Ce trebuie sa vezi in Alba Iulia
Orasul Alba Iulia este resedinta judetului Alba, se afla pe valea Raului Mures la o altitudine medie de 330 m, la doar 70 km fata de orasul Sibiu si este inconjurata de dealurile argiloase ale Podisului Transilvaniei la est, Muntii Metalici cu Vf. Mamut (630 m) la vest si Muntii Sebesului cu Varfurile Patru si Surianu (2130 m, respectiv 2245 m) la sud.
Orasul ce numara la sfarsitul ultimului recensamant circa 66.500 locuitori, are o importanta istorica deosebita la nivel national, acesta reprezentand in perioada cuprinsa intre anii 1541 si 1711 resedinta si in acelasi timp capitala politica a Transilvaniei. Mai tarziu si anume la data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia a avut loc marea unire a Banatului si a Transilvaniei cu Regatul Romaniei, iar in anul 1922, tot aici are loc ceremonia de incoronare a Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria. In locul unde se afla astazi asezarea urbana ce poarta numele de Alba Iulia au fost descoperite obiecte cu o vechime de mii de ani, mai exact ce dateaza din epoca bronzului (1700 – 1000 Inainte de Hristos), dar si din neolitic (5000 – 1900 Inainte de Hristos).
Datorita trecutului istoric bogat, in fiecare an sosesc aici numerosi turisti, atat romani, cat si straini, turisti ce doresc sa viziteze numeroasele atractii ale zonei. Astfel, pe teritoriul localitatii, una dintre cele mai importante zone turistice este cea in care se afla Cetatea Alba Carolina, o cetate ce a cunoscut o dezvoltare impresionanta sub actiunile lui Carol al VI-lea, fapt pentru care orasul a primit denumirea e Karlsburg in onoarea acestuia. Cetatea a fost construita in forma de stea intre anii 1716 – 1735 si reprezenta una dintre cele mai impresionante constructii de acest tip din sud – estul Europei.
Tot aici pot fi admirate Catedrala Reintregirii, Grupul Statuar al Coriferelor Unirii, Muzeul si Sala Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Celula lui Horea Closca si Crisan si Obeliscul ridicat in cinstea acestora, Bustul Regelui Ferdinand si al Reginei Maria, Biserica de lemn a primei mitropolii ortodoxe a Ardealului sau Monumentele ridicate in memoria lui Avram Iancu si Custozza si multe altele.
Pe langa obiectivele turistice amintite mai sus, in orasul Alba Iulia, dar si in imprejurimile acestuia va puteti bucura de o vacanta de neuitat datorita aerului curat si a peisajelor naturale deosebite iar daca aveti nevoie de o lista cu pensiuni puteti consulta aceasta pagina. Astfel, puteti alege sa vizitati una din rezervatiile naturale geologice, speologice sau botanice de pe teritoriul judetului Alba, dintre care amintim de: Cheile Geogeului, Cheile Pravului, Galditei, Plaiului sau Piatra Despicata, Padurea Sloboda, Poiana cu Narcise, Ghetarul de la Vartop si Coiba Mare, Avenul din Hoana Urzicarului, Pestera Scarisoara, Pestera Poarta Zmeilor si altele.
Sursa foto: http://vlaico69.blogspot.ro
Accesul in localitate se realizeaza pe drumurile nationale DN 1 – E 81 si DN 7 – E 68, dar si folosind caile feroviare, in Alba Iulia existand o gara pe unde circula si trenuri internationale. Deasemenea, turistii care vor sa innopteze in oras sau in imprejurimi, pot opta pentru una dintre numeroasele unitati de cazare, hoteluri, vile si pensiuni ce isi asteapta vizitatorii tot timpul anului.