Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival, primul festival de cultură gastronomică din sudul Transilvaniei
În perioada 4 – 20 septembrie 2015, se va desfășura la Sibiu prima ediție a festivalului Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival, primul festival de cultură gastronomică pentru sudul Transilvaniei, organizat de asociația My Transylvania.
Scopul festivalului este de a descoperi și înțelege gastronomia locală autentică prin evenimente culinare, dar și de a invita publicul interesat și specialiștii din domeniu să participe la crearea unei identități gastronomice regionale. Festivalul este o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.
De la brunch-uri pregatite de localnici, rute gastronomice și sesiuni de live cooking până la gala de premiere și conferințe pe tema dezvoltării gastronomice, evenimentele culinare din cadrul festivalului au fost concepute atat pentru gurmanzi, cât și pentru specialiști – producători locali sau proprietari de restaurante.
Participanţii vor explora gusturile tradiţionale ale Transilvaniei, în cadrul unor evenimente tematice: de la cultura gastronomică a diverselor comunități etnice din Sibiu (Neighborhood Cooking) şi a regiunilor rurale din județul Sibiu (Rural County Brunch), la cea a regiunilor vecine Transilvaniei (Five Regions Picnic), dar și a regiunilor istorice care se află la o mai mare depărtare (Taste of Romania).
În timpul festivalului, participanţii vor putea gusta, în 10 restaurante locale, preparate care îmbină cu meşteşug urbanul şi ruralul (în cadrul Sibiu City Menu). Vor avea loc sesiuni de live cooking, deschise publicului (New Transylvanian Cuisine), dar şi un brunch cu preparate de sezon (Gourmet Brunch).
Festivalul Transilvania Gastronomică îşi propune să susţină producătorii locali şi să încurajeze iniţiativele culinare regionale, printr-o serie de evenimente dedicate specialiştilor. Acestea sunt organizate în parteneriat cu Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu şi cuprind prezentări ale unor rute gastronomice (Drumul Brânzei Sibiu, Drumul Vinului Prahova, Saxon Greenway – Cultural Foodscapes and Foodways), a producătorilor locali (Meet the Local Producers), a unor povești de succes în gastronomia locală (Follow Your Taste). La finalul Festivalului, vor avea loc o conferință pe tema dezvoltării culturii gastronomice în sudul Transilvaniei și o gală de premiere a celor mai bune inițiative locale în domeniu.
Participarea la evenimentele culinare, cât și la cele destinate specialiștilor se face pe baza unei înscrieri confirmate telefonic la 0747 032 619 sau prin e-mail la contact@mytransylvania.ro
Detalii despre programul festivalului sunt disponibile pe site-ul http://www.mytransylvania.ro
culture-festival sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/mytransylvania.ro
Despre Asociația My Transylvania
Asociația My Transylvania organizează din 2008 evenimente de cultură gastronomică și alternative în zona rurală a Transilvaniei, cu scopul întăririi comunităților locale și promovării patrimoniului imaterial.
___________________________________________________________
PROGRAM
TRANSILVANIA GASTRONOMICĂ – FOOD CULTURE FESTIVAL
Sibiu, 4. -20. Septembrie 2015
Program:
A. Evenimente culinare pentru publicul larg:
Sibiu City Menu – (Sâmbătă, 04.09 – Duminică, 20.09.15)
Restaurante participante: Kulinarium, Atrium, Café Wien, Jules, Pasaj, Felinarul, Weinkeller, Syndicat Gourmet, Villa, Cotton-Trattoria Ciao Italia, La Cuptor, Esskultur, Hermania
Rețete regionale reinterpretate și oferite sub forma unui meniu de sezon în fiecare din restaurantele participante
Neighborhood Cooking – (Sâmbătă, 05.09.15 – 18:00 – 22:00, Restaurant Jules: Str. Mitropoliei 6)
Brunch cu rețete vechi din comunitățile sibiene
Rural County Brunch – (Duminică, 06.09.15 – 11:00 – 15:00, Restaurant Jules: Str. Mitropoliei 6)
Brunch cu specialități ale zonelor rurale din județul Sibiu
Five Regions Picnic – (Duminică, 06.09.15 -15:00 – 18:00, Curtea Casei Teutsch: Str. Mitropoliei 30)
Picnic cu produse gastronomice din regiunile vecine Transilvaniei: Apuseni, Oltenia, Muntenia, Transilvania de Nord
Gourmet Brunch – (Vineri, 11.09.15 – 17:00 – 22:00, Restaurant Syndicat Gourmet: Str. Târgului 10)
Brunch cu preparate de sezon: vinete, roșii și brânză
New Transylnanian Cuisine – (Sâmbătă, 12.09.15, Restaurant Jules: Str. Mitropoliei 6)
Live cooking cu rețete locale reinterpretate din sudul Transilvaniei
Taste of Romania – (Duminică, 13.09.15 – 11:00 – 15:00, Restaurant Jules: Str. Mitropoliei 6)
Brunch cu specialități din regiunile istorice ale României: Bucovina, Moldova, Delta, Maramureș, Banat
Pentru înscrieri la evenimentele culinare vă rugăm să scrieți un e-mail la adresa contact@mytransylvania.ro sau să sunați la 0747-032.619! Participarea se face în în baza unei confirmări în limita locurilor disponibile iar plata va fi făcută în funcție de consumație conform prețurilor de listă ale restaurantelor participante.
