Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival, primul festival de cultură gastronomică din sudul Transilvaniei

  • Transilvania Gastronomica_Food culture Festival_Coralie de Gonzaga
  • Degustare @Syndicat Gourmet_Gabriela Cuzepan
  • Flavours and Sounds of Transylvania_1_Gusterita_Gabriela Cuzepan
  • Flavours and Sounds of Transylvania_2_Gusterita_Gabriela Cuzepan
  • Huet Urban Brunch_1_Gabriela Cuzepan
28 Views

În perioada 4 – 20 septembrie 2015, se va desfășura la Sibiu prima ediție a festivalului Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival, primul festival de cultură gastronomică pentru sudul Transilvaniei, organizat de asociația My Transylvania.

Transilvania Gastronomica_Food culture Festival_Coralie de Gonzaga
Scopul festivalului este de a descoperi și înțelege gastronomia locală autentică prin
evenimente culinare, dar și de a invita publicul interesat și specialiștii din domeniu să participe la crearea unei identități gastronomice regionale. Festivalul este o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

De la brunch-uri pregatite de localnici, rute gastronomice și sesiuni de live cooking până la gala de premiere și conferințe pe tema dezvoltării gastronomice, evenimentele culinare din cadrul festivalului au fost concepute atat pentru gurmanzi, cât și pentru specialiști – producători locali sau proprietari de restaurante.

Participanţii vor explora gusturile tradiţionale ale Transilvaniei, în cadrul unor evenimente tematice: de la cultura gastronomică a diverselor comunități etnice din Sibiu (Neighborhood Cooking) şi a regiunilor rurale din județul Sibiu (Rural County Brunch), la cea a regiunilor vecine Transilvaniei (Five Regions Picnic), dar și a regiunilor istorice care se află la o mai mare depărtare (Taste of Romania).


În timpul festivalului, participanţii vor putea gusta, în 10 restaurante locale, preparate care
îmbină cu meşteşug urbanul şi ruralul (în cadrul Sibiu City Menu). Vor avea loc sesiuni de live cooking, deschise publicului (New Transylvanian Cuisine), dar şi un brunch cu preparate de sezon (Gourmet Brunch).

Festivalul Transilvania Gastronomică îşi propune să susţină producătorii locali şi să încurajeze iniţiativele culinare regionale, printr-o serie de evenimente dedicate specialiştilor. Acestea sunt organizate în parteneriat cu Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu şi cuprind prezentări ale unor rute gastronomice (Drumul Brânzei Sibiu, Drumul Vinului Prahova, Saxon Greenway – Cultural Foodscapes and Foodways), a producătorilor locali (Meet the Local Producers), a unor povești de succes în gastronomia locală (Follow Your Taste). La finalul Festivalului, vor avea loc o conferință pe tema dezvoltării culturii gastronomice în sudul Transilvaniei și o gală de premiere a celor mai bune inițiative locale în domeniu.


Participarea la evenimentele culinare, cât și la cele destinate specialiștilor se face pe baza unei înscrieri confirmate telefonic la 0747 032 619 sau prin e-mail la
contact@mytransylvania.ro  

Detalii despre programul festivalului sunt disponibile pe site-ul http://www.mytransylvania.ro

culture-festival sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/mytransylvania.ro

Despre Asociația My Transylvania
Asociația My Transylvania organizează din 2008 evenimente de cultură gastronomică și alternative în zona rurală a Transilvaniei, cu scopul întăririi comunităților locale și promovării patrimoniului imaterial.

 

___________________________________________________________
PROGRAM
TRANSILVANIA GASTRONOMICĂ
– FOOD CULTURE FESTIVAL
Sibiu, 4. -20. Septembrie 2015

Program:

A. Evenimente culinare pentru publicul larg:

Sibiu City Menu
– (Sâmbătă, 04.09 – Duminică, 20.09.15)
Restaurante participante: Kulinarium, Atrium, Café Wien, Jules, Pasaj, Felinarul, Weinkeller, Syndicat Gourmet, Villa, Cotton-Trattoria Ciao Italia, La Cuptor, Esskultur, Hermania
Rețete regionale reinterpretate și oferite sub forma unui meniu de sezon în fiecare din restaurantele participante

Neighborhood Cooking
– (Sâmbătă, 05.09.15 – 18:00 – 22:00, Restaurant Jules: Str. Mitropoliei 6)          
Brunch cu rețete vechi din comunitățile sibiene

Rural County Brunch – (Duminică, 06.09.15 – 11:00 – 15:00, Restaurant Jules: Str. Mitropoliei 6)
Brunch cu specialități ale zonelor rurale din județul Sibiu

Five Regions Picnic
– (Duminică, 06.09.15 -15:00 – 18:00, Curtea Casei Teutsch: Str. Mitropoliei 30)
Picnic cu produse gastronomice din regiunile vecine Transilvaniei: Apuseni, Oltenia, Muntenia, Transilvania de Nord

Gourmet Brunch – (Vineri, 11.09.15 – 17:00 – 22:00, Restaurant Syndicat Gourmet: Str. Târgului 10)
Brunch cu preparate de sezon: vinete, roșii și brânză

New Transylnanian Cuisine – (Sâmbătă, 12.09.15, Restaurant Jules: Str. Mitropoliei 6)                   
Live cooking cu rețete locale reinterpretate din sudul Transilvaniei

Taste of Romania – (Duminică, 13.09.15 – 11:00 – 15:00, Restaurant Jules: Str. Mitropoliei 6)
Brunch cu specialități din regiunile istorice ale României: Bucovina, Moldova, Delta, Maramureș, Banat

Pentru înscrieri la evenimentele culinare vă rugăm să scrieți un e-mail la adresa
contact@mytransylvania.ro sau să sunați la 0747-032.619! Participarea se face în în baza unei confirmări în limita locurilor disponibile iar plata va fi făcută în funcție de consumație conform prețurilor de listă ale restaurantelor participante.

