Sfaturi pentru un concediu reusit

  • 3ani_deli_azalia_bulgaria
45 Views

FEDERAŢIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMANESC vine în sprijinul turiştilor care se pregătesc să plece într-o vacanţă în ţară sau în străinătate, propunând câteva sfaturi utile de călătorie care îi vor ajuta să evite eventualele neplăceri în concediu.

Planificarea unei călătorii în străinătate presupune, în primul rând, o informare corectă asupra condiţiilor de intrare şi regimul de şedere din ţara de destinaţie. Fie că vorbim de condiţiile privind traficul auto, legislaţia vamală, utilizarea cărţilor de credit, sau regimul de călătorie al animalelor de companie, cetăţenii români trebuie să ţină cont de faptul că există anumite particularităţi naţionale care trebuie respectate în funcţie de ţara în care se efectuează deplasarea.
Astfel, FEDERAŢIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC, a adunat informatii din mai multe surse si propune următorul ghid de  ”reguli de bun simţ” si sfaturi generale, utile, aplicabile în orice deplasare:

Sfaturi genereale pentru a avea un concediu reusit:

            1. Rezervaţi bilete din timp
Hotelurile şi agenţiile de turism au tarife diferite funcţie de perioadă. Dacă vă aflaţi în plin sezon, veţi plăti mai mult decât în restul anului. O rezervare făcută din extrasezon sau cu mult timp înainte vă poate aduce o ofertă mai ieftină cu până la 30%. Dacă sunteţi interesaţi de un anumit eveniment (concert, festival) este indicat să vă asiguraţi cazarea din timp.
            2. Căutaţi atracţiile zonei
Agenţiile pun la dispoziţia clienţilor broşuri complete pentru orice destinaţie turistică oferită. Puteţi afla despre restaurantele din zona în care mergeţi, despre localuri, cluburi, muzee, hoteluri şi alte atracţii. Astfel de detalii puteţi găsi şi pe internet.
            3. Folosiți Internetul cât mai mult şi rezolvaţi cât mai multe încă de acasă: programări la muzee, studiaţi oraşele, drumurile de acces, citiţi părerile, aflaţi recomandările şi „interdicţiile” celor care au călătorit unde vreţi şi dumneavoastră să ajungeţi. Tot mediul virtual vă poate informa despre capcanele locale şi despre ce trebuie să evitaţi când ajungeţi la destinaţie.
            4. Notaţi numerele de telefon ale serviciilor de urgenţă din zona respectivă şi nu uitaţi să vă notaţi şi datele de contact ale ambasadei sau consulatului. Nu strică niciodată să le aveţi la îndemână.
5. Activaţi-vă roaming-ul din timp, aflaţi condiţiile şi tarifele şi creeati-vă toate condiţiile pentru a ţine legătura cu cei din ţară.
            6. Smartphone-ul poate fi un bun prieten atunci când călătoriţi în timpul vacanţei. Funcţionalitatea de bază vă va permite să accesaţi itinerarii prin e-mail sau site-ul web al companiei aeriene direct de pe telefonul mobil. Puteţi folosi, de asemenea, smartphone-uri ca o modalitate de a căuta informaţii diverse.
            7. Nu toate reţelele Wi-Fi sunt bune
Există o mulţime de reţele wi-fi libere care sunt create, în scopul de a afla nume de utilizator şi parola. Fiţi atenţi la reţelele pe care le alegeţi înainte de a începe să introduceţi informaţii private.
            8. Faceţi asigurări de sănătate şi vaccinuri
Asigurarea de sănătate şi vaccinurile reprezintă cele mai importante detalii atunci când plecaţi în vacanţă. Este bine să vă asiguraţi că sunteţi protejaţi împotriva bolilor locale. Dacă este nevoie, vaccinaţi-vă, cumpăraţi pastilele recomandate şi încheiaţi o asigurare de sănătate. În caz că veţi avea nevoie de asistenţă medicală locală, asigurarea vă va scuti de mult stres şi de costuri suplimentare.
9. Informaţi-vă despre vreme
Vremea are o importanţă deosebită pentru succesul unei vacanţe. Informaţi-vă despre temperaturi şi precipitaţii. Uneori, diferenţele dintre zi şi noapte pot fi foarte mari în unele zone. Asta vă va ajuta la realizarea garderobei adecvate pentru călătorie.
            10. Luaţi în bagaje haine pentru toate temperaturile sezonului, haine şi de soare, şi de ploaie.
11. Prudenţă la bani
Interesaţi-vă din timp care este cursul valutar oficial şi cum puteţi schimba banii odată ajunşi la destinaţia aleasă. Informaţi-vă dacă este indicat să plătiţi în euro, dolari sau în moneda naţională, unde găsiţi ATM-uri şi care sunt costurile locale.
            12. Citiţi recomandările de pe site-ul poliţiei romane, ministerului afacerilor externe şi al poliţiei de frontieră
Aici veţi găsi recomandări generale pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în străinătate, sau atentionari speciale pendtru diferite situatii.
            13. Atenţie la specificul local!
Fiecare ţară are propria cultură şi de multe ori putem fi surprinşi de diferenţele dintre ţara în care ne petrecem vacanţa şi cea din care venim. Este bine să vă informaţi ce gesturi să evitaţi să faceţi, fiind considerate ofensatoare. De altfel, este important de ştiut dacă în ţara respectivă se lasă bacşiş la restaurant sau nu, care sunt saluturile şi mulţumirile, care este eticheta pentru vizitarea clădirilor istorice sau spirituale. De asemenea, aflaţi dacă în staţiunea în care mergeţi se fumează pe stradă sau nu, ce tip de curent electric şi ce prize se folosesc, pentru a nu avea surprize dintre cele mai neplăcute.
