Corina Martin propune modificari ale Codului Fiscal
Asociatia Litoral – Delta Dunarii, Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica, Patronatele Mamaia si Delta Dunarii au initiat, in cursul saptamanii trecute, un dialog cu Ministerul Finantelor, pentru cateva modificari ale Codului Fiscal, in sprijinul stimularii si sustinerii activitatii turistice in Romania.
Cea mai importanta propunere pe care am formulat-o se refera la legalizarea bacsisului si a fost deja luata in calcul de catre Guvernul Romaniei.
Declaratie Corina Martin, Presedinte ALDD : “La intoarcerea de la un eveniment in Haga, unde am promovat, cu doua saptamani in urma, Litoralul romanesc, am postat pe Facebook bonul fiscal de la unul din restaurantele in care am mancat, si am ridicat – din nou – problema introducerii rubricii de bacsis pe nota de plata, precum si cea a TVA-ului de numai 6 % la serviciile de alimentatie publica din Olanda. ( https://www.facebook.com/corinamartinofficial?fref=ts )
La intalnirea pe care am solicitat-o cu Ministerul de Finante, cateva zile mai tarziu, am revenit asupra acestui subiect, pe care l-am adus pentru prima oara in discutie, public, in 2012, ca Presedinte ANAT… Atunci, insa, industria nu era suficient de pregatita pentru aceasta modificare. Conform propunerii pe care am facut-o de aceasta data, si la care am lucrat impreuna cu colegii hotelieri, bacsisul ar urma sa fie evidentiat, fiscalizat si impozitat cu 16%, degrevat deci de plata TVA si a contributiilor CAS, si ar urma sa fie utilizat de angajator conform deciziei acestuia.
Bacsisul nu trebuie sa fie obligatoriu, ci optional si acordat legal si la vederea fara a fi sursa si cauza de inchidere a unitatii respective, pentru patroni! Barmanii, ospatarii, vanzatorii si angajatorii acestora nu trebuie sa ascunda bacsisul, si nu trebuie sa fie priviti ca infractori. Realizam astfel fiscalizarea intr-o masura mult mai mare a veniturilor din alimentatia publica si turism, dar si educarea comportamentului consumatorului si chiar a angajatilor si a angajatorilor ”
A doua propunere se refera la modificarea sanctiunilor aplicate de ANAF la controalele efectuate la agentii economici.
Ministerul Finantelor a agreat ideea aplicarii unui avertisment pentru prima abatere, apoi a mai multor praguri de amenzi, corelat cu gravitatea faptei. Abia la o noua abatere se va aplica suspendarea pentru o luna a activitatii agentului economic, desi noi continuam sa propunem inlocuirea acestei sanctiuni cu o amenda foarte mare in cazul recidivei, intrucat consideram ca suspendarea activitatii unui operator economic genereaza somaj, neonorarea contractelor, blocarea activitatii turistice si chiar afectarea imaginii turismului romanesc.
Declaratie Corina Martin, Presedinte ALDD: “ Intai avertisment, apoi amenda si alte sanctiuni progresive si corelate cu gravitatea iregularitatii constatate in actiunile de control. Sustin campania pentru emiterea bonului fiscal, sustin importanta fiscalizarii si scoaterea la lumina a economiei subterane. Dar sustin si cer si masuri fiscale care sa protejeze si sa stimuleze investitiile si antreprenorii care lucreaza in legalitate si respect fata de legile si bugetul statului .
Cele doua proiecte depuse de noi oficial saptamana trecuta sunt deja luate in calcul intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta care va restructura activitatea industriei ospitalitatii din Romania si urmarim indeaproape, prin dialogul constant cu Ministrul Eugen Teodorovici, aprobarea sa in viitoarea sedinta de Guvern, prevazuta pentru marti, 14 aprilie.