ANAT: Furnizorii hotelurilor de la munte au vânzări în scădere cu 50%. MDRT anunţă staţiuni pline

23 Views

Vânzările furnizorilor de alimentaţie publică ai hotelurilor din staţiunile montane au scăzut cu 40-50% în februarie din cauza reducerii gradului de ocupare, spune preşedintele ANAT Corina Martin, care se declară surprinsă de week-end-urile aglomerate la munte anunţate de Ministerul Turismului în ultima perioadă.

„Datorită prelungirii vacanţei de iarnă în ianuarie, gradul de ocupare al hotelurilor de la munte în prima lună din acest an a fost de aproximativ 70%. Din păcate, circulaţia din staţiunile de la munte a scăzut spectaculos în februarie, până la 40-45%”, a spus Corina Martin.

Cu toate acestea, MDRT a anunţat azi că week-end-ul trecut a fost din nou aglomeraţie la munte, cu aproximativ 185.000 de accesări la punctele de transport pe cablu (telecabine, telegondole, telescaune, teleschiuri etc.) şi peste 50.000 de maşini înregistrate în principalele staţiuni şi localităţi turistice montane.

„Din semnalele pe care le avem din sondajele făcute la nivelul hotelierilor şi furnizorilor de alimente numărul de turişti înregistraţi în staţiuni a scăzut la jumătate în luna februarie faţă de ianuarie. Furnizorii de alimente ai hotelurilor de la munte se plâng că le-au scăzut vânzările cu 40-50% în luna februarie faţă de ianuarie şi la jumătate faţă de februarie anul trecut”, a spus Corina Martin.

Potrivit reprezentanţilor agenţiilor de turism şi ai hotelierilor, numărul de turişti din staţiunile de la munte au scăzut în februarie din cauza drumurilor blocate de viscol şi zăpezi abundente în prima jumătate a lunii.

Clasamentul celor mai aglomerate staţiuni şi localităţi în week-end-ul trecut este condus, potrivit datelor MDRT, de Poiana Braşov (aproape 70.000 de accesări la punctele de transport pe cablu şi în jur de 40.000 de maşini înregistrate), Predeal (aproximativ 30.600 de accesări şi 2.400 de maşini) şi Azuga (în jur de 29.400 de accese şi 700 de maşini).

În datele MDRT există anumite curiozităţi pentru că, în Poiana Braşov, unei maşini înregistrate îi revin 1,75 accesări la punctele de transport pe cablu, în timp ce în Predeal au fost 12,75 accesări/maşină, iar în Azuga 42 de accesări pe maşină.

„Haideţi să nu comparăm maşinile cu accesările. Este ca şi cum am compara mere cu pere. Unii turişti vin cu maşinile, alţii cu autocarele, iar alţii cu trenurile, deci nu putem compara”, a declarat Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al MDRT.

El a recunoscut că MDRT nu are instrumentele necesare pentru a număra turiştii din staţiuni.

Ne surprind cifrele emise de MDRT şi aşteptăm statistici documentate privind numărul de persoane cazate în hoteluri, şi nu numărul de maşini, care pot doar tranzita o staţiune. Ministerul nu are niciun fel de instrumente sau pârghii prin care să poată spune dacă o staţiune este aglomerată sau nu. În turism, succesul se măsoară în nopţi de cazare, nu în maşini care circulă pe stradă. Nu ne interesează să numere maşinile”, a mai spus Martin.

Bogdan Oprea a declarat la jumătatea lunii februarie că maşinile anunţate de MDRT sunt înregistrate de camerele de luat vederi ale poliţiei pe drumurile de la intrarea în staţiuni.

Potrivit lui Oprea, în fiecare maşină se estimează a fi în medie doi turişti, ceea ce înseamnă că în Poiana Braşov, care are puţin peste 4.000 de locuri de cazare, au intrat în acest week-end circa 80.000 de turişti, în cele 40.000 de maşini.

„Aceste cifre sunt incredibile. Dacă luăm ca reper vârful de sezon, pe litoral, unde sunt 120.000 de locuri de cazare, când este foarte aglomerat avem 120.000 de turişti”, a spus Martin.
Sursa: MEDIAFAX

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...