Cum alegem o agentie de turism
InfoTravelRomania va recomanda urmatoarele agentii turism:
CHRISTIAN TOUR
EUROPA TRAVEL
ALTOURS
MALTA TRAVEL
HELLO ROMANIA
DEEA TRAVEL INTERNATIONAL
ZIP TRAVEL
KARPATEN TURISM
ROMADRIA CONFORT
HTS TRAVEL
CLICK TRAVEL
TRAVEL PLANNER
BIBI TOURING
Chiar daca mai e ceva vreme pana la concediul de vara, multi dintre noi si-au facut deja o idee despre ofertele turistice de pe piata. Unii prefera destinatiile exotice, altii pe cele traditionale, iar unii se uita in primul rand la preturi. Indiferent de preferinte, nu te lasa „sedus” de orice oferta sau agentie intalnite.
Cand vine vorba de vacante, „tepele” sunt destul de diversificate, ca sa zicem asa, de la situatii in care ajungi la hotel si ti se spune ca nu ai nici o rezervare pe numele tau, la cele in care realizezi ca una ai platit si alta ti se da, sau cazuri in care afli ca nu mai pleci fix cand terminai de facut bagajul.
Traian Badulescu, director general al Travel Advisor Media, spune ca exista trei categorii de „tepe”:
1. Inselaciune. Vorbim de cazul agentiilor care practica tarife extrem de atractive, emit vouchere false sau neacoperite, turistii platesc, dupa care agentia dispare.
2. Tipul bad management. Agentii care nu gestioneaza bine rulajul, iar banii clientului nu ajung la hotel sau la touroperatorul partener din tara de destinatie.
„Ori agentii care s-au trezit in incapacitate de plata ori insolventa. Iar turistul a fost nevoit sa scoata banii din buzunar, cu promisiunea recuperarii banilor sau, in cel mai fericit caz, pentru el a platit agentia revanzatoare, care a luat si ea ‘teapa’ de la agentia touroperatoare, care, la randul ei, nu se stie de ce nu a platit la timp la destinatie”, a explicat Badulescu.
3. Servicii neadecvate la fata locului. Din nefericire, aceste exemplu are o raspandire larga – platesti pentru servicii de o anumita calitate, iar la fata locului iti dai seama ca lucrurile „stau putin altfel”.
Ce se poate intampla
Anul trecut in septembrie presa a scris despre cazul unor bucuresteni care si-au platit vacantele in Turcia si cu o zi inainte de plecare au aflat ca de fapt camerele lor nu fusesera platite.
„Trebuia sa plecam in 1 septembrie si, in 31 august, ne-au sunat de la agentie sa ne spuna ca nu mai putem pleca. Am platit 2.200 de euro pentru patru nopti de cazare in Turcia si am aflat acum ca banii nici nu au ajuns la hotelul la care trebuia sa stam”, a declarat la acea vreme unul dintre clienti.
Tot atunci, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a declarat pentru presa locala ca mai multi turisti au fost dati afara din hotelul in care erau cazati in Turcia si trimisi acasa fara sa li se asigure avion, cu doua zile inainte de terminarea sejurului.
„Turistii au reclamat ca hotelul la care au fost cazati le-a pus in vedere sa elibereze camerele pentru ca a primit bani doar pentru o anumita perioada a sejurului, mai putin o zi sau doua la final. Ulterior, agentia de la Bucuresti a transmis voucherele respective, dar au fost probleme la intoarcere in tara pentru ca nu s-a asigurat transportul cu o cursa charter, asa cum se preciza in contract”, a explicat atunci Constantin Cerbulescu, ANPC, in presa locala.
Acestea sunt doar cateva exemple relatate in presa, insa in realitate acest gen de experiente sunt destul de frecvente. Nu toti oamenii fac plangeri la ANPC, unii dintre ei isi povestesc experientele pe formuri, de exemplu.
Intr-adevar nu tot ce scrie pe aceste site-uri trebuie luat ca atare, pentru ca si in turism concurenta e mare, iar Internetul iti permite „sa-i pui piedica” concurentului. Plus ca fiecare om are propriile gusturi si traieste experientele in propriul fel.
Documentarea atenta ne poate scapa de „surprize”
Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Tursim (ANAT), ne sfatuieste sa fim circumspecti cu privire la achizitionarea ofertelor tip „chilipir”, intrucat astfel de oferte nu au intotdeauna suport real pe piata turistica.
