Legea privind acordarea voucherelor de vacanță a fost aprobată

  • tichet_de_vacanta_fata
83 Views

Angajatorii din România pot emite vouchere de vacanţă

Camera Deputaților a aprobat marți, 3 iunie, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, prin care angajatorii din România, atât în sectorul public cât și cel privat, pot acorda vouchere de vacanţă în limita a maxim şase salarii minime brute pe economie.

,,Voucherele de vacanță vor permite cheltuirea acestor beneficii exclusiv pentru servicii turistice interne, contribuind astfel la dezvoltarea acestei industrii. Avem nevoie de dezvoltarea acestui sector important al economiei românești iar introducerea voucherelor de vacanță este doar primul pas al unei serii de măsuri menite să sprijine în mod direct investitorii în industria turismului”, a declarat Florin Nicolae Jianu, Ministrul pentru Înteprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism.

Voucherele de vacanță vor putea fi acordate de către angajatorii din România, ce încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă.

Voucherele de vacanţă vor fi suportate integral de angajatori, iar sumele corespunzătoare acestora vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a 6 salarii minime pe economie pentru fiecare angajat, pe an calendaristic. Pentru salariat, tichetele de vacanţă sunt scutite de plata impozitului pe venit şi a asigurărilor sociale aferente.

Pentru instituțiile publice, voucherele de vacanţă se vor acorda în limita bugetului de venituri și cheltuieli, iar nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate unui salariat reprezintă contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată în decursul unui an fiscal. Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază de prima de vacanţă în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă.

Voucherele de vacanță pot fi folosite doar pe teritoriul României, în unitățile de primire turistice sau în agențiile de turism autorizate de Autoritatea Națională pentru Turism și au termen de valabilitate până la data de 31 decembrie a anului în care au fost emise.

Autoritatea emitentă a voucherelor de vacanță a fost desemnată Autoritatea Națională pentru Turism. Astfel, A.N.T., va putea emite, după ce va incheia contracte cu toți angajatorii ce acordă aceste beneficii, vouchere de vacanță doar în sistem online pentru a evita costurile suplimentare generate de tipărirea acestor vouchere.

Principalele efecte ca urmare a completării și modificării OUG nr.8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanță:

Reducerea evaziunii fiscale din domeniul turismului, sistemul voucherelor de vacanţă presupunând un sistem fiscalizat 100%, cu impact în crearea de noi locuri de muncă în acest domeniu sectorial al economiei.

Dezvoltarea industriei turismului românesc prin creșterea circulației turistice în România şi atragerea unei pieţe suplimentare de vacanţe şi călătorii, având un impact pozitiv asupra creșterii PIB-ului în turism dar şi asupra mediului de afaceri.
Stabilitate şi eficienţă la nivelul angajatorilor prin sistemul preferențial de impozitare al sumelor acordabile angajaților sub forma de vouchere de vacanţă cât şi prin efectele asupra refacerii capacitații de muncă, motivării şi fidelizării salariaților şi implicit asupra productivității operatorului economic.

Sursa: Biroul de Presa al Departamentului Pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism.

Ce spune ANAT-ul?

Aprobarea voucherelor de vacanţă, un pas important pentru turismul intern

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) salută decizia parlamentarilor de a aproba proiectul de lege privind voucherele de vacanţă, o măsură susţinută de asociaţie încă din 2009, şi mizează pe creşterea turismului intern ca prim efect al aplicării legii în cazul societăţilor de stat şi al regiilor autonome, într-un mod transparent şi fără intermediari.

Acordarea de tichete de vacanţă (vouchere, după modificarea actului normativ din 2009) este una dintre măsurile prevăzute şi în „Programul de guvernare pentru turism” înaintat de ANAT autorităţilor, în primăvară.

„Legea este un mare pas înainte, va duce cu siguranţă la creşterea încasărilor din turismul intern. Va duce la albirea banilor negri din turism şi, implicit, la reducerea evaziunii fiscale.Sunt însă impozitate, ceea ce îi va determina pe angajatori să acorde următoarele creşteri salariale în vouchere”, declară Lucia Nora Morariu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

ANAT estimează că turismul intern va câştiga un plus de 250.000 de turişti, însă creşterea ar fi putut fi de patru-cinci ori mai mare dacă voucherele nu erau impozitate. Statul nu s-a mulţumit însă numai cu încasările din TVA-ul aferent acestora.

