Top 5 motive sa alegi o vacanta in Baia Sprie – Maramures
Un interviu acordat de Dl. Albert Drincal membru in “Societatea Ecologista din Maramures” si director Pensiunea Verde – Baia Sprie.
InfotravelRomania: De ce ar veni un turist in zona Baia Sprie?
Albert Drincal: Baia Sprie este un orasel aflat la poalele muntilor Gutai, la doar 10 km de municipiul Baia Mare, practic se afla in inima judetului Maramures. In Baia Sprie sunt nenumarate posibilitati de a va petrece vacanta atat vara cat si iarna avand 2 lacuri, munti, dealuri, partii de schi, trasee de biciclete si drumetii. Cu toate ca este oras, pe dealuri sunt multe case , curti si gradini, aveti ocazia sa intrati in contact cu multe traditii, puteti vedea de aproape viata la tara sau daca doriti puteti vizita orasul Baia Mare care are de asemenea obiective turistice apreciate.De asemenea Baia Sprie este un foarte bun puct de plecare spre celelalte atractii din zona, atat spre sudul judetului, Baia Mare, Rohia, Tara Lapusului cat si spre nord, Sighetu Marmatiei, Sapanta, Barsana, Viseu, Borsa, etc..
InfotravelRomania: Un top 5 obiective turistice din zona orasului Baia Sprie?
Voi incepe cu obiectivele de agrement din Baia Sprie, (1) Lacul Albastru (unicat european, Arie Protejata www.laculalbastru.ro ), se afla pe Dealul Minei la 30 minute plimbare din centru vechi al orasului (In apropierea lacului se mai poate vizita Crapatura Zorilor si Borcutul (apa minerala sub forma naturala)). (2) Lacul Bodi Mogosa se afla la poalele masivului Mogosa, varful acestuia fiind de 1246m, varf la care se ajunge cu telescaunul. Varful Mogosa ofera o priveliste deosebita atat asupta oraselor Baia Sprie si Baia Mare cat si asupra Maramuresului Istoric si Tara Lapusului. (3) Rezervatia”Creasta Cocosului”, este amplasata in Muntii Gutai, in judetul Maramures, la o distanta de aproximativ 18 km de orasul Baia Sprie. In cadrul rezervatiei se evidentiaza „Creasta Cocosului”, care da numele rezervatiei, reprezentand o colina ascutita, crenelata, de circa 200 m lungime, aflata la o altitudine medie de 1200 m, cu o orientare spatiala aproape verticala, dupa directia NV – SE. La sud de creasta principalã se aflã centrele miniere Baia Mare, Baia Sprie si Cavnic, centrul turistic Mogosa si Complexul Suior, iar la nord, peisajul idilic cuprinde taurile de munte Chendroaisei si Morarenilor.”
Pentru cei interesati de arta, si istorie se pot vizita in Baia Sprie (4) Biserica Romano Catolica, una din cele mai frumoase biserici construite in stil neoclasic intre anii 1847-185. Biserica Romano-catolica din piata Libertatii este o constructie monumentala cu doua turnuri inalte purtatoare a doua cruci aurite. (5)Biserica de lemn din Surdesti
(4 km din centrul orasului Baia Sprie) Inscrisa in Patrimoniul UNESCO, biserica greco-catolica din Surdesti a fost pana de curand cea mai inalta biserica de lemn din lume: turla are 54 m, inaltimea totala fiind de 72 m. Doar o biserica ridicata recent in Sapanta, care are 78 m, o intrece acum in inaltime.
Vechea biserica greco-catolica din Surdesti este o realizare de exceptie de inceput de secol XVIII (1721-1724), din barne de stejar pe fundatie piatra, a mesterului Ion Macarie. Pictura murala si a altarului a fost finalizata in 1783 de zugravul Stefan din Sisesti, zugravul Stan si un ucenic al acestuia.
Biserica are hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, praznuit in 8 noiembrie. Biserica de lemn din Surdesti a fost inclusa inca din anul 1999 in lista patrimoniului cultural mondial UNESCO si este cea mai inalta biserica din lemn din Europa.
Am sa ma opresc aici deoarece mi-ati cerut doar 5 obiective, dar asta nu inseamna ca nu sunt multe altele de vizitat in zona, as enumera cateva : Statiunea Izvoarele, Statiunea Suior, Statiunea Cavnic, Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Bastionul Macelarilor din Baia Mare, Turnul lui Stefan, Muzeul Satului si Muzeul De Etnografie si Arta Populara, Casa Pictorilor, Manastirea Rohia, Manastirea Barsana, Muzeul Memorialul Durerii din Sighetu Marmatiei, Cimitirul Vesel de la Sapanta, Manstirea Peri Sapanta, Mocanita de pe Valea Vaserului si multe altele.
