Raport de activitate doamna Maria Grapini, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism

  • Logo FOTE
25 Views

Raport de activitate doamna Maria Grapini, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism pentru perioada 11 – 17 februarie 2013

1. A participat la Ceremonia de deschidere a celei de-a XI-a Editii a Festivalului Olimpic al Tineretului European care a avut loc la Brasov. Dupa Ceremonia de deschidere a Festivalului, Ministrul Maria Grapini, alaturi de membri ai Guvernului, oficialitati din Romania si din strainatate a participat la Dineul Oficial oferit de catre Primarul Municipiului Brasov , George Scripcaru.

2. A participat la intalnirea cu reprezentantii mediului de afaceri braşovean. In cadrul acestei intalniri, Ministrul Maria Grapini i-a asigurat pe cei prezenti referitor la intentia sa ca procedurile pentru mediul de afaceri sa fie clarificate şi simplificate. In cadrul intalnirii, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a anunţat, printre altele, că doreşte să introducă reguli de etică în afaceri, indiferent dacă partenerul este privatul sau statul. De asemenea, a vorbit si despre un termen de 30 de zile de plată a facturii, termen care ar pune în mişcare banii. In cadrul intalnirii s-a adus in discutie si problema litigiilor comerciale, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism i-a anuntat pe cei prezenti ca acestea ar urma să fie rezolvate de tribunale de specialitate, cinci la număr în România pentru început.

3.A participat alături de Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, la lucrările celei de a treia reuniuni a Platformei de cooperare a mediului de afaceri, instituită prin Strategia Naţională Anticorupţie (SNA).  La reuniune au participat reprezentanţi ai următoarelor instituţii:  Ministerul Justiţiei, Ministerul Economiei, Ambasada Germaniei, Norvegiei, Olandei, SUA şi Marii Britanii la Bucureşti, Asociaţia Română a Băncilor, Camera Auditorilor Finaciari din România, Camera de Comerţ Americană în România, Camera de Comerţ Britanică în România, JOHNSON & JOHNSON România, Comitetul pentru Formarea unei Coaliţii a Mediului de Afaceri Curat, ROMTELECOM România, SIEMENS România, Centrul de Resurse Juridice, SIVECO România, ONRC

În cadrul discuţiilor s-au subliniat aspecte concrete, ce vizează în mod direct activitatea mediului de afaceri din România, cat si solutii pentru ca mediului de afaceri român sa performeze, şi anume:

  • să se creeze o instituţie specializată pe litigii comerciale
  • sa se revizuiasca toată legislaţia română în domeniu (ex: în prezent avem peste 14.000 de art.) si sa se armonizeze în urma consultărilor cu toate ministerele de ramură, urmând a fi păstrate în fiecare domeniu  articolele de impact.
  • sa se revizuiasca legislaţia şi procedurile ce vor contribui la optimizarea activităţii mediului de afaceri.

 

Ministru Maria Grapini a propus realizarea în etapa următoare a unui Manual de etică pentru mediul privat.

Discuţiile au vizat operaţionalizarea mecanismului de monitorizare şi coordonare a „Strategiei Nationale Anticoruptie 2012-2015” , subliniindu-se faptul că, în cursul anului 2013 se va evalua modul de implementare a măsurilor anti-corupţie în cadrul a 25% din instituţiile publice care au aderat la Strategia Nationala Anticoruptie, respectiv 5 instituţii independente sau agenţii anticorupţie, 5 ministere, 850 primării şi 5 consilii judeţene.

 

În cadrul şedinţei s-a anunţat că au fost trase la sorţ, un număr de 5 ministere, ce vor fi monitorizate conform platformei Strategiei Nationale Anticoruptie, acestea sunt:Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finantelor Publice. Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

 

4. S-a intalnit cu Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania. Ministrul Maria Grapini a subliniat ca  turismul balnear  reprezinta o prioritate  in strategia  de dezvoltare a turismului in Romania si ca doreste, ca pe durata mandatului sau, sa realizeze o serie de actiuni consistente care sa sprijine acest sector, deoarece are un potential deosebit, dorind  astfel sa se realizeze o corelare a acestuia cu tendintele si prioritatile europene.

Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism si-a  exprimat intreaga disponibilitate de a sprijini investitiile din sectorul turismului balnear, in acest sens propunand  incheierea unui Protocol tripartit, Minister – Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania si Asociatia Statiunilor Turistice pentru actualizarea Strategiei de dezvoltare a turismului balnear si implementarea acesteia printr-un plan de actiuni concrete si concertate.

In cadrul intalnirii, s-a discutat si despre oportunitatea introducerii unei noi modalitati de impozitare a acestui sector, Ministrul Maria Grapini explicand clar, ca acest impozit nu va fi o povara in plus pentru acest sector, ci, din contra, va fi in avantajul investitorilor si a firmelor care functioneaza conform legii.

5.S-a intalnit cu o delegatie a Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci, condusa de presedintele acesteia, Omer Susli. In cadrul acestei intalniri, Ministrul  Maria Grapini a transmis delegatiei turce dorinta de a creste frecventa contactelor bilaterale la nivel ministerial, in vederea promovarii de proiecte care sa conduca la atingerea obiectivului comun ca, in urmatorii 4-5 ani, nivelul schimburilor comerciale sa ajunga la 8 miliarde Euro. In acest sens, Ministru Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a prezentat o serie de propuneri de aprofundare a colaborarii cu Turcia in domenii precum  industrie, IMM-uri si clustere inovative. Partile participante la discutii au identificat faptul ca un sector important, cu potential de dezvoltare a cooperarii bilaterale, il reprezinta  turismul, context in care Ministrul Maria Grapini a mentionat interesul Romaniei pentru cresterea numarului de turisti turci care sa viziteze tara noastra. Pentru realizarea acestui obiectiv vor fi analizate si  identificate solutii de inlaturare a barierelor existente in calea alegerii Romaniei ca destinatie de vacanta pentru cetatenii turci. In finalul intrevederii, demnitarul roman a oferit asigurari delegatiei oamenilor de afaceri turci, ca masurile si reglementarile ce vor adoptate de Ministerul Economiei, de autoritatile romane in general, vor fi indreptate in directia favorizarii mediului de afaceri si investitional, si a activitatii companiilor cu capital autohton si strain.

