Muzeul Bijuteriilor Regale din Alexandria, Egipt, se redeschide dupa o pauza de un an!
Peste 11 500 de artefacte apartinand familiei lui Mohamed Ali, fondatorul Egiptului modern, sunt expuse in acest muzeu –
Muzeul Bijuteriilor Regale, situat in elegantul district Zizinya din Alexandria, Egipt, o splendida constructie neoclasica, e pregatit din nou sa primeasca turisti, dupa o pauza de un an. Muzeul include aproximativ 11 500 de artefacte, daruri si obiecte personale ale familiei si descendentilor lui Mohamed Ali (1769-1849), guvernator al Egiptului si Sudanului.
Ministrul Antichitatilor din Egipt, Mohamed Ibrahim, afirma ca „Inchiderea muzeului a constituit un mijloc esential de protectie a colectiilor impotriva jafurilor si distrugerilor de tipul celor care au avut loc la muzeul Minya.” Tot el afirma si ca muzeul se va deschide in iunie 2014, in urma unor lucrari minore de restaurare si a implementarii unui sistem complex de masuri de securitate. Sistemul de iluminare a fost, de asemenea, mult imbunatatit.
Colectia include un set de sah de lux, apartinand lui Mohamed Ali, un serviciu de cafea din argint, decorat cu modele complicate din aur, un set de pahare din aur decorate cu 977 de diamante si un numar considerabil de medalii si decoratii. Cutiile de cosmetice si bijuterii gazduite de colectie au fost realizate incepand cu secolul al XVIII-lea. Printre obiectele cele mai apreciate de public sunt creatiile de inceput de secol XX ale caselor de bijuterii Boucheron si Van Cleef&Arpels.
Vizitatorii pot admira de anul acesta o noua serie de seturi apartinand familiei lui Mohamed Ali, recent descoperite in vistieria Bancii Centrale a Egiptului, inchise timp de sase decenii, afirma Ahmed Sharaf, directorul sectorului dedicat muzeelor din cadrul Ministerului Antichitatilor.
Printre exponatele notabile se numara si un set de bijuterii ale surorilor regelui Farouk (penultimul rege al Egiptului si Sudanului, ce a trait intre 1920-1965), printesele Fawzia si Fayza, precum si un set de bijuterii de inspiratie indiana, apartinand reginei Nariman, cea de-a doua sotie a regelui Farouk.
Cladirea muzeului a fost ridicata ca resedinta regala de vara a familiei lui Zeinab Fahmi, sotia unui succesor al lui Mohamed Ali. Constructia de doua etaje, incheiata in anul 1923, a fost supusa ulterior unor modificari: fiica printesei Zeinab Fahmi, Fatemah Al-Yahraa, a adaugat o noua aripa cladirii, in vreme ce unchiul sau matern, un arhitect italian ce a proiectat si gara Sidi Gaber din Alexandria, a creat designul interior al palatului.
In anul 1986, Hosni Mubarak a desemnat cladirea, prin decret, drept muzeu pentru bijuteriile regale. In 1994 si 2005, cladirea a fost restaurata, intrucat timpul incepuse sa isi puna amprenta asupra ei. In 2013, muzeul a fost inchis datorita conflictelor ulterioare revolutiei din 30 iunie din acest stat.
Sursa: Autoritatea Egipteana de Turism (ETA) este o institutie guvernamentala responsabila cu oferirea de servicii turistilor straini care viziteaza Egiptul. ETA a fost infiintata in martie 1981, in subordinea Ministerului Egiptean al Turismului. Principalele obiective ETA sunt cresterea numarului de turisti in Egipt, prin promovarea trecutului antic al tarii si evolutia sa moderna, contribuind la depasirea obstacolelor in dezvoltarea traficului de turisti. www.facebook.com/egipt.undeincepetotul