Croaţia aşteaptă mai mulţi turişti după scăderea TVA-ului şi intrarea în UE
Croaţia, o ţară care va adera la Uniunea Europeană la 1 iulie, se aşteaptă ca industria turismului să continue să crească, după ce a primit 12,3 milioane de turisti anul trecut (+5%). Competitivitatea sa s-a consolidat, de asemenea, cu scăderea TVA-ului pentru serviciile turistice.
Anul trecut, în Croaţia s-au înregistrat 70,3 milioane de înnoptări (+6,4%), aşa cum a informat recent Ministrul Turismului croat, Veljko Ostojic.
“Suntem o destinaţie câştigătoare în Marea Mediterană şi în 2013 ne aşteptăm să obţinem rezultate asemănătoare şi să creştem veniturile din turism cu între 2% şi 4%”, a explicat Ostojic.
Croaţia, care va fi ţara membră cu numărul 28 a UE începând cu 1 iulie, este o destinaţie din ce în ce mai populară printre pieţele emitente din centrul şi nordul Europei, în special în Austria, Germania, şi Marea Britanie.
Pentru a consolida competitivitatea sa, începând cu 1 ianuarie se aplică TVA-ul redus de 10% (în loc de TVA-ul general de 25%) pentru serviciile de preparare a alimentelor şi serviciile alimentare în unităţile care oferă mâncare (restaurante şi similiare), precum şi prepararea şi servirea de băuturi nealcoolice, vinuri şi bere în astfel de unităţi.
Aşa cum aminteşte Biroul de Turism al Croaţiei din Madrid, “TVA-ul redus de 10% se aplică deja la serviciile de cazare, cazare şi mic dejun, demipensiune sau pensiune completă”.
Investiţii în curs de implementare
Mai mult decât atât, în 2013 se vor face investiţii în industria turismului din Croaţia în valoare de 343 de milioane de euro, aşa cum a informat guvernul croat.
Cele mai multe dintre aceste investiţii (263 de milioane de euro) vor fi efectuate de către circa 25 de grupuri hoteliere, dublând volumul de investiţii de anul trecut.
Potrivit guvernului croat, acest flux de investiţii este rezultatul “condiţiilor financiare atractive” disponibile pentru industria turismului, pentru că Banca Croată pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare oferă împrumuturi pentru o perioadă de 17 ani la dobânzi scăzute (2%-5%), cu o perioadă de graţie de patru ani.
La rândul său, Ministerul Turismului din Croaţia a anunţat planuri pentru privatizarea a 13 companii din turism, care sunt încă propietate a Statului.
Sursă: hosteltur.com