MAÎTRE D’HOTEL – Ediția a XI-a
Ovidiu Olteanu a câștigat Marele Premiu
Trofeul „Marian Bugan” (ce poartă numele fondatorului primei școli superioară de învățământ turistic privat din România, după 1990), a fost adjudecat, după o finală foarte disputată, de către Ovidiu Olteanu (restaurant Welness Cuisine) din București.
El a fost secondat la cea de-a XI-a ediție a Concursului Național Maître D’Hotel -2013, desfășurată pe 30 noiembrie la Comitetul Olimpic Român din Complexul Izvorani, de trei tineri clujeni. Locul 1 a revenit lui Ilie Drăgan, urmat pe 2 de Tudor Harmath (ambii de la restaurantul Marty). Pe locul 3 s-a clasat Laura Stanciu (participant independent).
În fața unei audiențe selecte, formată din liderii unor organizații de turism, specialiști în domeniul Horeca dar și ai mediei de profil s-au bătut pentru a ajunge în finală 25 de participanți din toată țara. În juriu am remarcat personalități de referință ale domeniului dintre care amintim de profesorii Constantin Florea, Cornelia Toma, somelierii Sergiu Nedelea, Florin Voica etc.
Concursul – organizat de către Asociația Națională a Maître D’Hotel (ANMH), cu ajutorul sponsorilor și partenerilor săi (Traveller Magazin a fost unul dintre aceștia) a constat în susținerea a două probe practice, devenite tradiționale.
Prepararea și servirea biftecului tartar (mușchi de vacă tocat cu satârul și servit crud) a dat mult de lucru finaliștilor. Ei au trebuit să pună în valoare toate ingredientele necesare, selectate pentru asezonare de către client: 150 de grame de carne, un gălbenuș de ou, capere sau castraveciori murați tocați, pătrunjel și ceapă tocate, muștar, sare, piper, sos englezesc, tabasco, ulei, jumătate de lămâie și, opțional, ketchup. Cea de-a două probă – Clătite flambate -, a fost mult mai spectaculoasă și a creat mai multă tensiune în rândul participanților. După cum era de așteptat pregătirea a inclus mai multe elemente de rutină – tacâmuri, cărucior, ingredientele necesare pentru 4 clătitele (60 grame de unt, 6 cuburi de zahăr, două linguri de zahăr pudră, o lămâie, o portocală sau mandarină, 50 de grame de coniac, lichior de portocale sau triple sec. Spectacolul a culminat cu flambarea clătitelor, procedeu ce atrage întotdeauna punctajul juriului și aplauzele participanților. În ceea ce privește prepararea produsului există mai multe rețete, iar finaliștii au arătat că au aprofundat o parte dintre ele. ”Sunt foarte încântat de modul în care s-au prezentat concurenții. Finaliștii au trecut prin mari emoții iar punctajul a fost foarte strâns. Mă bucură că toți participanții sunt tineri și că proprietarii hotelurilor și restaurantelor de unde provin sunt preocupați să aibă oameni foarte bine pregătiți în domeniul Maître D. Un Concurs național este cu totul altceva decât servitul într-un restaurant. El creează emoții, ambiții și poate marca clipe memorabile în cariera profesională. Mulțumiri speciale pentru calitatea serviciilor oferite de gazdele noastre de la restaurantul Comitetului Olimpic Român” – a subliniat Niculae Pupăză, președintele ANMH.
Sursa stire:
Revista TRAVELLER MAGAZIN
MARIAN CONSTANTINESCU