Citește fotografia și aparatul ca un profesionist

  • randare DICTIONAR termeni foto
24 Views

Primul dicționar ilustrat de termeni fotografici vede lumina tiparului și este prezentat pasionaților de fotografie

Magazinul F64 susține și găzduiește marți, 15 iulie 2014, începând cu ora 10:30, lansarea proiectului editorial „Dicționar ilustrat de termeni fotografici”, coordonat de către echipa FOTO4all și apărut recent la Editura Filos, în colecția In Light.
Aflat la prima ediție, dicționarul cuprinde peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definiție și fiind în general exemplificat vizual, de multe ori existând și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.
Dicționarul este primul de acest tip pe piața din România și a fost o ideea lui Andrei Zincenco, co-fondator și sponsor al FOTO4all.
Care este diferența dintre diafragmă și apertură? Ce este și la ce ne ajută histograma? AEB? AF? WB? Vorbește cineva și limba română? Ce înseamnă „simeză”? Zgomotul de imagine se aude tare? Când au apărut primele portrete? Ce este modul de prioritate diafragmă, când și de ce să-l folosim?  Ce implică un proiect fotografic?  Alături de noi veți afla toate acestea și încă multe altele.
„Susținem cu  încredere acest proiect și avem convingerea că va fi întâmpinat cu entuziasm de către pasionații de fotografie, dornici și atenți mereu să învețe și să își perfecționeze abilitățile. Este instrumentul care ne-ar fi ajutat foarte mult atunci când ne-am apucat de fotografie și este o realizare să îl putem oferi  noilor generații.” a declarat Marian Alecsiu, Fondator F64.
La realizarea acestui dicționar au lucrat: Andrei  Zincenco, Cristina Țintă, Miluță Flueraș, Ana Neacșa, Andrei Baciu, Marcel State.
Proiectul este recomandat de către fotografi și editori cunoscuți: Vlad Eftenie, Dragoș Asaftei,
Dorin Bofan, Călin Stan, Mirela Momanu și Cristina Costieanu.
Dicționarul costă 35 de lei și este disponibil în diverse librării și magazine online de carte, precum și în magazinul F64.
Evenimentul de lansare va fi sărbătorit alături de partenerul nostru vinescu.ro.
Partener media: Observator Cultural

randare DICTIONAR termeni foto

Despre F64 Studio

F64 Studio, lider pe piața echipamentelor foto-video din România, deține cel mai mare magazin de profil pe piața românească de comerț electronic: www.F64.ro. Cu o echipă de 130 de angajați, F64 Studio înseamnă atât un spațiu fizic pentru o gamă variată foto-video, cât și un magazin online, unde clienții pot găsi pe stoc tot ceea ce au nevoie în materie de foto-video.
Pentru a fi la curent cu ultimele noutati legate de fotografie si F64, ne găsiți pe contul oficial de Facebook: https://www.facebook.com/F64Studio
F64 susţine pasionaţii de imagini, indiferent de ocupația acestora şi crede în ideea de fotografie ca stil de viaţă.

Despre FOTO4ALL
FOTO4ALL a fost fondată în 2011 și a început ca o revistă online de fotografie, în format PDF, care oferă conținut viu, proiecte fotografice creative, prezentări de portofolii naționale și internaționale, sfaturi fotografice și abordari unice asupra fotografiei. În prezent înseamnă însă și creare de conținut în domeniul fotografiei pentru ebookuri și cărți de profil, organizare de expoziții, ateliere și evenimente fotografice, precum și o platformă de promovare a evenimentelor foto și culturale din România, fiind un partener important pentru grupurile și entitățile care activează în acest mediu.
www.foto4all.ro

Despre GRUPUL FILOS
GRUPUL FILOS a fost fondat în 2010 din pasiune pentru cultură și din dorința de a asigura un cadru profesionist pentru activitățile culturale organizate. Cu o experiență bogată în elaborarea și promovarea de proiecte inedite, de-a lungul timpului a reușit să organizeze numeroase evenimente culturale (expoziții, festivaluri, dezbateri, conferințe, școli de vară, workshopuri, editarea de carte în format tipărit sau digital etc). Domeniile principale de activitate sunt editarea de carte, organizarea de evenimente, creație grafică și design, fotografie.
www.grupulfilos.ro

Despre echipa de proiect

Andrei  Zincenco este unul dintre  pionierii industriei de software din România, dezvoltând de-a lungul anilor companii și parteneriate importante cu ramificații în intreaga lume. De asemenea, este vicepreședintele AOPA România(Asociația Piloților și Proprietarilor de Aeronave) și co-fondator și sponsor al FOTO4all. Pasionat de fotografie de multă vreme, a publicat fotografii in diverse reviste din România și a susținut un atelier despre fotografia de aviație în cadrul festivalului Vama sub lumini de Oscar. Ideea dicționarului ilustrat de termeni fotografici îi aparține.

