InfoTravelRomania aproape de ….Muntele lui Dumnezeu
De cate ori transmiteam informatii grupurilor de turisti despre Bulgaria fie tranzitand teritoriul spre Grecia sau Turcia sau pe circuit, visam sa ajung pe cel mai inalt varf din Peninsula Balcanica,aflat in muntii Rila si anume Varful Musala cu altitudinea de 2925 m sau 9596 picioare. Numele varfului vine de pe timpul ocupatiei otomane de la Mus Allah in traducere Muntele lui Allah. Dupa eliberarea de sub dominatia otomana i s-a dat numele de ”Muntele lui Dumnezeu” sau ”loc de rugaciune”. De ce tocmai Muntii Rila vroiam sa-i vizitez, fiindca este cel mai spectaculos lant muntos din Bulgaria cu peste 200 lacuri glaciare, situate la mare inaltime si cu aproximativ 2000 specii de plante, locul ce adaposteste cea mai mare manastire ortodoxa-Manastirea Rila cu moastele Sfantului Ioan de Rila dar si cea mai veche statiune de ski-Borovet, asezata la inaltimea de 1315 m, atestata inca din anul 1896.
Si atunci cand iti doresti cu adevarat ceva se implineste, iar la implinirea visului meu a contribuit enorm aplicatia organizata de catre Asociatia Turistica Ghizii Romaniei pentru cursantii ce participa la cursurile de Agent si Ghid de turism organizate de catre aceasta, punand accent pe pregatirea practica, realizand astfel de excursii (aplicatii) pe teren. Am luat legatura cu organizatorii si astfel eram aproape de a-mi implini visul.
In ziua de 20 aprilie la ora 09.00 m-am alaturat grupului si am inceput deplasarea catre Vf. Musala. Ne-am deplasat la telegondola ce ne duce de la 1315 m la altitudinea de 2369 m Yastrebets, acolo unde se intind si cei 45 km de partii de ski cu diferite grade de dificultate. Traseul cu telegondola a durat aproximativ 30 minute apoi ne-am organizat pentru ascensiune, sub atentia lui Razvan BINEATA – Presedintele Asociatiei Turistice Ghizii Romaniei si a celui care mai tarziu o sa devina eroul de pe Musala pentru mine, Mihai Mitescu (Miti). Traseul de la Yastrebets pana pe varful Musala parea “floare la ureche” teoretic, dar cum practica ne ”omoara” am inceput deplasarea in monom, in prima faza pana la Cabana Musala (2389 m).
Traseul a fost “usor” pana la cabana Musala, aici terenul nu a pus mari probleme, desi mai existau si portini de zapada inghetata, peisaj mirific, dupa aproximativ 2 ore si 10 minute am ajuns la cabana. Aici o pauza, apoi cei care au dorit continuarea ascensiuni din nou in monom si din nou la drum avandu-l in frunte pe Mihai-Miti. O adevarata aventura, fiindca atunci cand incepi sa realizezi ca nu este chiar asa usor sa escaladezi pe timp de iarna zone montane, devine o aventura deplasarea prin zapada, zone cu gheata si cu locuri unde te afunzi pana la brau in zapada. Ei, de aici a inceput vointa sa ceara ceea ce uneori ramanem fara ea…PUTERE. Am inceput sa incetinesc ritmul de urcare si “progresam” in regres prin celebrii pasi de dans 2 in fata, 3 inapoi eram intr-o situatie tragico-comica.
Atunci am luat decizia sa inmanez lui Mihai fanionul cu insemnele Romaniei – Ghid Turcia Grecia – InfoTravelRomania, sa-l duca la piatra unde este marcat Vf. Musala.
Eu am continuat ” batraneste” ascensinea si pe o ceata foarte densa am ajuns la refugiul Everest – 2720 m. Nu mai conta timpul de parcurgere, eram fericit ca am ajuns la picioarele Vf. Musala. Ma mai despartea doar un perete inclinat dar cu multe zone cu gheata si….nu am indraznit, nu pentru urcare mai mult pentru coborare, riscam sa alunec si sa ma accidentez.
Apoi dupa o pauza de cateva minute si o fapta buna, hranind “mascota” cabanei Musala, un caine simpatic, am pornit catre Yastrebets. Pe marea parte a traseului am coborat alunecand, apoi a inceput un urcus in acelasi “stil” de dans 2 pasi in fata, 3 inapoi….dar am ajuns. Nu am plecat din Yastrebets pana nu a sosit si Miti – cel care a lasat fanionul pe Vf. Musala. A fost extraordinara experienta, iar la vara daca timpul imi va permite am sa reiau traseul si am sa fac in plus si cele 7 lacuri situate in Parcul National Rila si fiecare este denumit dupa forma pe care o are: Salzata (Lacrima), Okoto (Ochiul), Babreka (Rinichiul), Bliznaka (Gemenii), Trilistnika (Trilobat), Ribno Ezero (Lacul Peşte), Dolno Ezero (Lacul Jos).
Multumesc celor care au fost cu gandul alaturi de mine in aceasta temerara ascensiune, numele profesionistilor din turismul romanesc si al colegilor mei au fost scrise pe reversul fanionului :
Corina MARTIN -Vicepresedinte ANAT
Dragos ANASTASIU – Presedinte Eurolines Romania
Alin BURCEA – Manager agentia de turism Paralela 45
Petre DORDEA – Director General Info TravelRomania
Traian BADULESCU – Presedinte Travel Advisor Media
Ghizii de turism: Elena ZOLTAREANU, Claudiu MIHAILESCU, Florin POPESCU, Adina- Violeta PARJOL, Florin ARJOCU, Akis SPYRATOS (Gr), Edi BICA (Gr), Gelematin (Tr).
Multumesc Asociatia Turistica Ghizii Romaniei in special Presedintelui Razvan BINEATA pentru modul cum a fost organizata aceasta actiune si nu in ultimul rand lui Mihai Mitescu – Eroul de pe Musala.