Proiectul, aşa cum a fost votat, elimină intermediarii şi costurile suplimentare, întrucât voucherele se vor emite numai online, dar limitează la 10% comisionul agenţiilor de turism, o măsură pe care nu o susținem.

„Limitarea comisionului ne deranjează, este un act neconcurenţial. Agenţiile nu vor vrea să vândă cu un comision limitat în lunile iulie şi august, care sunt scurtele perioade când pot vinde cu comision de peste 10%. De asemenea, ar fi ajutat mai mult dacă voucherele ar fi fost scutite în totalitate de impozit, așa cum ANAT a susținut. Neimpozitarea lor ar fi marcat o creștere de aproximativ 20% a numărului de turiști români. Mai exact, ar fi atras anual pe lângă cei 6 milioane de români care își fac vacanțele în țară încă 1,2 milioane”, declară Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

ANAT estimează că în primul an de acordare a voucherelor valoarea lor va creşte de la 200.000-300.000 de euro pe an, în prezent, la 4,5 milioane de euro şi exponenţial, în următorii 3-4 ani.

Ce spune FPTR-ul?
Voucherele de vacanță vor genera încasări suplimentare de peste 170 milioane de euro/an.
Prin utilizarea tichetelor de vacanță se vor introduce în circuitul financiar încasări de aproximativ 173 de milioane de euro anual, în cel mai pesimist scenariu. Din calculele Federației Patronatelor din Turismul Românesc rezultă că după adaptarea pieței la acest sistem, se preconizează ca veniturile suplimentare ale hotelurilor și agențiilor de turism rezultate din vouchere să ajungă la 400 de milioane de euro.

La sfârșitul anului 2013, în România erau 5.113.075 de angajați, dintre care 1.183.698 de bugetari. Dacă fiecare din cei peste cinci milioane de angajați ar primi vouchere de vacanță, valoarea maximă a tichetelor pe care le poate primi o persoană fiind de 5.100 de lei, atunci rezultă că potențialul maxim al pieței este de peste 26 de miliarde de lei (aprox. 5,7 miliarde euro). Din această sumă, peste 6 miliarde de lei (aprox. 1,3 miliarde de euro) ar proveni doar de la bugetari.

Însă, în realitate, într-un scenariu optimist, după ce angajatorii, hotelierii și agențiile de turism se vor obișnui cu acest sistem de plată, se va utiliza aproximativ 30% din capacitatea pieței, respectiv 400 de milioane de euro. Un scenariu realist, ținând cont de posibilitățile financiare ale firmelor și de disponibilitatea patronilor de a-și motiva angajații, reprezintă 3-8% din valoarea maximă a pieței.

„Cu alte cuvinte, prin utilizarea voucherelor de vacanță, se pot introduce în circuitul financiar încasări de 173 de milioane de euro pe an în cel mai pesimist scenariu. Ținând cont că ne aflăm la jumătatea anului, de faptul că legea nu a fost încă promulgată și publicată în Monitorul Oficial și că nu au apărut normele de aplicare, considerăm că actul normativ va fi operațional, în cel mai fericit caz, la sfârșitul sezonului estival. Acesta este unul dintre punctele slabe ale sistemului”, a declarat Dragoș Răducan, vicepreședintele FPTR.

Un alt minus este menținerea limitării comisionului agențiilor de turism, care va duce la scăderea interesului acestora de a utiliza acest sistem de decontare. În același timp, turiștii vor apela direct la unitățile de cazare și vor achiziționa servicii la nivelul tarifelor de recepție, adica cu 30-40% mai scump.

”Sunt, bineînțeles, și foarte multe puncte tari. În primul rând, turismul românesc primește un ajutor solicitat de ani buni. Tichetele de vacanță vor impulsiona dezvoltarea acestui sector al economiei. Faptul că voucherele vor înlocui primele de vacanță în sistemul bugetar reprezintă un mare câștig pentru toată lumea”, a precizat Dragoș Răducan, vicepreședintele FPTR.

Federația estimează că circulația turistică internă va crește cu 20% din primul an de introducere a tichetelor de vacanță. Acest lucru se va reflecta în sumele încasate de stat din industria turistică, ce vor crește cu 7%.

