A fost lansat catalogul „Cele mai frumoase sate din Romania”
Vineri, 6 decembrie, ora 12.30 la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”din București a fost lansat ediția a 2 a a ghidului turistic și cultural CELE MAI FRUMOASE SATE DIN ROMÂNIA, precum și programul de activități pentru 2014 SATELE – COMORILE ROMÂNIEI.
Reunind locuri de poveste, tradiţii şi obiceiuri vii, păstrate în modul de viaţă autentic, în ritmul naturii, care fac din satul românesc, chiar şi astăzi, izvorul culturii şi simţirii româneşti, noua ediţie a ghidului apare cu susţinerea morală și financiară a ambasadelor Franţei, Elveţiei, Italiei şi Israelului în România, precum şi a Delegaţiei Wallonie – Bruxelles.
Breb (Ocna Sugatag),Drăguș, Vama, Șiria, Jurilovca, Cincu, Bazna, Țaga, Cornești, Suceviţa, Marginea, Pojorâta, Ruginoasa, Runcu, Vulcana Băi, Luncaviţa, Niculiţel, Cumpăna, Hobiţa, Palanca, Dofteana, Polovragi, Vaideeni, Şicula, Jidvei, Cârţişoara, Răşinari, Şiria, Şercaia sunt doar câteva dintre satele care îşi aşteaptă turiştii, promovate în paginile lucrării.
Preşedintele executiv AFSR, Nicolae Marghiol, a afirmat că evenimentul reprezintă un moment important al asociaţiei, aceasta lansând o lucrare în care se regăsesc cele mai frumoase sate româneşti – ca peisaj, patrimoniu, obiceiuri – motor de dezvoltare pentru ruralul din ţara noastră.
Într-un mesaj al premierului Victor Ponta, transmis celor prezenţi la lansare de Corneliu Vişoianu, consilier al primului-ministru, şeful Executivului apreciază că lucrarea reprezintă „o carte de vizită”, „o oglindă a sufletului românesc”. „România deţine o comoară cu care trebuie să se mândrească, dar să o şi îngrijească”, se mai arată în mesajul premierului, care asigură AFSR de tot sprijinul pentru dezvoltarea satului românesc.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Turism, Răzvan Filipescu, a declarat că organizarea unor acţiuni în satul românesc oferă oportunităţi pentru promovarea turismului rural, astfel încât România să se distingă la nivel internaţional.
Şeful Delegaţiei Wallonie – Bruxelles în România, Benoit Rutten, a apreciat că noua ediţie a ghidului, un instrument indispensabil pentru fiecare persoană care vizitează România, aduce un plus de informaţii celor interesaţi de tradiţiile, peisajul şi gastronomia românească.
Într-o frumoasă limbă română, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, a declarat că ghidul, semnificativ îmbunătăţit, va ajuta pe mai departe turiştii să descopere România, în timp ce ambasadorul Elveţiei, Jean Hubert Lebet, a remarcat că lucrarea reprezintă un cadou de excepţie pentru sărbători.
La eveniment, urmat de un simpozionul DESPRE FRUMUSETE şi o festivitate de premiere a unora dintre cei mai buni gospodari din satele ţării, au participat Președintele Autorității Naționale pentru Turism, domnul Răzvan Filipescu, domnul consilier al domnului Prim Ministru Victor Ponta, domnul Cornel Vișinoiu, delegatul Wallonie- Bruxelles, domnul Benoit Rutten, domnul Ambasador al Franței în România, Excelența sa domnul Philipe Gustin, domnul Ambasador al Elveției în România, Excelența sa domnul Jean Hubert Lebet, primari , reprezentanți ai consiliilor județene, parteneri, colaboratori, membri ai ASFR, invitati și prieteni ai satului românesc.
marghiol.nicolae@gmail.com