B. Evenimente de cultură gastronomică pentru specialiști
Lansarea Sibiu City Menu – (Vineri, 04.09.15 – 12:00 – 13:00, Primăria Sibiu, sala 203, Str. Brukenthal 2)
Lansarea unor meniuri cu rețete locale preluate de restaurante din Sibiu și reinterpretate
Cultural foodscapes and foodways – (Vineri, 04.09.15 – 13:00 – 14:00, Primăria Sibiu, sala 203, Str. Brukenthal 2)
Prezentarea unor drumuri tematice și rute culturale cu focus pe gastronomie
Meet the local producers – (Vineri, 04.09.15 – 15:00 – 16:00, Librăria Habitus, Piața Mică 4)
Micii producători din sudul Transilvaniei se prezintă
Feedback Gastronomy – (Vineri, 11.09.15 – 10:00 – 11:00, Librăria Habitus, Piața Mică 4)
Importanța feedback-ului in mediul online în gastronomie
Follow your taste – (Vineri, 11.09.15 – 11:00 – 12:00, Librăria Habitus, Piața Mică 4)
Poveşti de succes în crearea de cultură gastronomică locală
Conferință gastronomie locală – (Vineri, 11.09.15 – 12:00 – 14:00, Primăria Sibiu, sala 203, Str. Brukenthal 2)
Dezvoltarea culturii gastronomice şi a turismului gastronomic
Award Gala – (Sâmbătă, 12.09.15 – 20:00 – 22:00, , Restaurant Jules: Str. Mitropoliei 6)
Premierea unor inițiative din domeniul gastronomiei locale
Pentru înscrieri la evenimentele pentru specialiști vă rugăm să scrieți un e-mail la adresa contact@mytransylvania.ro sau să sunați la 0747-032.619!
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu
Parteneri:
Asociația Județeană de Turism Sibiu
Biocoop Sibiu
Centrul Cultural Maghiar Sibiu
Parohia Evanghelică Sibiu – Gușterița Verde
Parteneri Media: Sibiu by Eventya, CityBest, Vinul.Ro, Restograf
Sponsori : Reky Travel, Bilancia, Crama Bauer
_______________________________________________________________
Declaratie organizator
Cristian Cismaru, 38 de ani – președinte al Asociației My Transylvania
Despre organizație:
Asociația My Transylvania organizează încă din 2008 evenimente de cultură gastronomică și alternative în zona rurală din sudul Transilvaniei, cu scopul întăririi comunităților locale și promovării patrimoniului imaterial. Avem o listă de 30 de evenimente gastronomice care se derulează în mod itinerant, schimbând locația în fiecare an. Suntem o echipă de 3 persoane și avem ajutorul multor voluntari entuziaști din Sibiu, studenți sau absolvenți ai ULBS.
Context personal:
Lucrez de 15 ani în tursim și mi-am dat seama că majoritatea oamenilor care ne vizitează nu vor doar sa faca concediu aici, ci sunt în cautarea unei experiențe autentice. Mulți dintre ei vin să descopere anumite teme, să cunoasca diverse aspecte legate de hobbiurile lor, sau pur și simplu cu dorința de a explora mai mult cultura noastră.
O parte din ei nu ne vorbesc limba, ceea ce nu este rău, fiindcă dorind să înțeleagă cultura locală, se bucură de simbolurile care nu au nevoie de traducere: impresii vizuale, muzică sau MÂNCARE .
Ce este cultura gastronomică și cum o prezentăm:
Dar ce anume este cultura noastra și cum poate fi ea identificată în mâncare?
Aici în Sibiu, în sudul Transilvaniei avem 11 influențe culturale diferite in bucătarie. Ne-au dat aportul lor: românii, sașii, maghiarii, armenii, evreii, rromi, austriecii, turcii, rușii, grecii și francezii. Toate aceste influențe se regăsesc în produse, rețete dar și poveștile din jurul lor.
Vrem să descoperim împreuna cu voi acest lucru și de aceea vă invităm să participați între 4. si 20. septembrie la Sibiu la o primă ediție a unui festival gastronomic. Ne bucurăm de mâncatul împreuna!
Scopul festivalului și perspective:
Scopul festivalului este acela de a oferi posibilitatea publicului larg și specialiștilor să descopere și înțeleagă gastronomia locală, dar mai ales să participe la crearea unei identități gastronomice regionale. Acest obiectiv este totodată și miza principală pentru candidatura regiunii Sibiu la titlul de „European Region of Gastronomy” în 2019.
Ne dorim să atragem ca. 7.000 de persoane care să intre într-un prim contact cu gastronomia locală.
Ne-am bucura foarte tare să ne dea un feedback după experiența avută, deci sa fie parte a acestui procesul de creare a unei identități gastronomice regionale, pe care îl propunem.
Dacă prima ediție are succes vom încerca începând cu anul viitor să depășim granițele județului Sibiu prin atragerea de parteneri și producători din regiunile vecine Sibiului.