7 motive ca sa trimitem copii in tabara

  • tabara3-94
74 Views

7 motive ca sa trimitem copii in tabara
www.e-tabara.ro

Chiar daca aproape nu ne vine sa credem ca nu scapam de iarna, natura isi urmeaza cursul si vara se apropie. Odata cu ea si vacanta elevilor si intrebarea, tot mai insistenta: “Ce facem? Trimitem copilul in tabara?”.

Cand spunem “TABARA”, ne gandim la un spatiu ce intruneste toate conditiile, din toate punctele de vedere. Vom analiza in articolul urmator care sunt aceste conditii si ce inseamna de fapt o tabara!
Motivul 1
Copiii invata sa socializeze si sa comunice mai bine
Lumea moderna, in era internetului, ofera mai multe posibilitati de comunicare ca oricand. Cu toate acestea, copiii nostri sunt din ce in ce mai putin sociabili. La scoala, invatamantul continua sa fie prea putin interactiv, iar acasa copiii stau cu orele in fata calculatoarelor, intr-o lume virtuala, foarte atragatoare, dar uneori foarte nociva, care dezvolta egocentrismul si autoizolarea. Unde sunt vremurile cand stateam afara cu cheia de gat si ne jucam cu copiii din cartier jocuri cu interactie reala?

Comunicarea, socializarea, interactivitatea, abilitatile de leadership, atat de necesare in viata de adult, nu sunt doar notiuni teoretice, ci ele trebuie dezvoltate prin experimentare. E usor pentru copii sa-si imagineze ca lumea intreaga este ca grupul lor de prieteni sau profesori.

O tabara bine aleasa, indiferent de profilul ei, de aventura, sportiva, de arta, de engleza etc, pune copilul in contact cu alti copii din alte scoli, din alte orase sau tari, din alte culturi. In locul unei interactii de 50 de minute pe saptamana la ora de balet sau arte martiale, in tabara copiii petrec impreuna o saptamana sau chiar mai mult fiind obligati sa comunice si sa se inteleaga.
Motivul 2
Copiii invata sa se descurce singuri
Din dorinta de a le face viata cat mai usoara si de a-i proteja, avem tendinta de a le da copiiilor nostri totul “mura in gura”! Si-acum imi amintesc ca mergeam singur sa cumpar lapte, inainte sa invat sa socotesc si repetam pe drum pretul pentru una, doua, trei sau patru sticle: 2,30, 4,60, 6,90, 9,20 lei! Acum, copiii nostri au senzatia ca sunt pedepsiti daca sunt trimisi la cumparaturi! In tabara nu mai e mama sau bunica sa-i ajute sa se imbrace, sa manance, sa se spele sau sa-si rezolve conflictele cu alti copii! Trebuie sa se descurce singuri, sub supravegherea atenta a consilierilor.
Motivul 3
Copiii invata sa-si asume riscuri, sa se autodepaseasca
Ca director de tabara va pot spune ca e foarte bine ca parintii nu vad ce fac copiii in tabara! Tabara ii incurajeaza pe copii sa-si asume riscuri! Consilierii vor ca fiica voastra sa urce pe stalp, la 4 m inaltime, sa se ridice in picioare pe el, fara sprijin si sa sara pentru a prinde trapezul aflat la mai bine de 1 m in fata ei. Inspaimantator, nu? Dar satisfactia fiicei voastre ca a reusit sa iasa din zona de confort si ca si-a depasit limitele, in uralele coechipierilor, este nepretuita!

Ca parinti spunem foarte des: “Ai grija…!”, “Mergi prea repede cu bicicleta…!”, “Nu te urca asa de sus…!” Psihologii au demonstrat ca, de multe ori, copiii intra in gasti de cartier pentru a trai emotia si adrenalina faptelor interzise. Taberele canalizeaza aceste nevoi in activitati constructive, creative si de depasire a limitelor, intr-un mediu controlat si sigur. Copiii vor avea, pe langa satisfactia autodepasirii si pe cea a participarii in activitati in care nu intra multi copii!

Taberele sunt medii special create in care copiii isi dezvolta abilitatile necesare transformarii in adulti de success. Pentru ca se simt in siguranta, ei isi asuma riscuri si obiective sanatoase si practic isi inventeaza viitorul.
Motivul 4
Copiii isi dezvolta sportivitatea si fair-play-ul
Chiar daca in societatea de azi multe valori traditionale par perimate, in relatiile interumane avem nevoie de sportivitate si fair-play. Cu atat mai mult, trebuie sa-i invatam pe copiii nostri sa castige corect si sa-si respecte coechipierii si adversarii. Adversarii de azi pot fi partenerii de maine si cum parteneriatele se bazeaza doar pe incredere, fara un spirit de fair-play, increderea este doar o vorba goala. Jocurile si competitiile din tabere urmaresc dezvoltarea acestui spirit!
Motivul 5
Copiii isi dezvolta creativitatea
Majoritatea managerilor de azi se plang de lipsa de creativitate a angajatilor lor. Oamenii se multumesc, de cele mai multe ori, sa faca aceleasi lucruri, repetitiv, intr-un mediu confortabil. Taberele ii stimuleaza pe copii sa priveasca lumea cu imaginatie. Cum sa-si prezinte mai bine echipa, printr-un program artistic? Cum sa traverseze un parau fara sa-si ude picioarele? Cum sa protejeze un ou, folosind doar 10 paie si putina banda adeziva, astfel ca, aruncand oul de la etaj acesta sa nu se sparga? Toate aceste oportunitati ii ajuta pe copii sa interactioneze si sa-si dezvolte capacitatile creative.

