Cu Hormia…intre cer si pamant

  • transfag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
  • 12
  • 7
  • 8
  • 10
  • 9
  • 13
  • 14
  • 15
  • 18
  • 37
  • 10685451_960970980586214_7962761448710856573_n
  • text-impresii-de-calatorie-5
38 Views

Este minunata si binevenita o astfel de experienta, iti mai vine cheful de viata cand ajungi sa redescoperi, cat de frumoasa este tara ta.
O initiativa absolut superba si o surpriza extraordinar de placuta.
La sfarsitul saptamanii trecute, am avut placerea sa iau parte alaturi de alti colegi, bloggeri, la primul workshop dintr-o serie de proiecte gandite de catre echipa Hormia si Simona Neata. Ideea proiectului mi s-a părut foarte interesantă, tema fiind „Workshop-ul de Fotografie & Travel Toamna pe Transfagarasan”, fiind ghid de turism si cunoscand traseul, la început, recunosc, nu mă aşteptam sa fie ceva senzational.
Dar cum socoteala de acasa nu prea se potriveste cu cea din targ…aceasta excursie a fost una foarte constructivă, deoarece in astfel de iesiri ai ocazia sa-ti reevaluezi frumusetile patriei, programul este foarte bine structurat, incluzand multe obiective turistice.
Prin intermediul acestei iesiri, departe de Bucuresti, am intalnit oameni noi, minunati, dar am dobândit si cunoştinţe despre ce inseamna o fotografie perfecta sau aproape…perfecta, nu-i asa Elena ? 🙂
Mi-a plăcut tema workshop-ului, deoarece este traseul cel mai vizitat si apreciat de turistii romani si straini.
Traseul propus a cuprins multe obiective turistice interesante, astfel incat fiecare participant a avut ocazia, să-şi aleagă o tema pe interesul său (arhitectura, peisaje, etc).
Am inceput primele sedinte foto cu vizitarea Curtii si Bisericii Domnesti Sfantul Nicolae din Curtea de Arges.
Din acest moment, Elena Hirtan (cea „responsabila” cu transmiterea informatiilor despre arta fotografiei) a inceput a ne arata si explica din ce unghiuri se pot face cele mai bune fotografii iar detaliile cum pot fi scoase in evidenta.
Desi marea majoritate a participantilor aveam aparate foto performante, am retinut ca nu intotdeauna este bine sa utilizam modul automat al aparatului foto, fiindca in anumite momente, asa numita fotografie reusita pe care aparatul nostru o creeaza nu este…cea pe care o dorim. Pentru a schimba acest lucru prioritar este sa avem controlul asupra acestor parametrii si ne-a invatat ce inseamna deschiderea diafragmei, focalizarea, timp de expunere….intr-un cuvant, Elena este o enciclopedie in domeniul fotografiei.
1  2
3  4
La acest obiectiv turistic, am avut placerea sa-l cunoastem si pe Domnul Marius Achim – muzeograf, unde ne-a incantat cu informatii “traznet” despre noile descoperiri facute in incinta locasului de cult a Bisericii Domnesti, zidita pe temeliile unei alte biserici, mai mici, care a fost, dupa toate probabilitatile, capela lui Seneslau (1247-1275).
Apoi ne-a vorbit despre Dumitru Norocea, cel ce-a descoperit pictura originala, singura de tip Renastere Paleologa de la noi din tara si care plaseaza in sfera ortodoxiei bizantine inceputurile statale ale Tarii Romanesti cu capital la Arges.
5  6
Ne-am continuat itinerariul cu vizitarea Manastirea Curtea de Arges, biserica fiind construita de catre Neagoe Basarab intre anii 1514 si 1517 si terminata de catre Radu de la Afumati in anul 1526. Aici, fiecare dintre noi a fost lasat “liber” sa-si puna in aplicare imaginatia si tehnica proprie de fotografiere.
7  8
10  9
Si fiindca pe drumul nostru catre Transfagarasan s-a “nimerit” sa mai fie un obiectiv turistic foarte important…la o aruncatura de bat (1480 de trepte) nu am gandit de doua ori, si ne-am avantat spre ceea ce a fost odata Cetatea lui Vlad Tepes dar intalnita in hrisoavele istoriei si sub numele de Cetatea Poenari.
Ruinele fostei cetati  si panorama imprejurimilor, poate fi mereu o tema pentru amatorii de fotografie…de la inaltime.
11  12
Aici s-a realizat si fotografia de grup….toti mandrii si frumosi 🙂 37Am pornind din nou spre inaltimi, pe cel mai spectaculos drum ce leaga Muntenia de Transilvania, strabatand o portiune din Alpii Transilvaniei (asa cum i-a numit geograful francez Emmanuel de Martonneun) si anume Transfagarasan. Am ajuns la altitudinea de 2042 m la cabana Balea Lac si lacul cu acelasi nume.
Aici, am savurat un bulz cu branza de burduf si un carnat pe gratar…dar nu am neglijat sa imortalizam imagini fotografice cu taramul mirific. Totul in jur este simplu, ursit sa te indemne la visare, privelisti uimitoare, paduri de brad impodobite cu poienite, si soseaua serpuind printre culmile muntelui.
13  14
15  18
Si fiindca ziua se apropia de sfarsit cu regret am parasit acest loc minunat si de „inaltare”, pornind spre Bucuresti dar…cu o oprire la lacul Vidraru unde surpriza excursiei a constat in inmanarea fiecaruia dintre noi, a unei Diplome de participare.text-impresii-de-calatorie-5

Daca v-ati intrebat de unde vine numele de Hormia, asa cum am facut-o si noi cei care am participat la acest workshop, este….denumirea in limba daca a Salviei.
Si daca nu stiati, am sa va spun pe scurt, povestea salviei asa cum ne-a prezentat-o
Simona intre doua „sedinte” foto. 🙂
In vremea cand regele Irod a dat ordin sa fie ucisi toti pruncii din Bethleem
(Casa painii-in traducere), Maica Domnului impreuna cu pruncul Iisus a fugit din Bethleem si a rugat toate florile campului s-o ajute, dar nicio floare nu i-a oferit adapost. Una singura a ajutat-o, sub frunzele ei dese si ocrotitoare, a putut sa se ascunda Maica Domnului cu pruncul din fata soldatilor lui Irod. Acestia trecand pe langa ei fara sa-i observe. Dupa ce au reusit sa treaca de acest pericol, Maica Domnului a iesit din ascunzatoare si i-a vorbit salviei: “Fiindca m-ai salvat, iti dau puterea sa vindeci de orice boala si sa-i salvezi de la moarte pe oameni asa cum ai facut cu mine.  Tu vei ramane floarea preferata a oamenilor pentru totdeauna.”.
Din acel moment salvia infloreste mereu pentru salvarea si ajutorul oamenilor.
Daca v-a placut povestea….atunci merita sa incercati o iesire pe frumoasele meleaguri romanesti alaturi de Simona si Elena unde veti invata sa priviti cu alti ochi tara si…obiectivul aparatului foto.
O initiativa demna de urmat si sper ca urmatoarele sa aiba parte de si mai mult succes.
Alte informatii, despre cum a fost la acest workshop puteti citi pe blogul lui Toader Paun (Teddy) si pe blogul Calatoria perfecta
Informatii despre viitoarele programe le gasiti pe pagina HORMIA
editor & foto George VASILIU

Felicitari 10685451_960970980586214_7962761448710856573_n a fost extraordinar!

 

 

 

 

 

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...