Noaptea de februarie….macedonskiana
„Omul este-ntocmai ca o cometa care
Luce o secunda scâteind pe cer
Si-apoi pe vecie în neant dispare
Si nu-si lasa urma mãcar în eter!”
Alexandru M. – Meditatiune 1874
Fiindca in data 14 martie se vor implini 160 de ani de la nasterea scriitorului Alexandru Macedonski – publicist, poet, prozator si dramaturg, supranumit „poetul rondelurilor”, aseara la Observatorul Astronomic din Bucuresti a avut loc Noaptea de februarie, al doilea eveniment din seria Noptilor macedonskiene dedicata scrierilor SF pentru care scriitorul Alexandru Macedonski este mai putin cunoscut.
Poet al noptilor, Macedonski publică un ciclu de 11 nopti cu temă variată.
Dintre acestea amintim: “Noaptea de Aprilie” si “Noaptea de Septembrie” au ca temă dragostea, “Noaptea de Iunie” urmăreste poziţia jalnică a poetului în societate.
În “Noaptea de Ianuarie” îsi exprimă solidaritatea cu cei ce suferă în chip demn “ridicând lupta vietii în frunti semete de eroism”.
În “Noaptea de Februarie” ia apărarea femeii decăzute. “Noaptea de Mai” este un imn dedicat naturii vindecătoare de „nevroze” care comunică omului forţa ei înnoitoare si nu in ultimul rand, “Noaptea de Decemvrie”, inspirata dintr-o legendă în proză intitulată “Meka şi Meka”.
In fata auditoriului numeros, iubitori ai scrierilor lui Alexandru Macedonski au luat cuvantul: Irina Macedonski, stra-stranepoata scriitorului, Florin Manolescu-autorul volumului Literatura SF, Mihai-Daniel Gheorghe – exeget al operei macedonskiene si cercetator al Academiei Romane.
A fost o prezentare interesanta a ceea ce Alexandru Macedonski a cautat sa transmita in scrierile sale, „emotii mai inalte decat natura insesi”.
Astfel am aflat cum scriitorul Alexandru Macedonski in scrierile sale, pune în evidenţa capacitatea de sugestie a poeziei, suveranitatea emoţiei artistice. Macedonski este adept al instrumentalismului, la el apărând ideea de sinestezie. Macedonski a deschis orizontul liricii româneşti prin noi motive poetice, forme noi de poezie şi specii noi.
Noaptea de februarie la Observatorul Astronomic s-a incheiat cu un spectacol de lectură susţinut de actorul Teodor Ghiţă.
InfoTravelRomania adreseaza felicitari organizatorilor si asteptam cu interes urmatorul eveniment….sau urmatoarea noapte cu parfum de trandafiri.
George V. – editor InfoTravelRomania