InfotravelRomania: Cat ar costa pe un turist un sejur de 6 zile in Maramures?
Pretul unui sejur variaza in functie de cererile acestuia, in general la pensiuni cazarea intr-o camera dubla este la 50 lei/persoana, mesele: mic dejun 10 lei, pranz 35 lei, cina 25 lei. Pentru grupuri Pensiunea Verde organizeaza excursii prin Maramures, pretul este de 150 lei/persoana/zi pret care include 3 mese/zi, transportul la obiectivele turistice si taxele de intrare.
Ca exemplu va dam excursia organizata de Pensiunea Verde din Baia
Sprie : Excursie de 5 zile pentru grup de 6-8-10 persoane in Maramures organizata de Pensiunea Verde, Str. Mihai Eminescu 55, Baia Sprie.
Contact : Albert 075308384 Cristina 0753083842
www.pensiuneaverde.com , pensiuneaverde@gmail.com
Pretul excursiei este de 150 lei/ persoana/zi
(pentru 5 zile 750 lei / persoana).
Pretul include cazare in camere duble si suita, 3 mese/zi, intrarea la muzee, intrarea la cimitirul vesel, telescaun , transportul de la pensiune la atractiile turistice, ghid. Toate camerele sunt dotate cu bai proprii, frigider, tv, wifi. Programul complet aici.
InfotravelRomania: Ca si antreprenor din Baia Sprie care a avut un declin din cauza inchiderii minelor, crezi ca turismul poate fi o solutie de revigorare a orasului?
In Baia Sprie s-au inchis minele in anul 2007, din acel moment orasul a suferit cateva schimbari mai ales pe plan financiar. Nemaifiind industrie, oamenii au inceput sa caute iesire prin alte domenii. O mare parte a tinerilor a plecat in strainatate, altii lucreaza in Baia Mare, Baia Sprie fiind un oras dormitor. In anul 201 2 orasul Baia Sprie a fost declarat Statiune Turistica de interes local, avand in vedere ca in oras exista atatea atractii turistice, multora le-a venit ideea sa investeasca in turism si cred ca este doar inceputul. De cativa ani incoace se vede o crestere a dorintei de vizitare a orasului precum si a zonei. Raspunsul meu la intrebare este DA, cred ca unica sansa a orasului Baia Sprie este turismul si eventual cresterea animalelor.
InfotravelRomania: Am inteles ca faci parte dintr-un ONG “Societatea Ecologista din Maramures” care prin alte proiecte a castigat si un proiect de 5000 euro pentru amenajarea Lacului Albastru, unic European? Despre ce este vorba?
Albert D.: Clubul Civic Lacul Albastru s-a constituit la nivelul orasului Baia Sprie si functioneaza in cadrul Societatii Ecologiste din Maramures, persoana juridica infiinata prin Hotararea nr. 85 din 21 XI 1991 a Judecatoriei Baia-Mare. Scopul clubului este de a reuni in randurile sale un numar cat mai mare de cetateni, cu precadere tineri si elevi, din orasul Baia Sprie si din imprejurimi, in vederea desfasurarii de actiuni pe teme legate de conservarea naturii, sociale si de atitudine civica. Clubul isi propune dezvoltarea capacitatii civice in scopul gasirii de solutii practice la problemele orasului. In cadrul programului de finantare “Spatii Verzi – componenta Arii Naturale Protejate” al Fundatiei pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, Societatea Ecologista din Maramures prin Clubul Civic Lacul Albastru Baia Sprie, în parteneriat cu RNP Romsilva APNMM (în calitate de custode al ariei protejate) este beneficar al proiectulului “Lacul Albastru – unicat european”. In cadrul proiectului s-a facilitat acesul la Rezervatia Naturala Lacul Albastrul prin construirea unor trepte prin padure, facilitarea intrarii in apa, construirea unor banci si mese in jurul lacului si a unor vetre,, montarea unor panouri informative in jurul lacului, montarea unor indicatoare care duc la aria protejata, montarea unui punct de informare turistica in centru vechi al orasului Baia Sprie. S-a organizat un simpozion pentru constientizarea importantei Lacului Albastru si declararea celei de-a 2-a sambete din luna mai ziua Lacului Albastru.
Pe viitor ne dorim sa includem cat mai multe persoane in activitati de protejare a mediului , de promovare a zonelor din apropierea orasului precum si scrierea de proiecte pe mediu si turism, dar si activitati civice. Dorinta noastra este de a infiinta un muzeu de mineralogie si istorie in Baia Sprie precum si de a transforma Dealul Minei din Baia Sprie intr-un geoparc.
Este un loc ideal pentru o vacanta, iar preturile sunt accesibile. Merita sa vizitez Maramuresul.Sper sa ajung cat mai repede acolo.