turism.

You may also like...