Calatorie prin timp – Iordania (Ep.1)
In perioada 23 februarie – 03 martie InfoTravelRomania a participat la un infotur organizat de Revista Turism Club in parteneriat cu Oficiul de Turism al Iordaniei sa descopere si sa cunoasca mai bine aceasta tara minunata. Incepand de azi pe parcursul a cateva lecturi, am sa transmit informatii despre locurile vizitate si de ce merita, macar o data in viata, sa nu ratati o calatorie catre Regatul Hasemit al Iordaniei, voi incepe calatoria noastra, prezentand capitala Iordaniei – Amman
Situata la marginea unui desert pietros, construita pe 7 dealuri (jebel-in araba) la limita nordica a culturilor de curmali, Amman se afla la aproximativ 80 km est de fluviul Iordan si la nord-est de Marea Moarta. In vechime asezarea se numea Rabbath Ammon (mentionat si in biblie) si era capitala regatului amonitilor, de unde îi provine si numele. A fost asediat si ocupat de David, regele Israelului (sec. al IX-lea i.e.n). Regele elenistic Ptolomeu al II-lea Philadelphul (285-247 i.e.n) il reconstruieste dandu-i numele de Philadelphia. In timpul lui Pompei 63 i.e.n, Philadelphia devine membra a comunitatii de zece orase, numita Decapolis, iar in anul 106 este incorporata in provincia romana Arabia de catre imparatul Traian. Tot el construind drumul (Via Nova Traiana) de la Ayala (azi Aqaba) la Marea Rosie spre Bostra si Damasc, ce trecea prin Philadelphia. Orasul s-a dezvoltat sub dominatia romana. In perioda bizantina a devenit centru episcopal, construindu-se aici multe biserici.
Cuceririi arabe ii urmeaza un pronuntat declin, orasul ajungand aproape un sat. Din secolul al XVI-lea pana in anul 1918 a facut parte din Imperiul Otoman. In 1922 Amman devine capitala a noului emirat al Transiordaniei sub mandat britanic iar din 1946 resedinta unui regat independent care in 1950 a luat numele de Regatul Hasemit al Iordaniei. Amman este construit la altitudinea de 730-850 m, intre cateva dealuri înalte, cu pante stancoase, printre care serpuiesc vaile Wad Amman (Zarqa), Jabokk si Wad Syr. Colinele din preajma (Djebel el Qalaa, Djebel el Luueibide, Djebel Amman el Djadid, el Nadhif, el Djalifa, el Gharbi) apara orasul de vanturile dinspre desert. Capitala tarii reflecta deopotriva amestecul multiplelor civilizatii care s-au perindat in aceasta parte a lumii si pe cel al diverselor triburi arabe care populeaza teritoriul tarii. Centrul orasului este piata Faisal, situata pe principala strada care urmareste cursul lui Wad Amman. Aici se inalta marea moschee El Hussein, cu doua minarete, construita in 1924 din marmura alba si roza pe fundatiile unei vechi moschei abbaside. Nu departe de piata se afla galagiosul “suq”, unde mestesugarii isi expun produsele: incaltaminte, ceramice, obiecte de metal, obiecte casnice etc. Cea mai populata strada de aici este Hashim Street.
Pe strazile Ibn Sina, Sa’ada, Emir Mohamed, King Hussein Street sau Wadi Es Syr Road se afla cladiri moderne, guvernamentale sau administrative, institutii publice construite din piatra alba sau placate cu marmura extrasa din sud-estul orasului. Numeroase hoteluri moderne sau blocuri cu mai multe etaje s-au construit pe pantele colinelor.
Ele contrasteaza cu cartierul vechi de pe malul raului, unde locuiesc felahi sau refugiatii palestinieni. Putine ramasite s-au pastrat din vechiul oras.
Citadela – pozitionata pe colina el-Qalaa, in nordul orasului, a fost fortificata inca din vremea ammonitilor, dar urmele primei fortificatii s-au pierdut sub zidurile ridicate de romani.
Muzeul arheologic aflat aici prezinta peste opt milenii de istorie, cu obiecte preistorice, ammonite, moabite, nabateene, romane, bizantine, si arabe descoperite pe valea Iordanului, la Marea Moarta, la Petra, in Amman si in alte locuri de pe teritoriul Iordaniei.
In acest sit arheologic se viziteaza Templul lui Hercule (sec.II), o strada marginita de coloane, o basilica bizantina si palatul Omayyad din sec VIII.
Amfiteatrul roman – construit in sec II in coasta unui deal cuprinzand, dupa adaugirile ulterioare, avand capacitatea de 6000 locuri. Sub boltile care sustin o parte a scenei au fost amenajate doua muzee: Muzeul folcloric, expunand in special costume traditionale, si Muzeul traditiilor populare, cuprinzand obiecte de podoabe traditionale, precum si mozaicuri descoperite in biserici din perioada bizantina.
Langa Amfiteatru, se afla un odeon, de dimensiuni mai mici.
Moscheea Regele Abdullah – este cea mai mare moschee din Iordania. Constructia ei a inceput in anul 1982 si s-a incheiat in 1989. Decorata cu mozaicuri de culoare albastra si cu un dom cu diametrul de 35 m, amintind de Domul Stancii din Ierusalim. In interiorul moscheei se pot ruga aproximativ 3000 de suflete (barbati) iar pentru femei este amenajat un loc separat, ce poate adaposti 500 suflete.
Alte obiective turistice de vizitat in Amman: Muzeul Regal de Automobile (in Parcul Regelui Hussein); Muzeul de Arheologie Iordanian.
Amman un oras fascinant, cu multe contraste, un amestec de vechi si nou, va asteapta
sa-l descoperiti.
editor George Vasiliu