            14. Învăţaţi câteva lucruri despre cultura și istoria tării de destinaţie!
Înainte de plecare, citiţi câte ceva despre trecutul istoric al ţării în care mergeţi. Astfel, veţi putea înţelege mai bine cultura respectivă. Cunoaşterea mediului politic şi a istoriei unei destinaţii vă poate ajuta să o apreciaţi din mai multe unghiuri.
            15. Aflaţi detalii despre bucătăria locală
Mâncarea este un amănunt destul de important. Este bine să aflaţi ce mâncăruri locale veţi putea savura. De asemenea, este indicat să ştiţi dacă apa de la chiuvetă este potabilă. În cazul în care suferiţi de anumite afecţiuni ce necesită un regim special, căutaţi detalii despre locurile în care puteţi mânca ce vi se permite. Aveţi grijă la delicatesele locale! Puteţi fi tentaţi să încercaţi cât mai multe mâncăruri deodată, lucru ce poate declanşa indigestii neplăcute.
            16. Însuşiţi-vă expresii în limbi străine
Chiar dacă în mai toate staţiunile turistice veţi întâlni oameni care vorbesc cel puţin o limbă de circulaţie internaţională, este bine să învăţaţi câteva cuvinte în limbă vorbită în zona respectivă. Expresii de bază precum „Mulţumesc”, „Bună ziua”, „Cât costă” vă pot fi de mare ajutor în vacanţă.
            17. Nu uitaţi de trusa farmaceutică!
Chiar dacă înainte de o vacanţă nu ne gândim decât cum să petrecem mai frumos, este bine să nu uităm de trusa de concediu. O borsetă mică, dar completă, vă poate scuti de multe neplăceri. Iată ce nu trebuie să lipsească din trusa farmaceutică de concediu:
– Un antivomitiv, un antidiareic pe bază de argilă, un laxativ uşor, un pansament gastric şi un preparat care să stimuleze digestia şi sucurile digestive;
– Analgezice pentru dureri de cap, dinţi sau spate;
– Câteva medicamente pentru răceală, febră şi tuse;
– Alcool medicinal, plasturi, faşă şi apă oxigenată pentru cazurile de genunchi sau coate julite, entorse;
– Dacă suferiţi de boli cronice, sub nicio formă nu plecaţi fără medicamentele pe care trebuie să le luaţi în mod normal!
            18. Pentru a preveni furturile din buzunare, amintiţi-vă să respectaţi următoarele ”reguli de aur”:
– În zonele aglomerate din pieţe, bazare, gări, autogări, magazine, manifestaţi atenţie sporită asupra banilor sau altor obiecte personale.
– Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei, în sacoşă sau la vedere, ci în poşete, borsete sau în buzunarele interioare.
– Ţineţi poşeta, cât mai aproape de dumneavoastră, având permanent control asupra ei.
– În magazine evitaţi să lăsaţi gentile sau borsetele nesupravegheate în coşurile de cumpărături.
– Când efectuaţi diverse plăţi, nu scoateţi toţi banii pe care-i aveţi, ci numai suma de care aveţi nevoie.
– Nu număraţi banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jurul dumneavoastră.
– Nu păstraţi în acelaşi loc banii, cardurile, actele personale şi cheile locuinţei sau autoturismului.
– În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi cu intenţie, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră.
– Dacă se încearcă smulgerea bunurilor personale, reacţionaţi prompt şi alertaţi persoanele din jur.
            19. Protejaţi-vă locuinţa personala înainte de plecarea în concediu!
Odată cu plecarea de acasă pentru o perioadă mai îndelungată, locuinţa dumneavoastră devine vulnerabilă la atacurile hoţilor. Pentru a reduce riscurile de furt, dar şi pe cele de incendiu sau explozie:
– La părăsirea locuinţei închideţi ferestrele, uşile de la balcoane/terase şi încuiaţi cu grijă uşa de la intrare. Verificaţi dacă gazele şi apă sunt închise. Dacă este posibil, încuiaţi şi uşile camerelor în care există obiecte de valoare;
– Rugaţi vecinii să vă supravegheze locuinţa, să vă ridice corespondenţa, facturi, înştiinţări, materialele publicitare din cutia poştală sau prinse în uşă, care confirmă lipsa dumneavoastră de la domiciliu;
– Nu păstraţi în casă sume mari de bani, bijuterii sau alte obiecte de valoare;
– Părăsiţi locuinţa cât mai discret. Pregătiţi plecarea astfel încât să nu dureze mult şi să nu atrageţi atenţia.
            20. Odată ajunşi în staţiunile turistice, amintiţi-vă:
– La plecarea din camera hotelului asiguraţi atât uşile cât şi ferestrele, iar pe balcon nu lăsaţi obiecte sau bunuri de valoare;
– Nu afişaţi ostentativ bijuterii sau sume mari de bani. Atenţie la genţi, portofele, sacoşe: acestea pot fi tentante pentru hoţi;
– Păstraţi-vă banii şi documentele în seifurile hotelurilor, băncilor sau în alte locuri ce prezintă siguranţă;
– Atenţie la unităţile bancare (ATM-uri) de unde ridicaţi sume de bani;
– Atenţie unde realizaţi schimbul valutar. Alegeţi unităţi bancare sau case de schimb autorizate;
– Evitaţi consumul exagerat de alcool, care vă poate transforma în autori sau victime ale unor infracţiuni;
– Evitaţi discuţiile contradictorii cu persoane aflate în stare de ebrietate sau cu un comportament agresiv;
– Evitaţi plimbările la ore târzii în locuri izolate sau întunecoase;
– Nu cumpăraţi bunuri, obiecte sau valori de la persoane neautorizate deoarece acestea pot proveni din infracţiuni sau pot fi contrafăcute. Alegeţi numai unităţi specializate şi autorizate. Atenţie la instrucţiunile produsului, certificatul de garanţie sau termenul de valabilitate al produsului