Din pacate insa contextul economic ne determina pe multi dintre noi sa fim atenti la bugetul de vacanta, astfel ca preturile agentiilor de renume pot fi uneori cu mult peste ce ne putem permite.
Iata cateva aspecte la care trebuie sa fim atenti atunci cand vrem sa cumparam un pachet turistic:
1. Licenta si Acreditari. La aceasta categorie, agentiile de turism trebuie sa „bifeze” neaparat licenta emisa de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), act ce trebuie expus la vedere, in sediu.
Traian Badulescu spune ca si apartenenta agentiei la o organizatie profesionala de renume reprezinta un plus. Insa au existat situatii in care calitate de membru ANAT, de exemplu, nu a reprezentat o garantie.
„ANAT a procedat la excluderea catorva agentii membre, din cauza nerespectarii obligatiilor asumate de catre aceste firme fata de clienti”, a precizat Corina Martin.
Un alt avantaj pentru client il reprezinta afilierea agentiei la alte structuri autohtone sau internationale, precum IATA.
„Agentiile acreditate IATA (sunt peste 200 in Romania), pe langa faptul ca au dreptul de a emite bilete de avion, ofera o bonitate financiara in plus, deoarece trebuie sa depuna garantii mari”, a explicat Badulescu.
De asemenea, ANAT ne recomanda sa verificam existenta politei de asigurare de insolventa a agentiei de turism si numele asiguratorului, precum si termenul de valabilitate.
„Toate acestea trebuie sa fie mentionate expres in contractul cu turistul, si nu numai pe acesta, ci si pe documentele fiscale sau alte documente(chitante)care sunt eliberate de catre agentie. Totodata operatorul de turism are obligatia de a posta pe site licenta cu termenul de valabilitate al acesteia, brevetul si numele detinatorului brevetului, politia de asigurare (cu termenul de valabilitate si numarul)”, a spus Corina Martin.
2. Experienta altora. Cauta numele agentiei pe internet pentru ca poti descoperi multe pareri pe forumurile de profil. „Atentie, nu trebuie sa va speriati daca gasiti doar una sau cateva mentionari critice – internetul e si o lume a anonimitatii iar concurenta nu doarme. Insa daca gasiti prea multe opinii negative, poate chiar si furnizate de mass-media, atunci este o problema”, a mentionat Badulescu.
Aparte de Internet, poti intreba in cercul de cunostinte daca a fost cineva plecat prin agentia respectiva si astfel afli pareri de la persoane de incredere.
3. Vechimea pe piata. Este o garantie in plus a seriozitatii, spun specialistii. De ce? Se pleaca de la premisa ca din moment ce agentia a rezistat, inseamna ca a oferit si servicii bune sau macar nu a facut gafe majore.
4. Compara ofertele. Incearca sa mai vezi si alte oferte inainte sa te entuziasmezi prea tare de un pret „super avantajos.
„Daca pretul este exagerat de mic, difera cu 20% sau mai mult fata de preturile oferite de toti ceilalti si, mai ales, agentia este si ‘no name’, feriti-va!”, a spus Badulescu.
Turismul nu este ferit de practica clauzelor ascunse sau scrise cu literele „mici, mici” referitoare la costuri suplimentare. Pe de alta parte, daca acele preturi „mai mici” apartin unui touroperator mare (roman sau international), sunt sanse mari ca totul sa fie corect, pentru ca firmele mari au putere de negociere.
5. Contract si asigurari. Citeste cu atentie contractul si pune intrebari daca lucrurile nu sunt clare.
„La achizitionarea pachetului turistic e bine sa va faceti o asigurare de calatorie (de sanatate) si o asigurare storno (care va acopera penalitatile in cazul in care intervine un motiv obiectiv, demonstrabil, gen boala, divort, incendiu si nu mai puteti pleca). E bine de stiut ca daca va razganditi nejustificat asupra plecarii cu cateva zile inainte, riscati sa pierdeti toti banii, iar agentia va avea dreptate. Si ea a platit mai departe si este penalizata, nu mai poate recupera banii”, a spus Badulescu.
Sursa: www.dailybusiness.ro
atentie, Olimpia Turism este o agentie care da teapa turistilor!!! Am fost pacalit de aceasta agentie, am platit 800 euro pe un sejur in rimini, am fost cazat la hotel nu la hotelul de 3* promis, am avut primis bagajul de cala pe car ein final a trebuit sa il platesc in aeroport, nu cumva sa imi arunce hainele. Atentie , in spatele unui site dragut e o mare teapa in acest caz!!!