Academia de vara Atlantykron implineste 25 de ani

  • atlantykron2014
60 Views

Între 1 şi 10 august, pe insula dunăreană Atlantykron, în dreptul castrului roman Capidava, se desfășoară cea de-a 25-a ediţie a Academiei de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Cultură, Artă şi Sport „Atlantykron”

atlantykron2014

► Printre invitaţii speciali – astronautul Dumitru Prunariu, Corneliu Chişu – membru al Parlamentului Canadian, vicepreşedinte WGF, Guy Djoken – preşedintele Asociatiei Cluburilor UNESCO din SUA, scriitorul şi jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov, matematicianul şi scriitorul Dan Farcaş.

►Invitaţi virtuali, prin intermediul internetului – astronautul american Russell Schweickart şi David Anderson, fondator al Fundaţiei World Genesis, cercetător implicat în experimente legate de fizica timpului

► Pe 5 august va avea loc conferinţa „Dunărea – comoara turistică a Europei”, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Turism

► Nicolae Voiculeţ, unul dintre cei mai mari naişti ai lumii, va susţine pe insulă un concert în seara de 5 august.

În primele zece zile ale lunii august, la Capidava, în judeţul Constanţa, are loc un fenomen unic în lume: Academia de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Viitorologie şi Science Fiction ATLANTYKRON, organizată pe o micuță insulă nelocuită din mijlocul Dunării. Anul acesta, cei 500 de participanți veniți din toate  colțurile lumii sărbătoresc ediţia aniversară cu numărul 25.
Purtând genericul „Ultima frontieră”, această academie inedită, desfășurată în mijlocul naturii, departe de civilizaţia urbană, încearcă să propună o altfel de școală, o educaţie a viitorului. Experţi de talie mondială (unii dintre ei, deținători ai premiului Nobel!) predau gratuit cursuri tinerilor interesați pasionați de știință şi tehnologie de ultimă generaţie, pe o insulă care are mai puțin de 1 km2.

Este un fenomen unic în România, un loc în care se desfăşoară demonstraţii ştiinţifice și cursuri de artă sau de comunicare aşa cum în nicio şcoală nu se predau, stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele. Loc spiritual, legat profund de istoria de milenii a castrului Capidava, care privește cu îngăduință de pe mal, Atlantykron este o insulă a viitorului, în mijlocul unui prezent prăfuit. Este un loc în care generaţii de adolescenţi învaţă că au puterea de a stăpâni Pământul cu minţile lor, cu ştiinţa lor, cu intenţii bune.

“Atlantykron este un exemplu de şcoală în afara școlii, pe care ni l-am dori copiat în zeci, chiar sute de exemplare, care demonstrează că învăţarea este atractivă pentru tineri, cu singura condiţie să nu fie o activitate plictisitoare, ca o muncă în uzină, la bandă rulantă. Pe insula aceasta micuță, care prinde viață 10 zile pe an, generații de tineri învață să treacă Ultima Frontieră: cea a cunoașterii”, susţine Alexandru Mironov, jurnalist de ştiinţă şi scriitor, preşedintele fondator al Academiei Atlantykron.

Zeci de personalități din întreaga lume

Programul este organizat de către Centrul pentru Studii Complexe,  Fundația World Genesis din SUA în colaborare cu Innovation Travel și parteneriat cu Fundaţia pentru Istorie, Cultură şi Civilizaţie, Asociaţia pentru Inovaţie, Asociaţia Română pentru Sport şi Cultură, Asociaţia STRING şi Societatea Ştiinţifică Cygnus din Suceava. Ca în fiecare an, sunt aşteptaţi peste 500 de tineri participanți din toate zonele tării, dar și din SUA, Italia, Republica Moldova, India.

Printre invitaţi, şi-au confirmat prezența personalităţi din ştiinţă, cultură, artă sau sport din România, Italia şi SUA, Canada: Dumitru Dorin Prunariu, astronaut, primul (şi singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic; Guy Djoken, preşedintele Asociaței Cluburilor UNESCO, directorul Centrului UNESCO pentru Pace din SUA; Peter Moon, scriitor (SUA), Corneliu Chişu, membru al parlamentului Canadian, Roberto Quaglia, scriitor, vicepreşedinte al Societății Europene de Science Fiction; George Constantin Brezoi, secretar de stat în Ministerul pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism; Alexandru Mironov, scriitor, ziarist de ştiință, fondator al Programului Atlantykron ; Dr. Florin Munteanu, preşedintele Centrului pentru Studii Complexe, Dr. Pierre de Hillerin, director al Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport, Dr. Mihaela Muraru Mândrea, preşedintele Centrului pentru Ştiinţe Prospective, Creativitate şi Ficţiune String, Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie şi în ştiinţe medicale alternative, Dan Farcaş, scriitor, matematician şi cercetător al fenomenului OZN, dramaturgul şi scriitorul Valentin Nicolau, directorul Grupului NEMIRA, scriitorul Aurel Cărăşel, Teodor Vasile, doctor în științe medicale alternative, Joan Roth, specialist în medicină alternativă, Emma Woolridge, muzician şi terapeut, France McCloskey, director al managementului calităţii la Hickok Center for Brain Injury (SUA), Tatiana Maasen, fondatoarea şi directoarea Svit.ro.
Se vor afla pe Insulă în calitate de invitați virtuali: Russell Schweickart, astronaut (SUA) şi preşedintele Fundaţiei B612 şi Dr. David Anderson, fondator al Fundaţiei World Genesis, cercetător pasionat de experimentele în spațiu-timp, fondator al unui laborator american de cercetare a călătoriei în timp.

„25 de ani de activitate în slujba cunoaşterii! Atlantykron este o experienţă unică, incitantă şi nemaiîntâlnită altundeva în lume. Mirajul celor 10 zile în care locuim pe micul ostrov a adus în același loc sute de tineri şi experţi în multe domenii ale ştiinţei, culturii şi vieţii, din 15 ţări de pe trei continente. Într-un decor natural sălbatic, participanţii au ocazia de a studia cot la cot cu specialiştii, cu o limpezime, o concentrare şi o pace interioară care nu sunt uşor de găsit la ei acasă ori în clasele tradiţionale. Aceste domenii de studiu ating şi explorează cele mai importante probleme, modelând lumea de azi şi de mâine.

Desigur, există distracţie şi aventură din plin pe parcursul programului. Când le pui pe toate la un loc, Academia devine cu adevărat un fenomen al ştiinţei şi culturii, al vieţii şi învăţării, al speranţei de viitor pentru toţi copiii şi pentru toţi oamenii din lume. Sper că veţi găsi acest program interesant şi vă veţi alătura nouă în 2014”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron.

ATELIERELE ATLANTYKRON 2014

   1. ŞTIINŢĂ ŞI TEHNOLOGIE –  domeniile ştiinţei şi tehnologiei ce ne vor modela viitorul: Comunicarea ştiinţei pentru societate; Introducere în complexitate; Remodelarea şi regenerarea psihosomatică; Robointeracţiune; Atelier de astronomie; Managementul proiectelor inovatoare; Introducere în radioamatorism; Controlul psiho-neuro-motor  Ştiinţa creierului; Laborator de introspecţie creativă

    2. CULTURĂ, FUTUROLOGIE, SCIENCE FICTION – lumea informaţiei, ştiinţei şi imaginației: Concursul de proză scurtă SF şi Fantasy „Una pe zi”; Cenaclul de Science Fiction Wolf’s Pack; Experimentul „Telefon către viitor”, în cadrul căruia participanții înregistrează fiecare un mesaj pe care îl va putea vedea peste un alt sfert de secol. Tot în cadrul acestei secțiuni, va avea loc ultima etapă a competiției internaționale de eseuri „Viitorul educației”.

 3. ARTĂ – Studiază, participă şi învaţă arta de la experţi: Tehnici decorative, Fuziuni cromatice; Atelier de fotografie; Iniţiere în origami; Sculpturi în nisip.

