Bulgaria m-a mai uimit încă o dată!

44 Views

In urma cu un an ZAHIR travel-Vacante pentru tine si familia ta!, a lansat Excursia de 1 zi in Bulgaria pe traseul Bucuresti-Ruse-manastirea in stanca Dimitrie Basarbovo-satul Arbanassi-Veliko Tarnovo.
Incepand cu 18 ianuarie 2014, am schimbat traseul „un pic” 🙂 si va invitam sa cititi mai jos impresiile unei Travel blogger – Monica Anghelovici, ce a calatorit cu ZAHIR travel.
Pe urmele vechilor vlahi la…Cerven si Veliko Tarnovo 
Plecari:  8 februarie, 1 martie, 8 martie 2014
Pret: 95 lei/pers.
Pret special pentru pensionari, studenti, copii sub 12 ani: 85 lei/pers 
program complet aici

Bulgaria m-a mai uimit încă o dată!
sursa articol: http://povestidecalatorie.ro/bulgaria-m-a-mai-uimit-inca-o-data/

Excursie de o zi pe traseul Ruse-Basarabovo-Cerven-Arbanassi-Veliko Tarnovo

Anul 2014 mi l-am propus mai activ în materie de călătorii, astfel că tocmai din acest motiv am ales o mică escapadă prin vecini, nu departe de București, pe un traseu interesant ce și-a propus vizitarea Mănăstirii Basarbovo (sau Basarabov pe românește), aflată la circa 10 km de Ruse, cu vizitarea bisericii în stâncă unde se află Icoana Sfântului Dumitru cel Nou, care este Protectorul Bucureștiului, acesta trăind o vreme aici.

Basarbovo (9)Mănăstirea Basarbovo, ctitorita de Regina Teodora, fiica domnitorului Basarab I
și soția țarului Ivan Alexandru al Bulgariei, este unica mânăstire rupestră din Bulgaria care mai funcționează, iar pentru a vizita biserica am urcat 48 de trepte din piatră! În fine, le-am urcat de două ori, pentru că nu era preotul acolo că să ne deschidă, dar norocul ne-a surâs și într-un final a venit și ne-a deschis biserica.

Basarbovo (14)Basarbovo (22)Mănăstirea se află într-o superbă vale, cea
râului Rusenski Lom, care se varsă în Dunăre, la punctul de vărsare din Ruse, așa că va imaginați cât de frumos poate fi în această zonă! Am avut ceva ceaţă la acea oră a dimineții, dar tocmai acest lucru îi accentua serenitatea și misterul…
De altfel, acest complex mânăstiresc se întindea pe o suprafața destul de mare, cuprinzând și Canionul Rusenski Lom, săpat cu multă abnegație de râul ce i-a împrumutat numele, pe care l-am vizitat ulterior. Măreția naturii cu greu o poți vedea în fotografiile făcute de pe marginea acestuia, dar la fața locului rămâi fără respirație…

Veliko Tarnovo (30)Veliko Tarnovo (39)Veliko Tarnovo (41)

 

 

 

 

 

 

Următoarea vizită am făcut-o la Fortăreața Cerven, pe malul râului Cherni Lom, fostă Fortăreața militară în timpul celui de-al doilea ţarat bulgar (și reședința episcopului ortodox bulgar în 1242), aflată în orașul medieval cu același nume.

Veliko Tarnovo (43)

Veliko Tarnovo (49)

Fortăreața ne-a oferit un prilej bun de a admira Canionul Rusenski Lom de la înălțimea acesteia, fiecare loc fiind un punct de belvedere, astfel că, vă spun sincer, am fost mai atentă la canion decât la fortăreață! :)
A urmat Satul tradițional albanez Arbanassi, un sat pitoresc cu case din piatră și lemn, ce a fost un important centru comercial, având legături chiar cu Sibiul și Brașovul, aflat la numai 4 kilometri de următorul oraș vizitat, Veliko Tarnovo, pe care doream să îl văd de ani buni.

Veliko Tarnovo (108)

Veliko Tarnovo (111)

Acest sătuc este un exemplu de păstrare a valorilor tradiționale ale locuitorilor săi, având în vedere că și casele noi se construiesc în același stil al Renașterii Naționale Bulgare. Astfel de case am mai zărit în Nessebarul vechi.

Am revenit în Veliko Tarnovo, pe lângă care trecusem în drumul spre sătuc, un oraș medieval aflat la circa 180 de kilometri de București, vechea capitală a celui de-al Doilea Ţarat Bulgar.

Veliko Tarnovo (122)

Orașul se află pe trei dealuri:
Tsarevets, Trapeziţa și Sveta Gora, dar pe Tsarevets se află Palatul
Ţarului
 și Patriarhia Bulgariei, un loc legendar, după cum aveam să aflu de la ghidul nostru. Un oraș bogat în biserici medievale, că să amintesc numai de bisericile Sf. 40 Mucenici, Sf. Dumitru, Sf. Apostol Petru și Pavel.

Veliko Tarnovo (143)

Veliko Tarnovo (137)

Urcușul spre Cetatea Tsarevets până la Catedrala Patriarhală nu este tocmai ușor, dar priveliștea de sus este magnifică! Tot orașul se întinde la picioarele noastre…

Interiorul catedralei este șocant, de-a dreptul! Modernism? Exces de zel? Blasfemie? Cert este că biserica, așa cum este ea astăzi, nu a fost niciodată sfiintită.

