Salina Turda: agrement si tratament

  • STA60231
  • STA60232
  • STA60229
  • STA60286
  • STA60287
  • STA60254
  • STA60251
  • STA60293
127 Views

           Primul document care vorbeşte în mod explicit de existenţa unei exploatări de sare la Turda este datat 1 mai 1271, fiind emis de cancelaria maghiară. Prin actul menţionat, se dăruia capitlului din Transilvania „ocna de sare de la Turda”.

 

După primul război mondial, exploatarea sării devine monopol de stat, dar declinul continuu al activitatii salinei de la Turda, datorat in principal productivitaţii scazute, a dus la inchiderea exploatatii in anul 1932. După inchidere, salina intră într-o perioadă de uitare, până in timpul celui de-al doilea razboi mondial când este folosită de populaţia oraşului  ca adăpost antiaerian. După anul 1950 pâna in anul 1992, când a fost redeschisă pentru public ca obiectiv turistic, primii 500m ai galeriei de transport Franz Josef   au fost utilizaţi ca depozit de brânzeturi.

AGREMENT ptr tarife click aici

Roata mare : înaltã de 20 m, are 6 gondole a câte 8 locuri fiecare, o turã completã dureazã 8 minute.

Minigolf : 6 piste diferite, cu crose pentru copii si adulti.

 Bowling : 2 piste de minibowling; permis persoanelor cu vârsta de peste 10 ani.

 Teren de sport : se poate juca handbal, lap tenis, badminton.

2 Mese de biliard

4 Mese de tenis – dotate cu accesorii

Debarcaderul-permite închirierea barcutelor pe lacul subteran la 112 m în adâncul muntelui de sare.

  
Scara Bogaţilor situată în mijlocul sălii era calea de acces spre minele Terezia şi Rudolf înainte de finalizarea lucrărilor la galeria de transport. Dâre paralele migălos tăiate pe pereţi de ciocanele tăietorilor de sare stau mărturie muncii istovitoare a necunoscuților care au trudit aici de-a lungul secolelor.
Intr-o nişă săpată în sare în peretele estic al sălii de apel, se află Altarul, locul de rugăciune al tăietorilor de sare.

TRATAMENT

Mina Ghizela (sala staţionar) a fost amenajată şi transformată pentru a deservi exclusiv activitatea de tratament balnear. Condiţiile de microclimat ale minei de sare Turda permit abordarea terapeutică şi profilactică a mai multor tipuri de imbolnăviri.  Un loc aparte îl ocupă profilaxia şi tratamentul afecţiunilor respiratorii şi din sfera ORL.
Afecţiunile respiratorii
de natura alergică sau infectoalergică cu evoluţie cronică (astm bronşic, bronşita cronică, BPCO) se pot ameliora prin cure de expunere gradată şi crescândă combinată cu sedinţe de reeducare respiratorie (gimnastică respiratorie).
Expunerea la microclimatul salinei are efecte benefice asupra căilor respiratorii la persoane cu factori de risc profesional sau de mediu (noxe, gaze, tutun etc), permiţând astfel reducerea morbidităţii.
              Copiii, tinerii şi adolescenţii beneficiază de îmbunătăţirea funcţiei respiratorii favorizând creşterea şi dezvoltarea cu o mai bună utilizare a oxigenului.

Recomandare:  puteti cumpara ca suvenir, sare de baie cu diferite arome, dar adusa de la salina Praid.

Sursa: www.salinaturda.eu

Foto realizate in cadrul vizitei organizate de

 REVISTA FORCE TOURISM editia Cluj

Elena Zoltareanu

travel blogger si ghid de turism “NOW is the best time to LOVE, LIVE, travel and smile!” oamenisiganduri.ro Calatorii cu zambet

You may also like...