Giurgiu fosta Zorio

  • Cetatea-Giurgiului
  • Podul-Bizetz
  • giurgiu-11
  • giurgiu 22
  • Turnul-ceasornicului
  • Catedrala-Adormirea-Maicii-Domnului
  • Schitul-Sfantul-Nicolae
56 Views

Orasul fortificat, ce a jucat un rol important in frecventele razboaie dintre romani si turci pentru controlul Dunarii, in special in campania antiotomana dusa de Mihai Viteazul, a ars din temelii in anul 1659, iar in anul 1829 zidurile si fortificatiile sunt complet distruse, singura aparare ramasa fiind castelul de pe insula Slobozia, legata de tarm printr-un pod
giurgiu-11  giurgiu 22
Zorio este prima mentiune sigura a Cetatii Giurgiu, amintita in Codex Latinus Parasinus la inceputul secolului al XV-lea. Denumirea de atunci avea mentiunea alaturata ”Loc pustiu” si facea referire la ceea ce a ramas dupa distrugerea cetatii in timpul campaniei otomane din 1394 indreptata asupra lui Mircea cel Batran.
Prin secolul al XIV-lea si ulterior, romanii din Giurgiu aveau relatii comerciale cu mai multe republici italiene. Fapt pentru care nu este de mirare ca initial s-a crezut ca genovezii au construit aceasta cetate, datorita presupozitiei ca denumirea provine de la San Giorgio, patron al Genovei. Dupa trasarea granitelor balcanice de catre Mircea cel Batran si reorganizarea sistemului defensiv, in insula de la vadul Giurgiului a fost ridicata o fortificatie care corespundea cerintelor defensive ale Tarii Romanesti de la sfarsitul secolului al XIV-lea.
Giurgiu a fost cucerit in repetate randuri de catre turci si a ajuns sub stapanirea lor pentru perioade de timp mai lungi sau mai scurte. Acestia au intarit Cetatea Giurgiului si Castelul San – Giorgio din dorinta de a cuceri toata Europa, facandu-le, astfel, cele mai puternice cetati ale lor de la Dunare.
Cetatea-Giurgiului  Podul-Bizetz
Simbolul orasului Giurgiu este Turnul ceasornicului, aflat in centrul orasului – construcţie ridicata de turci in 1700 din piatra masiva. Din acel turn turcii observau miscarile ostirilor romane. In secolul al XIX -lea i s-a adaugat turnului ceasul.
Muzeul Judetean ”Teohari Antonescu” – a fost infiintat in anul 1934 si functioneaza din 1977 in cladirea fostei Prefecturi Vlasca, monument istoric. In interiorul muzeului veti gasi expuse piese de istorie straveche si veche, unde pot fi admirati idoli neolitici, vase antropormofe si zoomorfe de la Sultana (cultura Gumelnita), obiecte apartinand culturii Tei. Unele sali sunt dedicate istoriei medievale prin colectia de proiectile de artilerie de la Cetatea Giurgiului, ceramica cu sgrafitto. Alaturi de istorie, muzeul valorifica si piese arheologice din epoca bronzului ai a fierului, unelte, podoabe, monede (13 tezaure monetare, o colectie alcatuita din 2500 piese din aur, argint), arme, documente din evul mediu si din epoca moderna, etnografie.
In centrul frumoasei asezari vlascene, port la Dunare, se afla Catedrala Adormirea Maicii Domnului, constructie mareata in stil arhitectural bizantin. Biserica a fost ridicata intre anii 1840-1852 pe locul unei foste biserici semiîngropate din timpul stapanirii otomane. A fost construita cu caramida arsa cu mortar de var, pe o temelie realizata din piatra luata din zidurile Cetatii Giurgiu.
In zona portului Giurgiu, intr-o adevarata oaza de liniste si de meditatie spirituala din apropierea albiei Dunarii se gaseste Biserica Sfantul Nicolae. Anul constructiei nu se cunoaste, ci doar faptul ca pana in anul 1830 a fost o geamie. Dupa eliberarea Cetatii Giurgiului de sub ocupatie otomana, lacasul a fost transformat in biserica ortodoxa si a primit hramul dupa numele tarului Nicolae I al Rusiei. Clopotele bisericii, 3 la numar, au fost turnate din bronzul tunurilor cucerite de rusi la Cetatea Silistrei. Biserica este executata din zidarie de piatra de talie, pe alocuri cu caramida (piatra de Rusciuc), iar ancadramentele ferestrelor sculptate sunt cele originale de la geamie.
Alte obiective turistice de vizitat din orasul Giurgiu si judetul Giurgiu:
Mausoleul Eroilor, Gradina Aleiul, Podul Bizet – primul pod in curba din lume, Portul Ramadan, Gara  Giurgiu Sud, Gara fluviala de unde pleca Carol I in plimbari cu iahtul, Manastirea Comana, Cetatea Argedava – fosta capitala a Marelui Stat Dac de pe vremea regelui Burebista.

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...