Veliko Tarnovo (178)

Figuri speriate, îndurerate, contorsionate, par să strige sfârșitul lumii în fiecare scenă ce parcă prinde viață pe pereții reci din piatră ai bisericii. Și nu ai cum simți altfel, ținând cont că pictorul ce a realizat scenele în 1985 a înfățișat momente cheie din istoria Bulgariei. Aș putea spune că este mai degrabă un muzeu găzduit într-o catedrală.

Veliko Tarnovo (189)

Veliko Tarnovo (209)

Veliko Tarnovo (213)

Cu mintea blocată oarecum de ceea ce văzusem am pornit agale prin oraș pe o stradă a meșteșugarilor unde sunt numeroase ateliere, magazine de suveniruri, cristale și produse din ceramică, antichități, dar și faimoasele cosmetice cu aromă de trandafiri, din care am luat și eu câteva, normal!

Veliko Tarnovo (249)

Veliko Tarnovo (265)

Am poposit la un restaurant micuț și cochet unde am mâncat ceva ușor, dar am încheiat cu un adevărat deliciu din prăjituri, alegând fiecare câte una diferită pentru că nu ne puteam hotărî ce să luăm! Sigur trebuie să le încercați pe toate!

Veliko Tarnovo (286)

Veliko Tarnovo (350)Veliko Tarnovo (354)

O plimbare de seară prin oraș este binevenită și dacă sunteți alături de persoana dragă poate fi cu adevărat romantică…

Veliko Tarnovo (303)

La întoarcere ne-am amuzat copios la un film, astfel că nici nu ne-am dat seama când am ajuns în România…

A fost o experiență minunată cu Zahir Travel, agenția care a organizat acest traseu și după cât de bine m-am simit în compania ghizilor care au reușit să închege grupul nostru astfel încât să fim ca într-o familie mai numeroasă, dar și să ne ofere amănunte inedite despre obiectivele vizitate, sigur voi mai dori să iau parte la excursii similare pe alte destinații!

Descrierea în detaliu a acestor obiective interesante aflate atât de aproape de orașul în care locuiesc le voi face în articole separate pentru că merită cu prisosință…

De reținut:

  • Itinerariul: Bucuresti-Giurgiu-Mănăstirea D. Basarbovo-Fortăreața Cerven-Arbanassi-Veliko Tarnovo
  • Timp: 14 ore (de la ora 7.00 dimineața plecarea din București cu sosirea la ora 21.00)
  • Schimb valutar: Leva puteți schimba după ce treceți de graniță (100 de lei=42 de leva)

Veliko Tarnovo (330)

Basarbovo (37)Basarbovo (45)

Veliko Tarnovo (29)

 

 

 

 

 

 

Veliko Tarnovo (53)

Veliko Tarnovo (67)Veliko Tarnovo (96)

Veliko Tarnovo (138)

Veliko Tarnovo (149)

Veliko Tarnovo (167)

 

 

Zahir Travel

Sediu: str. Gramont nr. 5 Bucuresti sector 4 (Piata Regina Maria la 10 min de Piata Unirii). tel: 021.233.92.48 Agentia ZAHIR Travel organizeaza excursii de 1 zi in Bulgaria si Romania, circuite in TURCIA si EUROPA, sejururi estivale si pelerinaje. Va oferim bilete de autocar si avion. Zburam cu Balonul in Turcia, inotam cu delfini, facem baie in ape termale iarna si ne bucuram de viata! ZAHIR travel detine parc auto de transport propriu alcatuit din: - 2 microbuze 19+1 locuri (marca IVECO - scaune rabatabile,instalatie AC, AV) - 1 autocar 27+1 locuri (marca OTOKAR- scaune rabatabile,instalatie AC, AV) - 1 minibus 8+1 locuri (marca RENAULT- instalatie audio) - 1 minibus 7+1 (marca FORD - instalatie audio) Programele afisate la pagina VACANTA cu ZAHIR Travel sunt realizate de agentii si ghizii de turism din echipa agentiei, care cunosc destinatiile turistice si va prezinta si alte obiective turistice pe langa cele clasice. Desi numele agentiei "ZAHIR" este un cuvant din limba araba si cunoscut in Romania prin romanul “Zahir” scris de Paolo Coehlio, Agentia ZAHIR travel face parte din grupul de firme cu peste 30 de angajati, infiintat de cetateni romani, in anul 2006: S.C. FANEATA COM S.R.L – partener Rompetrol. Ce este un Zahir ? Conform scriitorului Jorge Luis Borges, ideea de Zahir vine din traditia islamica si se apreciaza ca a aparut aproximativ in secolul al XVIII-lea. Zahir, in araba, inseamna vizibil, prezent, imposibil de a se face nevazut. Ceva sau cineva cu care, odata ce am intrat in legatura, ajunge sa ne ocupe, incet-incet, toate gandurile, incat nu mai reusim sa ne concentram la nimic altceva. NOI – echipa ZAHIR travel – ne concentram sa oferim vacante fericite pentru tine si familia ta !

You may also like...