Ziua Naţională a Turismului Rural – 8 Aprilie 2012 – Fundata, Braşov

  • antrec-8aprilie2012
  • antrec-8aprilie2012-3
  • antrec-8aprilie2012-p2
17 Views

Ziua Naţională a Turismului Rural – 8 Aprilie 2012 – Fundata, Braşov

O nouă duminică a Floriilor, o nouă Zi Naţională a Turismului Rural, şi-o nouă primăvară ce ne va aduce prin farmecul florilor savoarea unei noi renaşteri. La sate primăvara este altfel decât la oraş. Este mai frumoasă, mai simplă, mai pură şi mai ales, mai verde. În lumea satului, tradiţiile şi sfintele obiceiuri de Florii se păstrează cu sfinţenie.  Acolo, ramura de salcie înmugurită după ce va fi sfinţită şi stropită cu agheasmă va fi îngropată sub brazdă, ritual simbolizând belşugul atât de mult aşteptat de săteni.

Aceasta este şi tradiţia, cu care s-a deschis oficial Ziua Naţională a Turismului Rural, zi celebrată anul acesta în cadrul Căminului Cultural din Satul Fundăţica, comuna Fundata – localitatea aflată la cea mai mare altitudine din România.

Asadar, la fel ca în ultimii ani, A.N.T.R.E.C. Filiala Braşov alături de Consiliul Local din Fundata s-au ocupat de buna organizare şi desfăşurare a acestui important festival încărcat de valoare culturală, un adevărat centralizator al tradiţiilor autentice româneşti.

După sfintele cuvinte adresate de Preotul Vincenţiu Băşa din localitate, cuvantul a fost preluat de Dl. Pâtea Marian – Primarul Comunei Fundata. Acesta i-a impresionat pe cei prezenţi prin uniforma specială pe care o purta cu mândrie. Portul uniformei avea rolul de a omagia noaptea de 14 spre 15 august 1916, întâia noapte a Primului Râzboi Mondial, când lângă oficiul vamal austro-ungar de la Fundata, a căzut la datorie lt-col. Gheorghe Poenaru-Bordea, primul ofiţer român, erou al Primul Război Mondial. Astfel, acest omagiu avea să anunţe şi Festivalul de Reconstituire istorică Fundata 1916 ce se va desfăşura pe teritoriul comunei.

Discursul a fost continuat de Dna. Maria Stoian – Preşedinte Fondator ANTREC România – care a ţinut să-i felicite atât pe organizatori cât şi pe toţi cei care fac din turismul rural românesc o adevărată artă în domeniul ospitalităţii tradiţionale: “Este ziua noastră, a tuturor celor care am contribuit cu mai mult sau cu puţin la această imagine bună pe care astăzi o are turismul rural românesc. Această imagine pozitivă este rezultatul multor ani de luptă, de sacrificii şi de speranţă că se poate. Pentru toate aceste eforturi, ţin sa vă felicit şi să ne felicităm, fiindcă doar împreună am reuşit să oferim oaspeţilor pensiunilor noastre, adevărate vacanţe cu farmec” . Deasemenea, Dna. Maria Stoian a amintit despre importanţa derulării proiectului „Intreprinzători în turism, Pensiuni în România” accentul fiind pus pe portalul “Cazare la Pensiune” , un subiect extrem de important în contextul dezvoltării şi promovării turismului rural românesc. Dna. Dodiţa Ioana , din partea ANTREC Braşov, a adus completări privind acest subiect, prezentând prin câteva cuvinte utilitatea Programului de e-learning.

În încheiere, Dl. Aristotel Căncescu – Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov – a adresat câteva cuvinte de laudă la adresa bunei organizări a întregului eveniment şi totodată a subliniat importanţa acestei manifestări în promovarea şi valorificarea optimă a tradiţiilor şi obiceiurilor acestor locuri. Deasemenea, la eveniment am avut onoarea de a avea alături de noi, invitaţi de marcă precum Dna. Adina Renţea, directorul Muzeului Naţional Cotroceni şi pe Dna. Ruxandra Donose – celebră cântăreţă de operă. Alături de aceşti invitaţi n-au lipsit nici vechi prieteni de-ai ANTREC-ului, turişti fideli şi persoane cu adevărat interesate de tot ceea ce are de oferit turismul rural românesc.