Cristina Țintă a urmat Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, însă pasiunea pentru fotografie a făcut-o să se apropie tot mai mult de acest domeniu. În prezent este și redactorul șef al revistei online de fotografie FOTO4all. De asemenea, a coordonat o serie de ebook-uri despre fotografie, apărute în colecția FOTO4all Ghiduri practice. A  publicat fotografii și articole în revistele din România și nu numai , tipărite sau doar online: Foto-Video digital (2008), Photo Magazine (2006 și 2009) ,Ziarul Financiar, avola.ro, World Photographers Summit, The Photo Paper, F-Stop, Your Local Guradian, 591photography blog.  A fost nominalizată și a câștigat o serie de premii la competiții precum: Black & White Spider Awards 2012, IPA (International Photography Awards) 2012, Photography Masters Cup 2012 – The Color Awards, Organisacion Astronomica Cantabra Constest, Fotogeografica, Astrofoto etc. A participat la numeroase expoziții personale sau de grup, atât în țară cât și în străinătate.

Miluță Flueraș este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi de concert din România, fiind fotograful oficial al publicațiilor  metalhead.ro și bestmusic.ro. În cei peste sase ani de activitate, în portofoliul artiștilor fotografiați se găsesc nume precum Bon Jovi, AC/DC, Metallica, Guns `n Roses, Red Hot Chili Peppers, Depeche Mode precum și mulți artiști din scena underground.  Din 2011 este lector de fotografie la ArtKlub și în prezent urmează cursurile de masterat ale Centrului de Excelență în Studiul Imaginii, București. În portofoliul său se numără 5 expoziții personale și o serie de workshopuri de fotografie de concert.

Ana Neacșa  nu se mai întreabă de ce fotografiază și ce face pentru fotografie. Fotografiază, cam așa ceva. Mai cuminte, mai cumpătat acum decât cu ani în urmă. Se bucură de ea, de ceea ce se întâmplă în jurul ei, de oamenii de lângă ea, de natură, de creații. Primește energie, dă energie din aceea bună. Tot iubire se numeste. Noi oricum vedem frumosul, că așa ne cade nouă la degetul arătător. Mai departe vine de la sine. Că o fi bine, că o fi rau, cine știe? Ea e Ana Neacșa.și încearcă să fie un om frumos și bun. Și în fotografie.

Andrei Baciu este doctor în literatură şi profesor la un liceu din apropiere. A  publicat fotografii și articole în majoritatea revistelor autohtone, tipărite sau doar online, de fotografie și nu numai: Foto4All, Photo Magazine, Foto-Video digital, Revista Satul, Photo Travel,foto-magazin.ro, liternet.ro, avola.ro, fotografa.ro, mixuldecultura.ro. Acestora li se adaugă publicaţii străine precum Fotoblur, The Photo Paper, F-Stop, qTp Magazine, World Photographers’ Summit, 210 Photographers. 1X2 (1x.com) sau 591photography.com. A fost nominalizat și a câștigat o serie de premii la competiții precum: Black & White Spider Awards, IPA (International Photography Awards), Digital Camera Photographer of the Year, British Romanian Chamber of Commerce Photo Competition etc.
Convingerea fermă a lui Andrei Baciu este că între fotografie şi poezie nu există, de fapt, nici o graniţă. Fotografia este, asemeni celeilalte, plină de lirism, căci undeva, acolo sus, ele se întâlnesc, se con-topesc.  Fotogralism. Dacă literatura caută, prin cuvinte, Cuvântul, fotografia revelează lumina din Lumină. Aceasta este premiza demersului de exprimare vizuală al lui Andrei. Fascinat până la obsesie de puterea fotografiei de a mărturisi despre lume că e „bună prin scop, frumoasă ca facere, complexă ca vieţuire şi spirituală prin materialitate” (Horia Bernea), acesta încearcă să (îşi) confirme şi el, după puteri, afirmaţia din citatul de mai sus.

Marcel State
Inventiv, Inovativ, Idealist, Inestetic, Îndrăzneț, într-o permanentă căutare de oameni, locuri, muzici, cărți, filme și dulciuri. Unii îl numesc dezordonat, altii visător incurabil, sau mai rău, un„ parazit” al societății. Un hoț al timpului , care îngheață clipe, amintiri, oameni și locuri. Când are timp liber și se deconectează de tehnologie, visează la tribul de la capătul Amazonului, unde nu există timp, bani, confort, haine sau supermarketuri și nici forumuri sau critici, ci doar hamace, zgomote neînțelese și oameni care nu urmaresc averile pe burse.

TESTIMONIALE

Vlad Eftenie

Lucrarea poate aduce lumea fotografiei mai aproape de entuziastul fotograf ce poartă urme de temere legitimă. Ca orice domeniu profesional, fotografia are limbajul ei specific.
Are ingredientele ei, are un Cod care trebuie înainte de toate descifrat. Marea majoritate a neinițiaților ezită în fața misterelor meniurilor aparatului sau ale unor termeni care sună complicat. Din această cauză, calea spre fotografia asumată rămâne adesea inaccesibilă. Nu, simpla citire a cărții nu va scoate brusc la iveală fotograful.  Dicționarul vine să deschidă această cale într-o manieră prietenoasă, să o faca posibilă. Poate ajuta cititorul să afle codul, sensul termenilor, în lungul drum pe care îl presupune fotografia bine realizată.

Dragoș Asaftei

Consider că principala teamă a oamenilor atunci când intră în contact cu un domeniu nou sunt termenii care la prima vedere par extrem de complicați. Același lucru se întâmplă și în fotografie. Nu de puține ori am văzut întrebări cu privire la ce înseamnă ISO, diafragmă, white balance, AE și așa mai departe. Astfel de termeni te pot bloca pe moment sau cel puțin descuraja, iar un astfel de dicționar precum cel în cauză poate fi foarte util pentru oferirea de răspunsuri la aceste întrebări.

Am citit dicționarul și mi-a plăcut mult structura și modul accesibil în care sunt scrise explicațiile. E ca o carte de buzunar pe care o poți pune oricând în geanta foto și care-ți poate fi oricând utilă. Mi-ar fi plăcut ca atunci când m-am apucat de fotografie să fi avut la îndemână o astfel de carte. Aveam 14 ani când am făcut primele fotografii și mă tot întrebam ce-i „f”-ul acela și de ce se modifica atunci când făceam zoom pe aparatul meu compact. Recomand fotografilor aflați la început de drum să citească și să aibă la îndemână Dicționarul ilustrat de termeni fotografici.

Dorin Bofan
Tehnica nu-i punctul meu forte. Și nici nu stau să mă gândesc la definiții și principii atunci când fotografiez. Probabil nimeni nu face asta. Ne bucurăm, trăim alături de subiecte, și dacă iese o imagine, avem ce să arătăm despre întâlnirile noastre. Însă mereu avem câte ceva de învățat. Mai ales când trebuie să ne punem creativitatea la lucru. Așa încât m-am amuzat văzând că-n dicționar e trecut „iola”, un termen care, cu ocazia asta, a dobândit caracter oficial. Apoi am învățat despre „lumina de siguranță” despre care cred că are aplicabilitate și-n natură. Iar „proiect fotografic” e un termen cu care mă tot lupt în fel și chip. Așa că nu pot decât să vă spun că un dicționar de termeni fotografici e oricând binevenit la casa omului. Mai ales că-i ilustrat. Ca pentru noi, fotografii.

Călin Stan
Într-o perioadă în care majoritatea celor pasionați de fotografie învață singuri, fără a urma cursuri de specialitate, apariția unui dicționar de termeni fotografici este absolut necesară. Acestă carte nu doar că aduce puțină „lumină” într-un domeniu atât de vast cum este fotografia, dar reprezintă și o invitație pentru toți cei pasionați de fotografie să descopere și să experimenteze, dezvoltându-și abilitățile. Prezentarea termenilor fotografici într-o manieră simplă și ușor de înțeles, cu ilustrații și exemple practice, concrete, face ca aceast dicționar să își depășească scopul declarat, fiind un adevărat îndrumător pentru orice fotograf entuziast.

Cristina Costieanu
Cuvântul „imposibil” este destul de des întâlnit în comunicare în ziua de azi. Alături de propoziția „nu se poate”, formează un tandem numai bun de a descuraja orice inițiativă. Sunt oameni care au „nu”-ul în suflet. Ba chiar îl afișează cu mândrie. Este de înțeles; „nu”-ul este atât de comod și confortabil, aduce nopți liniștite și dimineți însorite. Dar sunt și oameni pentru care „nu se poate” este doar o propoziție pe care au auzit-o prea des pentru a mai însemna ceva, pentru care „nu”-ul înseamnă doar începutul unui „da” care îi onorează. Oameni pentru care nopțile și diminețile sunt înnorate și care își petrec zilele într-o luptă care nu se sfârșește niciodată.
Echipa din spatele acestui proiect nu s-a oprit la primul „nu”. Nici la cel de-al zecelea. Și asta spune multe atât despre produs, cât și despre cei din spatele lui. Acest dicționar poate nu conține toate răspunsurile pe care le veți căuta, dar se va dovedi un instrument util pentru cei care conștientizează importanța unei informări corecte.

Mirela Momanu
„ Primii pași în orice domeniu sunt grei. Mai ales dacă dorești să îi faci și repezi. Vrei să pașești și te împiedici, o iei de la capăt până înveți „dansul”. Dar cum ar fi dacă ai avea deja muzica pregătită? Dacă pașii ar veni ușor pe o muzică ce îți spune și transmite deja ce ai de facut? Așa am simțit dicționarul propus de FOTO4all și  editura Filos: o muzică pentru urechile pasionaților de fotografie. Impune ritmul fără a obosi, iar la final te lasă să descoperi noi pași de dans, o dată ce ai prins ritmul. Cu drag vi-l recomand, pășiți în ringul fotografiei și lăsați-vă conduși de ritmul ei!”

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...