Topul primelor de vacanţă bugetate de Ministere în anul 2009 (anul în care au funcționat tichetele de vacanță pentru bugetari)

În topul sumelor alocate pentru prima de vacanţă, în anul fiscal 2009, se numără MAI care şi-a bugetat 123 de milioane de lei, urmat de Ministerul Finanţelor care a alocat 55,6 de milioane de lei, Ministerul Justiţiei, cu 40,6 de milioane de lei, şi Ministerul Public, care a alocat 17 milioane de lei, potrivit informaţiilor disponibile pe situl Ministerului Finanţelor.

MAI                                           123 mil. lei (29,2 mil. euro)
Ministerul Finantelor             55,6 mil. lei (13,2 mil. euro)
Ministerul Justitiei                  40,6 mil. lei (9,6 mil. euro)
Ministerul Public                     17 mil.lei (4,04 mil. euro)
Ministerul Sanatatii               12,5 mil.lei (2,97 mil. euro)
Ministerul Mediului                 8,3 mil.lei (1,97 mil.euro)
Ministerul Afacerilor Externe 6,9 mil.lei (1,64 mil. euro)
Ministerul Muncii                     3,1 mil. lei (0,73 mil. euro)
Ministerul Apararii Nationale 2,1 mil. lei (0,5 mil. euro)
Ministerul IMM                         1,4 mil. lei (0,3 mil. euro)
Ministerul Economiei            1,1 mil. lei (0,2 mil. euro)
Ministerul Turismului             0,5 mil. lei (0,1 mil. euro)  total euro: 64,46 mil. euro

Primele discuții privind Legea Turismului s-au realizat în perioada 2000-2002, atunci când sindicatele solicitau introducerea acestui tip de susținere a concediilor angajaților. Proiectul a suferit numeroase modificări, fiind promulgat în cele din urmă de Guvern sub forma OUG 8/18 febr. 2009. Federația Patronatelor din Turismul Românesc a fost principalul susținător al introducerii tichetelor de vacanță și a participat la negocieri încă din anul 2002.
tichet_de_vacanta_fata

citeste mai mult despre aceasta lege

Ce spune BIBI TOURING?
Vacanţa în România”: un pariu câştigat de Bibi Touring
► Legea Voucherelor de Vacanţă va impulsiona turismul intern şi poate mări încasările turismului românesc cu 50%
► 2014 – anul ieşirii din criză a turismului intern

Bibi Touring Touroperator salută adoptarea Legii Voucherelor de vacanţă de către Parlamentul României. Potrivit proiectului, instituţiile publice, regiile autonome, societăţile reglementate la care statul este acţionar unic sau majoritar, societăţile şi companiile naţionale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda vouchere de vacanţă. Aceste vouchere vor fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agenţiile de turism autorizate de Ministerul Turismului şi utilizate doar pentru achiziţionarea de servicii turistice pe teritoriul României.

“Strategia Bibi Touring a fost de a promova exclusiv turismul intern. Am crezut mereu că acest segment va ajunge numărul unu în priorităţile guvernului iar actuala măsură confirmă viziunea noastră strategică. Legea voucherelor de vacanţă a fost susţinută de către agenţiile de turism de mai bine de cinci ani. Desi fusese adoptată ca Ordonanţă de Guvern în 2009, impactul ei a fost foarte mic, deoarece bugetarilor li s-a tăiat acest drept din cauza crizei. Ordonanţa a funcţionat temporar, oricum, până la adoptarea în formă finală a legii organice. Conceptul voucherelor de vacanţă va încuraja angajaţii structurilor de stat şi private să opteze pentru petrecerea concediilor în România.

Alături de această măsură bine venită, în favoarea unui sezon bun mai stau şi alţi factori: meteorologii anunţă caniculă şi secetă pentru lunile iulie şi august, o promovare mai eficientă, creşterea calităţii serviciilor şi noile investiţii efectuate în ultimii 2-3 ani”, precizează Adrian Voican, director general Bibi Touring.
ANAT – Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism – a prezentat, în decembrie 2008, un plan anticriză pentru turism prin care solicita introducerea voucherelor de vacanţă şi susţinerea înscrierilor timpurii pentru turismul intern. Acest concept fusese introdus anterior, în premieră, de Bibi Touring.

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...