B. Evenimente de cultură gastronomică pentru specialiști


Lansarea Sibiu City Menu – (Vineri, 04.09.15 – 12:00 – 13:00, Primăria Sibiu, sala 203, Str. Brukenthal 2)
Lansarea unor meniuri cu rețete locale preluate de restaurante din Sibiu și reinterpretate

Cultural foodscapes and foodways (Vineri, 04.09.15 – 13:00 – 14:00, Primăria Sibiu, sala 203, Str. Brukenthal 2)
Prezentarea unor drumuri tematice și rute culturale cu focus pe gastronomie

Meet the local producers – (Vineri, 04.09.15 – 15:00 – 16:00, Librăria Habitus, Piața Mică 4)
Micii producători din sudul Transilvaniei se prezintă

Feedback Gastronomy – (Vineri, 11.09.15 – 10:00 – 11:00, Librăria Habitus, Piața Mică 4)
Importanța feedback-ului in mediul online în gastronomie

Follow your taste – (Vineri, 11.09.15 – 11:00 – 12:00, Librăria Habitus, Piața Mică 4)
Poveşti de succes în crearea de cultură gastronomică locală

Conferință gastronomie locală – (Vineri, 11.09.15 – 12:00 – 14:00, Primăria Sibiu, sala 203, Str. Brukenthal 2)
Dezvoltarea culturii gastronomice şi a turismului gastronomic

Award Gala – (Sâmbătă, 12.09.15 – 20:00 – 22:00, , Restaurant Jules: Str. Mitropoliei 6)
Premierea unor inițiative din domeniul gastronomiei locale

Pentru înscrieri la evenimentele pentru specialiști vă rugăm să scrieți un e-mail la adresa contact@mytransylvania.ro sau să sunați la 0747-032.619!


Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu

Parteneri:
Asociația Județeană de Turism Sibiu
Biocoop Sibiu
Centrul Cultural Maghiar Sibiu
Parohia Evanghelică Sibiu – Gușterița Verde 


Parteneri Media: Sibiu by Eventya, CityBest, Vinul.Ro, Restograf
Sponsori : Reky Travel, Bilancia, Crama Bauer
_______________________________________________________________
Declaratie organizator
Cristian Cismaru, 38 de ani – președinte al Asociației My Transylvania

Despre organizație:

Asociația My Transylvania organizează încă din 2008 evenimente de cultură gastronomică și alternative în zona rurală din sudul Transilvaniei, cu scopul întăririi comunităților locale și promovării patrimoniului imaterial. Avem o listă de 30 de evenimente gastronomice care se derulează în mod itinerant, schimbând locația în fiecare an. Suntem o echipă de 3 persoane și avem ajutorul multor voluntari entuziaști din Sibiu, studenți sau absolvenți ai ULBS.

Context personal:

Lucrez de 15 ani în tursim și mi-am dat seama că majoritatea oamenilor care ne vizitează nu vor doar sa faca concediu aici, ci sunt în cautarea unei experiențe autentice. Mulți dintre ei vin să descopere anumite teme, să cunoasca diverse aspecte legate de hobbiurile lor, sau pur și simplu cu dorința de a explora mai mult cultura noastră.
O parte din ei nu ne vorbesc limba, ceea ce nu este rău, fiindcă dorind să înțeleagă cultura locală, se bucură de simbolurile care nu au nevoie de traducere: impresii vizuale, muzică sau MÂNCARE .

Ce este cultura gastronomică și cum o prezentăm:

Dar ce anume este cultura noastra și cum poate fi ea identificată în mâncare?
Aici în Sibiu, în sudul Transilvaniei avem 11 influențe culturale diferite in bucătarie. Ne-au dat aportul lor: românii, sașii, maghiarii, armenii, evreii, rromi, austriecii, turcii, rușii, grecii și francezii. Toate aceste influențe se regăsesc în produse, rețete dar și poveștile din jurul lor.
Vrem să descoperim împreuna cu voi acest lucru și de aceea vă invităm să participați între 4. si 20. septembrie la Sibiu la o primă ediție a unui festival gastronomic. Ne bucurăm de mâncatul împreuna!

Scopul festivalului și perspective:

Scopul festivalului este acela de a oferi posibilitatea publicului larg și specialiștilor să descopere și înțeleagă gastronomia locală, dar mai ales să participe la crearea unei identități gastronomice regionale. Acest obiectiv este totodată și miza principală pentru candidatura regiunii Sibiu la titlul de „European Region of Gastronomy” în 2019.

Ne dorim să atragem ca. 7.000 de persoane care să intre într-un prim contact cu gastronomia locală.
Ne-am bucura foarte tare să ne dea un feedback după experiența avută, deci sa fie parte a acestui procesul de creare a unei identități gastronomice regionale, pe care îl propunem.

Dacă prima ediție are succes vom încerca începând cu anul viitor să depășim granițele județului Sibiu prin atragerea de parteneri și producători din regiunile vecine Sibiului.

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...