Mai – luna ideală pentru o excursie frumoasă în Deltă

  • Delta Dunarii
    Delta Dunarii
32 Views

Excursiile şi expediţiile la mare şi în Delta Dunării se întreprind mai ales în timpul vacanţei de vară, dar şi în lunile mai sau septembrie când specificul florei şi faunei din Delta oferă o largă paletă de informaţii şi impresii călătorului venit din afara acestei zone de un pitoresc deosebit.

Pentru a cunoaşte eficient aceste locuri trebuie să le parcurgi neapărat cu piciorul şi cu barca, să înnoptezi în corturi aşezate în colţuri pitoreşti de natură. Excursiile ar trebui organizate şi în sate sau/ şi în preajma aşezărilor de pescari din Deltă.

Bogăţia vegetaţiei şi a faunei de nepreţuit interes, frumuseţea deosebită a peisajelor, permit turistului alegerea unui itinerar interesant, care-l conduce de la Mangalia până la Sfântu Gheorghe.

Dar o excursie frumoasă şi mai liniştită în Deltă şi la mare este posibilă încă din luna mai. Amatorii de rarităţi pentru colecţii din natură, amatorii de fotografie şi film nu vor rămâne dezamăgiţi. După cum ne informează Gh. Valsan, “cea mai mare parte a Deltei e acoperită de lacuri, iar părţile care ies din apă sunt numai grinduri de nisip.

La Sulina, singurul oraş al Deltei, dacă sapi o jumătate de metru în pământ, dai de apă. Toată Delta este un ţinut pe care nu-l poţi numi nici uscat, nici apă, ci între amândouă, un ţinut amfibiu, ţinând şi de uscat şi de apă. Suprafaţa grindurilor este mult mai puţin întinsă decât a apelor. Afară de grindurile Letea şi Caraoman, mai întinse, pe care se află – nu prea se ştie prin ce minune – păduri bătrâne, cu tot felul de copaci şi cu o vegetaţie asemănătoare munţilor Dobrogei, celelalte nu sunt decât nişte limbi înguste de nisip care însoţesc gârlele sau se înşiră paralel cu ţărmul mării, despărţite prin întinderi de lacuri cu fundul sub nivelul mării”.

Turiştii care doresc să afle o plajă bună cu nisip fin şi o porţiune de mare cu apă curată, pot să meargă la Sfântu Gheorghe – plecând din Tulcea cu vaporul clasic sau cursa rapidă. Cazarea se face în sat, masa este asigurată în special din bucate pescăreşti – este multă linişte şi sunt multe locuri minunate pentru excursii cu barca, de exemplu, pe canale, trecând pe lângă vechiul far. Localitatea are o staţiune meteorologică, brutărie, magazine alimentare, cofetărie şi un spital. Pescarii cu undiţa vor da aici de o adevărată comoară de “argint viu”.

You may also like...