Agentia Marshal Turism va inaugura Hotelul Marshal Garden 4*
Primul milion de euro al lui Ion Antonescu de la Marshal Turism: L-am obtinut prin idei!
de Irina Comba
1. Lucrati in turism de zeci de ani. Cum vedeti starea actuala a turismului romanesc?
Inainte de Revolutie veneau mult mai multi turisti straini la noi in tara, decat au venit dupa Revolutie. Prima mare greseala a fost cand s-au dat hotelurile in locatie de gestiune, de catre prim-ministrul Petre Roman, s-au dat pe zece ani si nu s-a pus conditia renovarii acestor hoteluri, ci doar exploatarea lor – acest lucru a dus la falimente. Cred ca s-a dorit special falimentul, pentru ca hotelurile sa aiba o valoare mica, sa poata fi cumparate ieftin. A doua mare greseala s-a facut cand s-a privatizat turismul. Diferenta intre noi si bulgari a fost aceea ca ei au avut profesionisti care privatizau. Cand privatizezi trebuie sa pui mai multe conditii, nu numai pretul cel mai mare. Licitatiile la televizor, cu strigare… sunt lucruri aranjate. Daca sunt cinci insi, fiecare liciteaza pana la o anumita suma, convenita intre ei.
Trebuiau sa existe si alte conditii – sa vad ca mai ai bani pentru renovare, sa faci hotelul de 3, 4, 5 stele, sa il renovezi in sase luni sau un an. Daca una dintre conditii nu era indeplinita, iti luam hotelul.
In schimb, bulgarii au fost destepti si au dat hotelurile nemtilor, iar ei au venit cu know-how, cu bani. Bulgarii au realizat doua lucruri: au stopat publicitatea negativa – nimeni pe glob nu critica turismul bulgaresc – si in al doilea rand, daca au investit in hotelurile lor au si trimis turisti acolo, nu numai nemti, ci turisti din toata lumea. Astfel, s-a realizat o privatizare corecta.
De ce la noi merge prost in comparatie cu bulgarii? Pentru ca avem un mare handicap – nicaieri pe glob, in turism, nu sunt taxele care sunt in Romania. La noi, in Romania, preturile din turism nu sunt facute de proprietarii de hoteluri, ci de Ministerul de Finante.
ROMANIA |
BULGARIA |
|
TVA |
24% |
7% |
Impozit profit |
16% |
10% |
Impozit dividende |
16% |
5% |
Taxe pe salarii |
84% |
35% |
TOTAL |
140% |
57% |
Iata de ce bulgarii au un turism mai bun decat al nostru. La televizor am vazut atatia neaveniti care vorbesc despre turism.
Franta are 5% TVA in turism, pana si Germania, care nu este o tara turistica, are 7,5% TVA si nu exista o tara in Europa care sa aiba mai mult de 8% TVA in turism, noi suntem singurii. Teoria tampita a unora care au declarat ca, daca s-ar diminua TVA-ul, ar fi aceeasi evaziune fiscala, este falsa. Prin lege impun ca toate restaurantele, hotelurile, pensiunile, etc. “sa scoata prin casa de marcat intai bonul fiscal si apoi nota de plata”. Atunci cand vine controlul de la fisc si a gasit ca nu a iesit intai bonul fiscal, restaurantul sa fie inchis. Cu alte cuvinte, exista solutii, doar ca nu se pun in practica pentru ca exista alte interese.
De exemplu, barurile si discotecile castiga intr-o noapte cat castig eu in doua luni, in timp ce cifra lor de afaceri este foarte mica, deoarece in aceste locatii merg foarte multe VIP-uri.
2. In ce fel a fost afectat turismul de criza economica?
Turismul romanesc a scazut prin preturi mari, prin faptul ca nu avem cai de acces rapide, nu avem curatenie in restaurante si hoteluri, avem foarte multi caini vagabonzi, cersetori si foarte multa mizerie. Daca va invit la mine acasa prima grija a mea este sa fac curatenie in baie, bucatarie, sufragerie. Daca vedeti mizerie, nu mancati si criticati. Cand vom rezolva aceste probleme, presa internationala nu va mai critica turismul romanesc.
Cifra de afaceri a scazut la jumatate fata de 2008. Cand aud ca avem milioane de turisti straini, ma intreb de ce trebuie sa mintim ca pe timpul comunismului. Si vin cu argumente in acest sens.
