AMR 21 de zile pana la Forumul National al Ghizilor de Turism din Romania editia I

  • incoming2banner200x200
  • categorii
  • forumul-national-200x200
26 Views

forumul-national-200x200Mai sunt 21 de zile pana la Forumul National al Ghizilor de Turism din Romania editia I, organizat de InfoTravelRomania.ro la Predeal Hotel Belvedere 3*.

Care este scopul acestui forum? sa descoperim impreuna care sunt problemele si solutiile cu care se confrunta ghizii in ziua de azi.

De unde mi-a venit ideea acestui forum? Ciprian Slemco (un ghid din Suceava) m-a intrebat intr-o  zi pe Facebook : dar un Forum de Ghizi nu faci? eu am spus nu ma provoca! 🙂

Ideea este urmatoarea: in toamna am organizat impreuna cu Innovation Travel  cel mai mai forum de turism din Romania si cel mai mare pe incoming – Forumul de Incoming, cu 300 de persoane. Vrem sa incurajam agentiile de turism sa faca mai mult INCOMING, pentru ca incomingul este sansa noastra de a aduce bani in tara (la capitolul romani in Romania si plecari romani in strainate nu facem decat sa mutam banii dintr-un buzunar in altul). Incomingul este export de servicii, aducem bani in tara si toata tara o va duce mai bine.

incoming2banner200x200Urmeaza pe 26 martie 2015 a doua editie a Forumului  de Incoming. Abia astept!

Intr-o zi m-am intalnit cu un prieten bun care are o agentie de turism, care m-a intrebat exact asa: bai ce sa mai vand?,  ca vand mereu aceleasi destinatii: Grecia, Turcia si Bulgaria. Eu i-am raspuns asa:  apucate de INCOMING!  El zice… e greu! Ca sa faci incoming in Romania trebuie mai intai sa vinzi 1 – 2 ani cel putin destinatia Romania. Apoi te apuci de INCOMING!
Atunci mi-am dat seama ca de fapt palaria asta numita INCOMING este foarte mare si ar trebui sa o impartim in 3: turism intern, capitolul ghizi (pentru cu nu poti face incoming fara ghizi) si INCOMINGUL propriu-zis.

Asa ca am organizat un Seminar  de Turism Montan ca sa descoperim ce probleme sunt cu turismul montan/ turismul intern. Am gasit destule! Au fost 70 de persoane.

In 31 ianuarie 2015 ora 10.00 urmeaza Forumul de Ghizi. O sa fac un material in care voi aduna care sunt  problemele cu care se confrunta ghizii.

Foto: Florin Popescu ghid de turism la agentia PARALELA 45

Foto: Florin Popescu ghid de turism la agentia PARALELA 45

Asa ca am inceput sa ma documentez despre ghizi.

  • singurul lucru pe care il stiam despre ghizi:  ca exista o diferenta intre ghid turistic si ghid de turism. Unul este o carte si unul este o persoana! 🙂
  • exista circa 4.000 de ghizi atestati in Romania, dar numai 10 % profeseaza aceasta meserie,
  • definitia ghidului de turism si ce face? persoana care insoteste turistul/ turistii cu scopul de ai indruma, explica, povesti despre o zona, un obiectiv turistic etc.
  • legislatia legata de ghizi? Am gasit ceva aici si aici.
    http://turism.gov.ro/legislatie/

  •  exista mai multe tipuri de  ghizi pe care George le explica aici. Am gasit o enumerare aici.

categorii

  • ghid doar pe teritoriul Romaniei, in afara tarii esti insotitor de grup. In afara tarii, ghizii romani NU au voie sa dea explicatii decat in autocar.

In Grecia și Turcia activează POLIȚIA TURISTICĂ și au ca sarcină, controlul grupurilor de turiști străini veniți în vizită, dacă sunt INSOTIȚI de către GHIZII ATESTAȚI a țării gazdă. In caz contrar, sunt aplicate amenzi conform legislației țării respective.
Pe teritoriul acestor state, ghidul național devine INSOTITOR DE GRUP
Conform legilor din aceste țări, doar ghizii locali au dreptul sa ofere servicii în interiorul muzeelor, monumentelor, așezămintelor de cult etc.. Astfel, ghizii (însoțitorii) români vor oferi explicații turiștilor doar în afara obiectivelor turistice, ghidajul cu ghizi autorizați locali, acolo unde nu sunt prevazuți în programele turistice, putând fi posibil doar dacă grupul de turiști consimte la angajarea acestora contra cost.

  • exista mai multe Asociatii de Ghizi care le apara interesele si le aduc informatii noi.
  • un ghid il gasesti online sau prin recomandari. Eu unul nu prea sunt de acord cu asta! As vrea sa fie un loc, un site, o institutie sau chiar mai multe care sa ofere cu titlu gratuit o baza de date a ghizilor de turism- limbi straine, vechime, specializari etc.  Daca maine ai nevoie de un ghid de limba rusa sa stii de unde sa il iei! Daca maine ai nevoie de un ghid specializat pe Bucovina sa stii unde sa suni.
  • cu cat platim un ghid? depinde de la caz la caz..Cu contract de munca, 30 Euro / zi si diurna de 27, 5 lei/ zi e ok.  Un ghid bun se plateste cu 50 Euro pe zi, insa ideal ar fi chiar 70 Euro/ zi. Exista insa multi ghizi care accepta si 30- 35 Euro/ zi la negru.

Doar 2 lucruri nu le-am inteles: unde gasim un ghid? si cum se angajeaza un ghid?
Am prins asa din zbor ca exista un contract de prestari servicii cu ghizii atestati care sunt PFA – Persoana fizica Autorizata. Dar unde gasim ghid ? e o poveste lunga.. fiecare se promoveaza cum poate si unde poate.

In incheiere va invit la Forumul de Ghizi, sa discutam despre toate aspectele acestei meserii foarte frumoase.

Articol scris de Petre Dordea

 

 

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...