Dacă vă deplasaţi cu maşina proprie, luaţi în calcul următoarele:

Luaţi un rând de chei de rezervă, pe care să le ţineţi în altă parte decât în maşină, pentru situaţia când se blochează uşile cu cheia în contact;
Luaţi o trusă de scule pentru reparaţii simple, câteva piese de schimb (becuri, filtre, siguranţe, etc);
Informaţi-vă cu privire la traseul ales, staţiile de benzină, starea drumului şi prognoza meteo;
Verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a acestuia;
Luaţi copii după actele necesare, pentru situaţia în care le pierdeţi, pe care să le ţineţi separat de cele originale.
Programaţi-vă din timp traseul astfel încât să nu mergeţi mai mult de 800-1000 km/etapa şi evitaţi să circulaţi noaptea;
Folosiţi întotdeauna centura de siguranţă – va scapa de amenzi si vă poate salva viaţa în caz de accident
Evitaţi să conduceţi dacă sunteţi obosiţi! În cazul în care veţi parcurge o distanţă mai mare, opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă odihni şi faceţi puţină gimnastică de înviorare înainte de a reporni la drum.
Alegeţi locurile de parcare special amenajate, asigurate cu pază sau zonele bine luminate şi aflate la vedere;
Nu părăsiţi autoturismul dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (documente personale ori ale maşinii, bani, cărţi de credit, genţi de voiaj, poşete, borsete, aparatură electronică, detectoare radar, GPS etc.)
Evitaţi să beţi multe lichide înainte şi în timpul mersului;
Luaţi cu voi saci de plastic sau hârtie pentru cazurile de rău de maşină
Nu ascultaţi muzica tare, pentru a nu vă distrage atenţia de la volan!
Opriţi pentru relaxare, la fiecare 200-300km parcurşi, faceţi pauze de înviorare sau atunci când simţiţi că este nevoie.
Informaţi-vă care sunt regulile de circulaţie pe drumurile din ţara respectivă;
Luaţi cu voi şi bani cash;
Nu luaţi persoane care fac autostopul;
Nu intraţi în discuţii cu ceilalţi participanţi la trafic
Luaţi la drum o hartă și un GPS pentru o mai uşoară ghidare. Nu vă bazaţi numai pe GPS!
Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu lăsaţi actele în interior, cheile în contact şi conectaţi  întotdeauna sistemul de alarmă.
Pentru obţinerea unor informaţii turistice suplimentare,  vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile statului în care doriţi să vă deplasaţi.