Orice neamt, francez sau american are avocatul lui, doctorul lui, un om care se ocupa de asigurari si agentul lui de turism. Doar 1% dintre turistii nemti isi pun rucsacul in spate si pleaca fara sa-si planifice inainte excursia. Toti folosesc firme de turism. Tour operatorii straini care trimit turisti in Romania au nevoie de parteneri romani, iar la noi primii zece tour operatori abia daca aduc 10.000 de turisti straini. Marshal Turism nu aduce mai mult de 1.000 de turisti straini pe an. Eu nu cunosc nicio agentie de turism care sa aduca mai mult de 5.000 de turisti straini.
Atunci se pune intrebarea: “Cine a adus 6 milioane de turisti?”. Daca agentiile de turism nu aduc, atunci cine aduce acesti turisti? Cred ca se iau in calcul toate inregistrarile facute la granita si, astfel, o persoana poate figura si de 20 de ori ca turist, chiar daca a fost numai in tranzit. Eu nu cred ca au fost mai mult de 500.000 de turisti straini in Romania.
Daca au venit atatea milioane de turisti, sa facem un calcul simplu: 400 de euro per turist, s-ar fi incasat 2,5 miliarde euro. Unde se regasesc acesti bani? Cifra de afaceri a agentiilor de turism nu depaseste cateva sute de milioane de euro. In plus, eu nu am vazut o invazie de masini mici sau autocare straine si nu sunt mai mult de cateva chartere pentru litoral. Cu ce au calatorit cele 6 milioane de turisti straini?
3. Cum a afectat criza economica afacerea dumneavoastra?
As minti daca as spune ca nu am fost afectat, dar o afacere se conduce cu cap. Incepand cu 2009, am redus cheltuielile totale cu 2 miliarde de lei pe luna.
Am gasit solutii pentru reducerea cheltuielilor inutile si, in acest sens, dau un exemplu banal: in 2008, la hotel plateam la REBU 2.000 lei / luna. Conform contractului, se numara cate tomberoane descarca gunoierul si, in functie de aceasta, se calculeaza taxa. Am obligat femeile de serviciu sa nu mai puna cate o punga in fiecare tomberon, ci sa-l umple, si asa am redus cheltuiala la 500, 600 de lei / luna.
Criza economica m-a afectat in sensul ca mi-a scazut cifra de afaceri, si profitul s-a redus, dar reducand si cheltuielile foarte mult, firma este pe profit.
Este interesant totusi de ce toate hotelurile care au manageri romani sunt pe profit sau au o pierdere mica, iar cele care au un management strain sunt in pierdere an de an. Nimeni nu-i intreaba nimic, controalele vin numai la romani.
Profitul din 2011 a inregistrat o crestere mica fata de 2010.
4. Ati inceput cu Marshal Turism in 1992, cum v-a venit ideea? De la ce ati pornit?
Cred ca sunt cel mai vechi lucrator din turism. In anul 1 de facultate (Cibernetica) am fost ghid si apoi, din anul 2, am fost seful Comisiei de turism pe ASE. Din 1971 incoace lucrez numai in turism. In timpul comunismului eu am preluat munca a patru colegi, cu un singur salariu. Imi place munca; am scos si o maxima: “bucura-te cand vecinul nu munceste ca sa ii iei locul”.
5. Daca ar fi sa porniti astazi afacerea, ati mai proceda la fel? De ce?
As face acelasi lucru, exact cum am facut in 1992.
6. Sunteti un sustinator declarat al artistilor romani si tinerelor talente.
Sustin oamenii de valoare din lumea culturala, deoarece guvernantii nostri nu au inteles un lucru elementar – toti ajungem la pensie si este grav cand nimeni nu te mai baga in seama. Intotdeauna am zis ca, omul cat traieste consuma apa, aer si hrana spirituala. Nu poti trai fara hrana spirituala.
Oamenii de valoare din cultura ar trebui sa primeasca salarii mari. Nu este corect ca salariul unui mare actor sa fie la fel cu al unui sudor sau miner.
7. Daca ar veni astazi un tanar antreprenor la dumneavoastra, care vrea sa intemeieze o afacere, ce sfaturi i-ati da?
Sa munceasca mult. Ce ma deranjeaza pe mine la tinerii din ziua de astazi este ca doresc sa aiba totul dintr-o data, fara ani de munca in spate si fara sudoare. Vor sa ajunga dintr-o data intr-o functie de conducere. Cheia succesului este munca.