Parteneri media ai acestui eveniment au fost Televiziunea de Turism Travel Mix şiRevista Vacanţe la Ţară.

Pe parcursul a două ceasuri, în cadrul căminului cultural din Fundăţica s-au desfăşurat o serie de manifestări culturale şi tradiţionale care-au farmecat vizitatorii şi pe cei prezenţi, printr-o amplă prezentare a tradiţiilor şi meşteşugurilor, pe care mulţi le-ar crede uitate. Dar iată că ele există şi mai mult decât atât, au prins viaţă prin dibăcia şi vrednicia meşterilor populari veniţi în acestă zi din regiunile învecinate. Astfel,  pe tot timpul evenimentului am putut admira expoziţii de artă populară cu: ouă încondeiate (Dna. Clinciu Gabriela), tricotaje specifice acestor locuri (Dna. Cioacă Marcela), demonstraţii de cusut plapuma ( Dna. Tiucă Marilena), prezentare de obiecte tradiţionale pastorale(Rîmbu Eleonor). Un farmec aparte l-au avut prezentarea costumelor populare din Ţinutul Argeşului şi-al Branului.

Atmosfera de sărbătoare tipic românească a fost asigurată prin recitaluri de muzică populară, unde ansamblurile folclorice din localitate şi din împrejurimi, ne-au încântat cu armonia glasurilor lor şi cu dansurile tradiţionale. Ne-au bucurat cu prezenta lor ansamblurile folclorice: “Sub cetina bradului” – Fundata, “Poarta Dorului” – Bran/Moieciu şi “Florile Rucărului” – Muşcel.

Ca şi în anii trecuţi, şi în acest an a avut loc o expoziţie gastronomică ce a inclus degustări de brânzeturi, cozonanci, alături alte preparate de post, specifice Sărbătorii Floriilor.

În cadrul acestei Zile Naţionale a Turismului Rural, gazdele au amenajat mese de prezentare a ofertelor de turism local din zone ca: Bran, Moieciu şi Şirnea. Pe lângă acestea, cei prezenţi în cadrul acestei manifestări s-au putut intersa şi-au putut primi informaţii direct de la reprezentanţii ANTREC, despre ofertele turistice şi programele speciale din partea filialelor din Neamţ, Argeş, Mehedinţi, Vâlcea şi Tulcea. Prin prezenţa lor la Ziua Naţională a Turismului Rural, aceştia au venit în întâmpinarea dorinţelor celor intersaţi cu oferte turistice prin care promovează tradiţia locurilor pe care le reprezintă dar şi pensiunile care aşteaptă cu multă căldură ca oaspeţii să le treacă pragul.

Primarul comunei Fundata, Dl. Pâtea Marian cât şi Dl. Profesor Radu Frunteş- reprezentantul zonei Satului Şirnea – i-au invitat pe cei prezenţi, la următoarele festivaluri ce vor avea loc pe aceste meleaguri. Dintre acestea enumerăm: Festivalul de Reconstituire Istorică Fundata 1916, Ziua Olimpică de la Şirnea, Noaptea de Sânziene, Măsura Laptelui etc..

Tot acest noian de manisfestări, de prezentări, de degustări, ne-au făcut încă o dată mândri că suntem români şi mai ales că mai ştim să ne bucurăm şi să sărbătorim româneşte. A fost o Duminică a Floriilor şi-o zi minunată dedicată turismului rural românesc, o sărbătoare într-o atmosferă plină de farmec, în inima munţilor, acolo unde tradiţiile s-au născut, acolo unde tradiţiile s-au păstrat şi mai ales,  prin astfel de manifestări, ele vor continua să existe!

Informatii (si foto) : Cristian CATANA
cristian@vacantelatara.ro

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *