Hotelurile din capitala platesc in 2014 taxa de 1 la suta din tarifele la cazare
Unitatile turistice din capitala platesc municipalitatii, in 2014, o taxa hoteliera de 1% aplicata la tarifele de cazare, conform unei hotarâri aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti in noiembrie 2013.
Potrivit articolului 279 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, taxa hoteliera se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite la tarifele de cazare practicate de unitatile de cazare.
Taxa hoteliera in cota de 1% din valoarea totala a cazarii sau a tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului se incaseaza de persoanele juridice prin intermediul carora se realizeaza cazarea, odata cu luarea in evidenta a persoanelor cazate.
„Taxa hoteliera se datoreaza pentru intreaga perioada de şedere, cu exceptia cazului unitatilor de cazare amplasate intr-o statiune turistica, atunci când taxa se datoreaza numai pentru o singura noapte, indiferent de perioada reala de cazare”, potrivit alineatului 3 al articolului 279.
Persoanele scutite
Taxa hoteliera nu se aplica pentru: persoanele in vârsta de pâna la 18 ani inclusiv; persoanele cu handicap grav sau accentuat ori invalide de gradul I sau II; pensionari şi studenti; persoanele aflate pe durata satisfacerii stagiului militar; veteranii de razboi; vaduvele de razboi sau vaduvele veteranilor de razboi care nu s-au recasatorit; persoanele fizice prevazute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile şi completarile ulterioare, se arata in articolul 280 al legii.
Unitatile de cazare au obligatia de a varsa taxa hoteliera la bugetul local, lunar, pâna la data de 10, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care s-a colectat de la persoanele care au platit cazarea.
Fara taxa in ultimii trei ani
„Unitatile de cazare au obligatia de a depune lunar o declaratie la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale, pâna la data stabilita pentru fiecare plata a taxei hoteliere, inclusiv. Formatul declaratiei se precizeaza in normele elaborate in comun de Ministerul Finantelor Publice şi Ministerul Administratiei şi Internelor”, conform articolului 281 al legii.
În ultimii trei ani, in Bucureşti nu a fost incasata o taxa hoteliera, proiectele de hotarâre cu acest obiect elaborate anual de Primaria Capitalei nefiind adoptate de CGMB.
Primarul general Sorin Oprescu declara, la sfârşitul lunii mai 2011, ca in 2010, când taxa hoteliera era de 3%, municipalitatea a obtinut astfel 400 de milioane de lei. Din 2006, cota pentru Bucureşti a fost de 3%.