Dacă vă deplasaţi în concediu cu avionul, trebuie sa aveti in vedere:

Ajungeţi la timp la aeroport.
Actualele măsuri de securitate presupun un timp mai îndelungat de efectuare a procedurilor de îmbarcare, mai ales în cazul aeroporturilor turistice. Nici-un vameş nu va face rabat de la eficienta controlului pentru ca un turist este în întârziere.
Asiguraţi-vă că nu pierdeţi bagajele. Faceţi-vă o asigurare de călătorie chiar dacă din peste 3 miliarde de bagaje transportate anual de companiile aeriene, doar 1 % se pierd şi ca 98 % din cele pierdute se recuperează.
Lipiţi sau agăţaţi ceva de o culoare care să sară în ochi pe bagajele personale care vor merge în cala avionului, scrieţi sau puneţi ceva pe geamantanul personal care să vă ajute să nu îl încurcaţi pe banda de bagaje. Notaţi-vă numele pe un suport ataşat valizei. Dezlipiţi etichetele din călătoriile precedente, ca să nu îi încurcaţi pe manipulanţii de bagaje.
Lucrurile de preţ ţineţi-le cu voi, nu le lăsaţi în bagaje. Mai bine să vă pară rău după o cămaşă decât după bijuterii. Asiguraţi-vă că, atunci când predaţi valizele pentru cală, se ataşează de fiecare geamantan eticheta corectă, ca toate sunt înregistrate şi, mai ales, nu pierdeţi tichetul pentru bagaje.

            FEDERAŢIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC, reaminteste  turiştilor romani, ca exista produsul de asigurare care are ca obiect acoperirea pierderilor rezultate ca urmare a anularii călătoriei de către turist datorită producerii unor evenimente neprevăzute precum deces, boala, incendiu, furt, respectiv la asigurarea de tip storno, realizată prin intermediul tour-operatorului extern.
Asigurarea vine în sprijinul clienţilor agenţiilor de turism oferindu-le protecţie pentru pierderi financiare în baza contractului de comercializare de servicii turistice în cazul producerii unor evenimente imprevizibile, datorită cărora călătoria nu mai poate fi efectuată.
Asigurarea STORNO acoperă suma achitata de un turist pentru contractul de comercializare de servicii turistice achiziţionat de la o agenţie de turism, suma care nu mai poate fi recuperată de la agenţie în cazul anularii călătoriei de către turist, ca urmare a uneia din următoarele situaţii:
-decesul turistului sau al unei rude de gradul I (soţ/soţie/fiu/fiica/părinte) a acestuia, având domiciliul permanent în România, până la data începerii derulării contractului de comercializare de servicii turistice
-boală gravă sau accidentul turistului sau al unei rude de gradul I (soţ/soţie/fiu/fiica/părinte) a acestuia, având domiciliul permanent în România, numai în cazul în care implica încetarea imediată a activităţii profesionale şi de orice fel, un tratament şi o supraveghere medicală ulterioara şi cu recomandarea de repaus la pat sau de a nu părăsi domiciliul, eliberată de o instituţie medicală autorizată de Ministerul Sănătăţii şi Familiei, cu condiţia ca perioada de repaus să includă şi data începerii Pachetului
-devastarea locuinţei turistului în urma unui incendiu, furt, explozii sau calamităţi naturale în perioada scursă între data încheierii contractului de comercializare de servicii turistice şi data începerii derulării contractului, dar nu mai mult 30 zile premergătoare începerii derulării contractului, evenimente care motivează prezenta la domiciliu la data începerii contractului.

În speranţa că aceste sfaturi utile vor fi acceptate şi aplicate de consumatorii de produse turistice în călătoriile de vacanţă, FEDERAŢIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC, le doreşte un sejur cât mai plăcut şi în siguranţă!

FEDERAŢIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC
Relatii suplimentare:
Dr. Ing. Dragoş Raducan
Vicepreşedinte FPTR
Tel 0744.544.056

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...