Egiptul scoate la iveala noi comori nebanuite
Doua morminte vechi de peste 2 500 de ani au fost descoperite in regiunea Minya
O echipa mixta de cercetatori spanioli si egipteni a adus la lumina doua morminte din perioada saita, epoca celei de-a 26-a dinastii egiptene (663 – 525 I. Hr.), in situl arheologic Al Bahnasa, in regiunea Minya, Egipt, afirma Mohamed Ibrahim, Ministrul Antichitatilor. Mormintele adaposteau mumii umane, numeroase monede si obiecte de uz cotidian, precum si pesti mumificati, un element-surpriza in acest domeniu.
Conform cercetarilor, primul mormant apartine unui scrib al carui nume nu a putut fi inca identificat, dar care ar fi influentat in mod semnificativ dezvoltarea culturala a Egiptului in timpul sau. Marturie pentru acest fapt stau artefactele din colectia funerara, in special calimara de bronz si cele doua instrumente de scris din bambus gasite langa mumia extrem de bine prezervata a scribului.
Pe langa aceste obiecte s-a descoperit si capacul unei canope, precum si un numar impresionant de pesti mumificati, printre care unul reprezentand simbolul orasului. Ali El-Asfar, directorul Sectorului de Antichitati Egiptene din cadrul Ministerului Antichitatilor, accentueaza factorul de noutate reprezentat de aceasta descoperire: „Este prima data cand se gasesc pesti mumificati sau impaiati intr-un astfel de mormant.”
Ministrul Antichitatilor confirma ca cel de-al doilea mormant ar fi apartinut unui preot, cap al unei familii din care numerosi membri au ajuns preoti ai templului lui Osiris, zeul vietii de apoi, al lumii de dincolo si al mortilor, descoperit recent la doar 2 km vest de sit. Pe langa mumia preotului, mormantul acesta mai adapostea o colectie de sarcofage de piatra si una de statuete de bronz infatisandu-l pe Osiris, alaturi de o canopa sculptata in alabastru, gravata cu texte hieroglife.
Tot in acest mormant s-a descoperit si o colectie de monede din bronz, ceea ce reconfirma teoriile specialistilor, conform carora perioada saita a fost una caracterizata de un progres economic, social si cultural sporit.
Autoritatea Egipteana de Turism (ETA) este o institutie guvernamentala responsabila cu oferirea de servicii turistilor straini care viziteaza Egiptul. ETA a fost infiintata in martie 1981, in subordinea Ministerului Egiptean al Turismului. Principalele obiective ETA sunt cresterea numarului de turisti in Egipt, prin promovarea trecutului antic al tarii si evolutia sa moderna, contribuind la depasirea obstacolelor in dezvoltarea traficului de turisti. www.facebook.com/egipt.undeincepetotul