Un salariat bun trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa gandeasca si sa aiba dorinta de munca, sa puna suflet in ceea ce face. Daca face un lucru numai pentru bani, cu siguranta nu o sa reuseasca.
8. In felul acesta ati obtinut si dumneavoastra primul milion de euro?
L-am obtinut prin idei. Mereu am spus ca, atunci cand ai facut un copil trebuie sa-l hranesti pana la 18 ani, iar dupa aceasta varsta sa-l pui la munca. Ministerul de Finante ar trebui sa inteleaga ca, daca ai facut o firma, las-o sa se dezvolte, apoi ii pui taxe si impozite mari. Eu am ajuns sa platesc taxe de un milion de dolari pe an.
Din acest punct de vedere multumesc PSDR-ului, pentru ca a introdus o lege in 1992, in sensul ca, cine a deschis o firma este scutit un an de taxe si impozite, iar cine infiinteaza o societate mixta, este scutit doi ani de taxe si impozite. Asa am reusit sa ma dezvolt, iar acum sa platesc taxe de un milion de dolari.
Daca as fi Ministru de Finante as face un clasament al firmelor din fiecare domeniu de activitate dupa volumul taxelor si impozitelor platite la stat. Directorii si contabilii sefi din primele zece firme, din fiecare domeniu de activitate, ar fi consilierii mei. Ei ar putea sa ma sfatuiasca cum pot lupta impotriva celor care fac evaziune. Controalele ar trebui trimise la cei care inregistreaza mereu pierdere, nu la cei care platesc taxe si impozite.
9. Incotro credeti ca se indreapta turismul romanesc?
Daca mergem in continuare in ritmul acesta sunt sanse mari sa se inchida multe firme, din doua motive: 1) criza si 2) din cauza teparilor. Legile, la noi, sunt facute in asa fel incat excrocii sunt aparati. Daca dai pe cineva in judecata, castigi abia dupa doi, trei ani, cand nu mai ai ce recupera, in loc sa se dea mandatul de executare la o luna. Acestea sunt principalele elemente ce pun afacerile in pericol.
Pe viitor, pe piata vor ramane numai oamenii intreprinzatori, corecti si cei care stiu sa respecte calitatea, de aceea mediul de afaceri nu trebuie impovarat cu taxe, ci ajutat.
Un hotel are de platit 26 de taxe.
10. Daca numarul taxelor si impozitelor din Romania s-ar diminua, numarul investitorilor straini ar creste?
Din acest punct de vedere investitorii straini nu ar trebui sa se planga, pentru ca sunt mult mai avantajati decat cei romani, au mai multe facilitati.
11. Daca ati avea ocazia sa fiti ministrul Turismului, ce ati schimba pentru a atrage investitorii straini?
Mi-am dorit acest lucru in urma cu vreo zece ani, acum prefer sa-mi vad de afaceri. Dar daca ar fi sa schimb ceva, pentru bunul mers al Tursimului romanesc, as schimba politica fiscala, iar apoi as veni cu niste reguli clare de control, cu sanctiuni mari.
12. Planuri de viitor pentru Marshal Turism
Sper ca in februarie 2012 sa deschid Hotelul Marshal Garden, fiind astfel singurul tour operator care deschide un hotel mare.
In ceea ce priveste Marshal Turism, nu se poate discuta de o extindere pe plan national. Am avut sapte sedii in tara pe care le-am inchis, deoarece nu aduceau profit, asa ca am decis sa investesc numai acolo unde pot controla bunul mers al activitatii.
Sursa: ghimpele.ro
Am lucrat la OJT Caransebeş, dar am supraveţuit numai din adausul comercial, deşi dispunem de puncte turistice în zonă, nu am avut menegeri buni.Îl felicit pe domnul ministru(eu aşa îl ştiu şi tot aş îi voi spune)pentru tot ce-a făcut în turism,mai ales în această perioadă de criză. Îl felicit şi mă bucur nespus de mult că este un susţinător al artiştilor. Dovadă sunt tureele organizate în ţară cu mai aproape toţi artiştii din România.
Întodeauna mi-am dorit să-l cunosc personal. A sosit şi această clipă. Îi mulţumesc pentru invitaţia de a fi prezent marţi 12 iunie, la cina festivă, care va avea loc la Hotel Marshal Garden. Mulţumesc şi încodată felicitări. Aşa oameni ne trebuie ca domnul ministru Ion Antonescu.
Cu stimă şi respect,
Ştefan Isac