4. SPORT ŞI JOCURI ALE MINŢII – Participanţii pot alege dintr-o gamă largă de sporturi şi competiţii precum şi alte cursuri alternative: Competiția Zilele Aventurii; Atelier de dezvoltarea gândirii laterale pentru copii; Origami (curs pentru copii susţinut de un lector junior de 12 ani, Cristina Repanovici); Chi Gong; Concursuri de darts, de şah, de tir cu arcul.

În fiecare dimineaţă, de la ora 11, în amfiteatrul natural al insulei, are loc o conferinţă susţinută de invitaţii principali şi dedicată tuturor participanţilor. Iată o parte dintre cele mai importante conferinţe:
„Întoarcerea în viitor – locurile sacre” (Peter Moon şi Tatiana Maasen) – 3 august
„Precum în basme, aşa şi pe pământ” (Valentin Nicolau) – 4 august
„Dunărea – comoara turistică a Europei” (organizată de Innovation Travel în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Turism) – 5 august
„Amintiri despre viitor” (Dumitru Dorin Prunariu şi Claudiu Tănăselia, Doctor în fizică, cercetător la Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică din Cluj-Napoca) – 6 august
„În direct cu Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică (Societatea Ştiinţifică Cygnus – Centru UNESCO)
„Puterea – ultima frontieră” (Dr. Mihaela Muraru Mândrea)
În seara zilei de 5 august, după conferinţa “Dunărea – comoara turistică a Europei”, unde vor fi invitaţi specialişti de turism, maestrul Nicolae Voiculeţ va susţine un concert, care va fi precedat şi de un laser-show.
Editura Nemira dedică fenomenului Atlantykron întregul Almanah „Anticipaţia” 2014, a cărui lansare va avea loc pe insulă.

Scurt istoric

În 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deşi sălbatic, unde să se desfăşoare Tabăra anuală de science fiction, ocazie care le oferea şansa să studieze şi să înveţe unii de la ceilalţi.
Timpul a trecut, condiţiile s-au schimbat, dar setea de cunoaştere şi de experienţe noi a rămas. După 10 ani, Tabăra s-a transformat într-o Şcoală de Vară. Tradiţia a continuat, având în fiecare an sprijinul Guvernului şi al unor organizaţii neguvernamentale din întreaga lume. În acest an, Academia sărbătoreşte 25 de ani, deci un sfert de secol de existenţă.
Academia a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalităţi, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (preşedintele Societăţii Scriitorilor de SF şi Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, scriitorul Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artiştii Ioan Gyury Pascu, Cristian Grețcu, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Preşedinte al Societăţii Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism), scriitorul american Peter Moon, astronautul Dumitru Prunariu etc.

De-a lungul anilor, fenomenul Atlantykron a atras atenția presei din România. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate cărţi, au fost realizate filme. Începând cu 1990, Atlantykron s-a aflat în organizarea şi sub tutela Ministerului Tineretului şi Sportului, şi a primit permanent sprijin şi susţinere din partea mai multor Agenţii Guvernamentale (ANIF, Regia Pădurilor), din partea autorităţilor locale – Primăria Cernavoda, a agenţilor economici locali – Centrala Nuclearo-electrică de la Cernavoda.

Atlantykron este o insulă sălbatică, dar zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferinţele virtuale, ecrane uriașe pe care au fost proiectate imagini în premieră de pe Marte, conferinţe susţinute de specialişti din domeniile ştiinţei, culturii, artei şi comunicării.

Pentru mai multe informaţii despre programul academiei de vară şi lista invitaţilor: www.atlantykron.org

Preşedinte al Centrului pentru Studii Complexe   Preşedinte  Fondator al Atlantykron
Dr. Florin MUNTEANU                    Alexandru MIRONOV

Coordonator general al Academiei Atlantykron:
Sorin REPANOVICI
srepi@yahoo.com
tel: 0745 340 537

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...