Lacul Albastru din Baia Sprie – unicat european

  • baietwin2
  • masa1
  • twin4
  • mini4
  • mini2
65 Views

 
  Cand te apropii de el, ai senzatia ca te apropii de craterul unui vulcan.
De pe un mal pe altul distanta ar fi cam de 40-50 de metri, iar specialistii spun ca adancimea este de numai 4 metri. Localnicii au insa propria varianta, care nu coincide absolut deloc cu varianta oficiala. Legendele create sustin ca mina prabusita e foarte adanca, iar deschiderea plina de apa a lacului nu ar acoperi decat o mica parte din ea. Canale si guri de aerisire se intind in subteran, iar cei mai saraci cu duhul sustin ca tot orasul Baia Sprie ar fi in pericol sa se prabuseasca pe aceste tunele inundate acum de apa. Cu toate acestea, din 1920 si pana acum, niciun maramuresean nu s-a plans ca i se clatina casa. Poate doar la cutremur sau dupa o sticla de horinca.
Lacul ramane insa un obiectiv turistic deoarece culoarea apei se schimba.
 
 
In urma inundarii minei, apa e plina de sulfuri (localnici spun ca-i bun pentru piele;), iar culoarea este de un verde puternic, care bate usor in albastru. Cand mai multe persoane inoata, atunci culoarea apei se schimba iar. Combinatia chimica din lac a facut ca aici sa fie prezent si acidul sulfuric liber, in concentratie de 7,8 miligrame la litru, iar ph-ul apei este 4. Nu va speriati, se poate inota lejer in lac, fara a avea vreun soi de probleme.
Desi este un lac format cu ajutorul omului, turistii apreciaza faptul ca nu este modernizat. Nu se simte nicaieri o “imbunatatire” cu beton a peisajului, iar acest lucru a facut din Lacul Albastru o destinatie romantica pentru multi din tinerii indragostiti. Nu putini sunt cei care prefera sa vina aici pe ATV-uri, sau cu un gratar. Lacul a fost studiat si cercetat de inginerul geolog Vasile Bologa, un pasionat ocrotitor al naturii.
Privind geneza sa si chimismul apei, este unicat in tara, fapt pentru care, in urma cu 25 de ani a fost declarat MONUMENT AL NATURII H.C.L. nr 204/16.03.1977 si este in custodia Administratiei Parcului Natural Muntii Maramuresului care in parteneriat cu organizaţii neguvernamentale are drept scop conservarea peisajului în scop stiintific si educativ. Coniferele din jurul lacului completeaza o priveliste incantatoare, constituindu-se intr-o zona de agrement deosebita. Accesul în aria protejată: din centrul orasului Baia Sprie se urcă, prin spatele bisericii catolice, pe strada care ne conduce în directia nordică până la liziera pădurii; de aici poteca urcă în serpentine până la Lacul Albastru, timpul de mers 45 min. – 1 oră.
Urmariti marcajul cruce rosie si semnele de directionare Lacul Albastru.
 
In cadrul programului de finantare “Spatii Verzi – componenta Arii Naturale Protejate” al Fundatiei pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, Societatea Ecologista din Maramures prin Clubul Civic Lacul Albastru Baia Sprie, în parteneriat cu RNP Romsilva APNMM (în calitate de custode al ariei protejate) este beneficar al proiectulului “Lacul Albastru – unicat european”.

InfoTravelRomania va recomanda pentru a petrece clipe de neuitat in aceasta zona cazare la PENSIUNEA VERDE 3* – Baia Sprie ( liniste, confort si gazde primitoare )

PACHET 3+ 1 GRATIS (MARAMURES), valabil incepand cu 1 septembrie 2012.

Platiti 3 si stati 4 nopti la Pensiunea Verde, Baia Sprie, Maramures.

Varianta 1 DEMIPENSIUNE (2 mese/zi)

4 nopti pentru 2 persoane la pretul de 500 lei (250 lei/persoana/sejur)

Varianta 2 PENSIUNE COMPLETA (3 mese/zi)

4 nopti pentru 2 persoane la pretul de 620 lei (310 lei/persoana/sejur)

 

Va asteptam in camere spatioase, curate, dotate cu bai proprii, frigider, tv, wifi.
Aveti de asemenea ocazia sa vizitati Lacul Albastru (unicat european www.laculalbastru.ro), Lacul Mogosa, Varful Mogosa, Cota 1000 Suior, Creasta Cocosului, Biserici de lemn (UNESCO) si multe altele.

 

Informatii si rezervari la 0753083841 Albert; 0753083842 Cristina

LIVIA ROMANA

Editor

You may also like...

1 Response