FLORIN SASCA: despre Rasnov, Rosia Montana si La Gomera – destinatii turistice 2014
De 4 ani aduce acasa parfumuri exotice din lumea mare, in cadrul emisiunii Cu lumea-n cap!
Este un iubitor al naturii si pasionat de activitatile in aer liber pe munte. Si nu in ultimul rand, e un roman indragostit de tara sa si de valorile autentice de aici.
ELENA Zoltareanu: Ce trasee de drumetie, obiective turistice cu o istorie interesanta, evenimente ne recomanzi daca ajungem in Rasnov si imprejurimi?
FLORIN Sasca: Iubesc Rasnovul. E un rezervor imens de istorie si natura. Cetatea si bisericile vechi sunt monumente consacrate, dar mai sunt multe puncte de interes aici. Orasul ofera cazare ieftina, mancare buna si este la doar 18 km de Brasov. Oriunde privesti poti sa pornesti in drumetii: muntii Piatra Craiului, Bucegi, Postavarul. Peisaje minunate si aer curat…Aici exista si o pestera excelent amenajata, cu o acustica deosebita. Filarmonica din Brasov este invitata sambata pentru concerte memorabile si iti canta chiar si la cerere o piesa! Sa nu uitam ca orasul Brasov e foarte aproape- poti sa-l vizitezi in excursii de o zi si sa te retragi seara la Rasnov, aproape de natura.
Nu as rata:
– nici o competitie de sarituri cu schiurile de la Rasnov; orasul are o baza cu trambuline noi si spectaculoase, iar acest sport va va lasa cu gura cascata
-festivalul ecvestru, o etalare impresionanta a traditiei ecvestre din zona, strans legata de exploatarea lemnului; cui nu-i plac calutii, mai ales cand sunt in actiune?
-festivalul de reconstituire istorica, un spectacol in care istoria este adusa la viata prin uniforme si scene de lupta.
ELENA Zoltareanu: Un top 3 trasee din Romania care ii plac lui Florin Sasca – turist si om de munte ?
FLORIN Sasca: In Romania descopar in fiecare an noi locuri in expeditiile mele de iarna sau vara. De exemplu in 2013 am ramas impresionat de peisajele din muntii Iezer- Papusa si Muntii Rodnei.
Top-ul ar fi cam asa:
- Rasnov si Brasov (trebuie promovate impreuna !!!)
- Sibiu
- Cazanele Dunarii
Iar turismul de aventura nu inseamna doar sporturi „extreme” ca escalada sau bungee-jumping…turismul de aventura se poate dezvolta in Romania la diferite nivele in functie de cererea turistilor: o drumetie de o jumatate de zi iarna in locuri cu zapada neatinsa, sau vara o plimbare la pas, cu bicicleta. Cazare la cort si mancare gatita la foc… Turistii straini sunt interesati de aceste experiente, acestia cauta natura si locurile salbatice.
E.Z.: Esti fan scufundari, snorkelling. Ce insula recomanzi?
FLORIN Sasca: Insula mea preferata este La Gomera – un mic colt de rai, una dintre cele 7 insule principale din Insulele Canare. Exista locuri mult mai bune pentru scufundari, dar insulita aceasta ofera un peisaj spectaculos cu sosele ce urca pe munte si canioane abrupte. Hotelurile sunt mici si putine, localnici zambitori, iar in apa sau pe uscat…nu te plictisesti.
E.Z: De ce esti pro dezvoltarea turismului la Rosia Montana?
FLORIN Sasca: Majoritatea romanilor ezita sa se implice civic sau sa isi exprime o parere privind acest subiect. Cred ca lipsa solidaritatii la romani este o problema. Poate e bine ca fiecare sa mearga, sa vada cu ochii lui muntii, natura si Rosia Montana. Turismul este inepuizabil ca resursa economica ..dar aurul, gazele se epuizeaza dupa un timp. Asociatiile implicate in protejarea Rosiei Montane nu sunt doar contra. Acesti tineri entuziasti au organizat deja festivaluri, excursii si evenimente la Rosia Montana. S-a inceput amenajarea unor trasee pentru biciclete acolo si lumea a inceput sa vina.
Prin turism putem pastra Romania curata.
Sursa foto aici
E.Z. : Un mesaj pentru cititorul acestui interviu:
FLORIN Sasca: Sa creada in puterea calatoriilor de a schimba oamenii! Fiecare calatorie a fost pentru mine o sursa de inspiratie pentru ceea ce fac azi, dar mi-a oferit idei si pentru maine.
Fotografiile din colectia lui Florin Sasca.