Iesind din mediul lor obisnuit, copiii isi dezvolta gandirea creativa pentru ca mama nu mai e acolo, sa-i ajute la orice fleac. Priviti ce trebuie sa faca un copil in tabara: dimineata sa se spele, sa se imbrace, sa-si aranjeze patul, sa manance preparate de care nu s-ar atinge acasa. Apoi sa-si coordoneze miscarile, alaturi de coechipieri, intr-o cursa in 3, cu picioarele legate, dupa care sa-si invinga frica si sa traverseze puntea cu liane, la 7 m inaltime in copaci. Apoi e timpul sa faca o strategie, alaturi de coechipieri, sa-l ude cu apa pe consilierul lor, in pauza de dupa masa de pranz, iar seara sa-si etaleze talentul la karaoke.
Motivul 6
Copiii vor avea in preajma modele pozitive
Pentru o dezvoltare armonioasa copiii au nevoie de modele. Consilierii din tabara, de cele mai multe ori fosti participanti in aceleasi tabere, atent selectionati si antrenati pentru interactia cu copiii, devin modele active pentru copiii din echipa lor. Consilierii vor fi alaturi de copiii ajutandu-i sa-si depaseasca frica, sa-si exprime asertiv personalitatea, sa asculte atunci cand altii vorbesc si sa aiba curajul de a-si sustine ideile atunci cand cred in ele sau sa-i ajute pe ceilalti pentru indeplinirea unui obiectiv comun.

Consilierii au un mare impact in tabara pentru ca ei sunt vazuti si ascultati ca niste colegi mai mari si nu ca niste parinti” Consilierii sunt priviti ca un frate sau o sora mai mare si pot fi luati ca model pentru ca nu sunt parinti!
Motivul 7
Distractie pe cinste pentru copii, liniste pentru parinti
Copiii abia asteapta sa vina vacanta, dupa care incep sa se planga de plictiseala! In tabara, plictiseala e ultimul lucru de care se vor putea plange copiii! Multitudinea de activitati si interactia cu multi copii necunoscuti, dintre care unii se vor transforma in prieteni pentru o viata, vor face ca experienta taberei sa fie de neuitat! Iar parintii sa pot bucura, in liniste, de un roman bun si o limonada sau o bere rece!

Un director de tabara le spunea parintilor ce-si aduceau copilul pentru prima data in tabara: “Ati avut incredere sa ni-l incredintati ! Facem acest lucru de aproape 10 ani! Relaxati-va! Mergeti acasa linistiti! Bucurati-va de aceste cateva zile de absenta a copilului! Nu va simtiti vinovati ca l-ati lasat in tabara…este unul din cele mai mari daruri pe il  puteati face. Va veni acasa mai increzator in puterile proprii si veti constata un progres in procesul maturizarii sale. In definitiv, nu asta ne dorim pentru copiii nostri?”

TABARA AVENTURA IN NATURA
MUNTII FAGARAS  – TRANSFAGARASAN 2012
O AMINTIRE DE – O VIATA

Echipa AVENTURA IN NATURA va propune sa petreceti o vacanta de neuitat, placuta, distractiva, plina de surprize si inedit, punand, in acelasi timp, accent pe partea educativa.
Prin intermediul jocurilor si concursurilor, copiii isi vor pune la incercare inteligenta, perspicacitatea, indemanarea, abilitatile fizice, vor invata sa comunice, sa se ajute reciproc, sa fie generosi, dar, in acelasi timp sa stie ce vor si sa se straduiasca sa obtina ceea ce vor. Se vor apropia de natura, de animale, de traditiile populare romanesti.

Taberele AVENTURA IN NATURA sunt tabare ecologice si ne propunem sa-i invatam pe copii sa respecte natura si mediul inconjurator dupa principiul: “Nu lasa urme!”
Avand in vedere faptul ca viitorul le va cere, mai mult ca niciodata, competitivitate si combativitate, in tot ceea ce facem ne straduim sa le stimulam aptitudinile de invingatori, de lideri.
Prin programul taberei, prin jocuri si concursuri, vom stimula copiii sa comunice cu coechipierii, cu animatorii si supraveghetorii, punand accent pe dezvoltarea sociabilitatii, si a capacitatii de integrare si adaptare la diverse situatii.

www.e-tabara.ro

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...