Măsurile luate în pripă de către Ministerul Educației dau peste cap afacerile turoperatorilor români, cauzându-le pierderi semnificative

  • aurelian_marin_2015
    Aurelian Marin - Presedinte ANAT
23 Views

Modificarea structurii anului școlar 2015-2016 afectează întreaga industrie a turismului, cauzând pagube financiare turoperatorilor români dar și turiștilor. Săptămâna în plus de vacanță, în luna ianuarie, noua perioadă de vacanță din luna februarie, respectiv zilele în plus de școală din iunie, stabilite în mod arbitrar de către Ministerul Educației, fără consultarea mediului privat și a antreprenorilor din turism, aduce deservicii atât agențiilor de turism, cât și hotelierilor.
sem1

sem2

”Schimbarea structurii anului școlar se face controlat, după discuții inclusiv cu reprezentanții din turism,   pentru că perioadele de vacanțe sunt extrem de importante pentru toți care activează în această industrie. Nu doar că nu am fost consultați, nu a fost făcută o consultare publică, proiectul nu a fost în dezbatere publică, ci publicat tacit în Monitorul Oficial, cu patru zile înainte de începerea anului școlar 2015-2016, punându-ne în fața unui fapt împlinit”, spune Aurelian Marin, președinte al Asociației Națioale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Aurelian Marin - Presedinte ANAT

Aurelian Marin – presedinte ANAT

Aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacanței de iarnă, agențiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din România și străinătate, pentru sezonul de iarnă 2015-2016, conform fostei programe școlare. Mai mult, clienții au achitat pachetele turistice, acestea fiind nerambursabile conform contractelor deja semnate odată ce au fost achiziționate la prețuri de early booking.

”Cu alte cuvinte, nu vor pierde bani doar turoperatorii, ci și clienții lor.  Sunt măsuri luate în pripă, fără consultare cu operatorii din turism, mai ales că au avut loc discuții între autorități și patronatele noastre, în această vară, cu privire la începerea anului școlar. Oare domniile lor nu obișnuiesc că plece în vacanța de iarnă, la schi, cu copiii, și nu rezervă din timp sejurul?  Nu s-au gândit că schimbarea peste noapte a structurii anului școlar nu va mai oferi turiștilor români posibilitatea să meargă în vacanțe la prețuri mici, prin pachete contractate din timp?”, spune Lucia Moraru, prim- vicepreședinte ANAT.

Parteneriatele cu hotelierii români și străini, realizarea pachetelor pentru sezonul de iarnă 2015-2016 sunt efectuate cu un an înainte, tocmai pentru a putea oferi turiștilor cele mai bune tarife, pentru a le permite achiziționarea de vacanțe prin early booking, la prețuri avantajoase. Și prelungierea anului școlar până aproape de finalul lunii iunie încurcă desfășurarea activității turistice conform obiceiurilor de acum. ”Charterele vor începe operarea mai târziu, aproape de vârful de sezon și, prin urmare, vor fi mai scumpe, iar acest lucru îl va simți tot turistul. Mai mult, terminarea școlii la finalul lunii iunie va afecta vacanțele pe litoralul românesc care începuse să fie populat la debutul sezonului estival. Este a doua oară, în ultimii ani, când data de terminare a anului școlar este modificată, mutându-se tot mai mult către finalul lunii iunie”, spune Arelian Marin.

”Lispa de comunicare cu asociațiile din turism denotă lipsa de interes a autorităților pentru susținerea turismului românesc”, completează reprezentanții ANAT.

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *