Frumusetea unei destinatii – Marea Moarta (Ep.2)
Aflata la 420 m sub nivelul marii, fiind cel mai jos punct de pe glob, Marea Moarta este de fapt un lac interior si „strapunsa” prin unele locuri de coloane de sare. Aflata intre Israel si Iordania constituie o granita naturala dintre cele doua tari.
Pe alocuri, pot fi vazute plutind, blocuri mari de sare asemenea unor aisberguri.
Daca in ebraica Yam HaMelach se traduce Marea Moarta, in limba araba este denumita Bahr-el-Lut adica Marea lui Lot. Numele de Marea Moarta nu este deloc exagerat: datorita salinitatii ridicate, al carei continut de sare este de sase ori mai mare decat cel al oceanelor, plantele si animalele sunt rare aici. Doar cateva organism unicelulare supravietuiesc in apa acestei mari.
Numele de Marea Moarta, i-a fost atribuit unui scriitor din secolul al IV-lea, pe nume Hieronymus. Mai inainte de acesta, Aristotel a scris despre remediile si valoarea terapeutica a apei sarate din aceasta mare, asupra organismului.
Marea Moarta este situata la extremitatea vaii Iordanului, la nord de Marele Rift African. Adancimea Marii Moarte in unele locuri atinge 400 m, are o lungime de aproximativ 80 km, iar cel mai lat punct al sau masoara 18 km.
Impartit in doua, de peninsula El Lisan (Limba), Marea Moarta este mai mare si mai adanca in partea de nord, iar in zona de sud-unde se observa si coloanele de sare- adancimea apei nu depaseste 6 m. Aceste forme de coloane, este partea superioara a unui strat foarte gros de sedimente, a caror depunere a inceput acum 2 milioane de ani in urma. Apa Iordanului si a altor rauri mai mici s-a evaporat rapid in arsita zilelor de vara, in care temperatura trecea de 50 grade, lasand pe fundul lacului resturi de argila, nisip si sare.
In iernile umede, s-a calculat ca zilnic in Marea Moarta, se varsa peste sase milioane tone de apa. Datorita urmarilor incalzirii globale si faptului ca atat Iordania cat si Israelul folosesc pentru irigatii apa din raul Iordan, nivelul apei Marii Moarte a scazut.
Marea Moarta nu este bogata numai in sare, aici gasim si alte minerale, precum carbonat de potasiu, brom si magneziu. Datorita lor, apele Marii Moarte amelioreaza afectiuni precum artrita, bolile de piele si cele respiratorii, iar namolul negru de aici regenereaza epiderma. Industria extractiva este la fel de bine reprezentata ca si in secolul al IV-lea d.Hr., cand namolul era vandut egiptenilor, pentru mumificari.
Incepand cu anul 1930 se extrage si carbonat de potasiu, utilizat la fabricarea ingrasamintelor. Ploile si raurile sunt destul de rare aici, desi albii secate se vad la tot pasul.
Desi mica si aproape lipsita de viata, Marea Moarta a detinut un rol surprinzator in istoria regiunii. Pe malul sau vestic, se afla ruinele fostei fortarete Masada ce a constituit un adapost pentru Irod cel Mare, regele Iudeii. In aceasta zona, lipsita de viata, s-a desfasurat si scena biblica unde sotia lui Lot, a fost transformata intr-un stalp de sare din cauza ca a privit inapoi, spre prapadul ce lovise cele doua cetati Sodoma si Gomora cu foc si pucioasa.
La nord de Masada se afla En Ghedi (Izvorul caprelor), locul in care, conform Cartii intai a lui Samuel, s-a ascuns David pe cand era prigonit de Saul. Mai spre nord, in grotele de la Qumran, esenienii au ascuns Manuscrisele de la Marea Moarta. Acestea dateaza cu aproximatie dintr-o perioada cuprinsa intre mijlocul secolului al III-lea i.Hr. si anul 68 d.Hr.
Apa, foarte sarata si densa, sustine la suprafata pe cei care se scalda in ea, prilej de amuzament si atractie pentru turistii care nu pierd prilejul unei bai in aceasta mare unica. Plutitul pe apa Marii Moarte este placut, dar este bine sa nu incercati sa inotati in apele ei: contactul ochilor, nasului sau gurii cu apa hipersarata poate provoca neplaceri.
Mâlul din Marea Moarta are proprietati curative, vestite inca din antichitate. Mineralele si mâlul servesc drept baza unor cunoscute produse cosmetice.
editor George Vasiliu
InfoTravelRomania va recomanda sa vizitati standul Iordaniei (Pav. C6 stand 3-6) in cadrul Targului de Turism al Romaniei ce se desfasoara in perioada 13-16 martie 2014
in cadrul Centrului Expozitional Romexpo