6.S-a intalnit cu dl. Fatih Gursoy, Presedintele „Fundatiei Lumina Institutii de Invatamant” si dl Ragip Gokcel, Secretar General al „Fundatiei Lumina Institutii de Invatamant”. In cadrul acestei intalniri s-a  discutat despre colaborare dintre Ministerul Economiei si „Fundatia Lumina Institutii de Invatamant”, in vederea participarii la cea de-a 11-a Editie a Olimpiadei Internationale de Limba Turca care se va desfasura in perioada 23-25 mai a.c, in Turcia, la Izmir. In cadrul acestui targ international, statele expozante participa cu un stand de prezentare. In cadrul celei de-a 11-a Editie a Olimpiadei Internationale de Limba Turca, Romania va avea un stand in cadrul caruia vor fi promovate oportunitatile de turism, mestesugurile si artizanatul. La eveniment vor participa copii din 135 de tari, de pe toate continentele. Participarea Romaniei la cea de-a 11-a Editie a Olimpiadei Internationale de Limba Turca  va fi lansata in cadrul unei Gale Romano-Turce, care va avea loc in 20 martie a.c, la Sala Palatului. Pe langa participarea la acest eveniment international, in cadrul intalnirii a fost analizata si posibilitatea colaborarii celor doua institutii pe proiecte din domenii precum educatia  si formarea profesionala.

7.S-a intalnit cu reprezentantii Patronatului Roman, prilej cu care s-au discutat probleme legate de modalitatile prin care Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism poate sprijini activitatea membrilor Patronatului Roman.

In acest context, reprezentantii Patronatului Roman au adus in discutie o serie de probleme:

  • Adoptarea unor măsuri de deblocare a conturilor IMM-urilor aflate în dificutate de plată şi stabilirea unui prag mai ridicat al datoriei, la care banca poate bloca conturile;
  • Modificarea Legii insolvenţei, în sensul obligativităţii efectuării înainte de declararea insolvenţei a unui audit independent, care să stabilească situaţia finaciară reală şi nivelul activelor acestora.
  • Reducerea datoriilor către bănci în cazul plăţii principale prin anularea dobânzilor restante aferente;
  • Tratarea în mod egal a debitorilor şi creditorilor, de către băncile comerciale şi apărarea prin lege a debitorilor;
  • Sprijinirea activităţii IMM – urilor, prin crearea unei atribuţii speciale în acest sens a CEC – ului;
  • modificarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice, prin implementarea unei metodologii de stabilire a preturilor pentru produse si servicii.

 

In concluzie, membrii Patronatului Roman au solicitat ca Guvernul sa ia masuri sporite pe linia dezvoltarii economice si a stimularii activitatii Intreprinderilor Mici si Mijlocii.

Ministrul Maria Grapini a aratat ca masurile luate de Guvern nu s-au constituit in introducerea de noi taxe si impozite. Modificarea Codului Fiscal avand ca scop o mai buna colectare, fara presiuni suplimentare asupra contribuabililor. Ministrul i-a asigurat ca isi doreste sa pastreze un dialog permanent cu mediul de afaceri.

8.S-a intalnit cu Asociatia Producatorilor si  Importatorilor de Automobile. In cadrul acestei intalniri, reprezentatii Asociatiei i-au prezentat Ministrului Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism problemele cu care se confrunta societatiile din sectorul pe care-l reprezinta: cea a legislatiei specifice  domeniului in care isi desfasoara activitatea, cat si problema existentei si a functionarii pe piata romaneasca  a service-urilor auto care nu sunt  autorizate si fiscalizate.

In acest sens, doamna Ministru a afirmat ca noua modalitate de impozitare  care se doreste a fi aplicata domeniului serviciilor vizeaza si sectorul intretinerii si repararii autovehiculelor. Aceasta va avea drept scop, instituirea unui impozit pe principii de echitate, care va favoriza companiile  care-si platesc corect si cu regularitate obligatille catre stat.

Reprezentantii Asociatiei au mentionat ca vor sustine demersul Ministerului in acest sens si ca isi vor oferi sprijinul  in efectuarea studiului de impact in acest domeniu cu situatii si propuneri concrete.

9.A participat la conferinta cu titlul „Formarea profesionala duala în Romania Status quo, provocari si masuri”, organizata de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România),  in colaborare cu Biroul Comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti. In acest context, Ministrul  Maria Grapini a vorbit despre  contribuţie importanta a formarii  profesionale  la dezvoltarea mediului de afaceri românesc.

10.A efectuat o vizita oficiala in Franta, unde a avut intrevederi cu doamna Sylvia Pinel, Ministrul pentru Artizanat, Comert şi Turism si cu domnul Jean-Claude Karpeles, Vice-Presedinte Relaţii Internaţionale, Camera de Comert si Industrie Ile-de-France. De asemenea, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a participat, la deschiderea pavilionului romanesc din cadrul Targului ZOOM by FATEX.

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...