Castle Break dă startul vizitelor la castelele „ascunse” ale Transilvaniei, Moldovei si Munteniei!

25 Views
Castelul Banffy - Rascruci

Castelul Banffy – Rascruci

Castelul Teleki - Gornesti

Castelul Teleki – Gornesti

Asociația ARCHE lansează azi, 12 aprilie 2016, înscrierile la patru tururi culturale din seria Castle Break: „Zestrea Transilvaniei”, „Perlele Mureșului”, „Moldova: rafinament, ospitalitate și bucate alese”, respectiv „Podgorii, conace şi vinuri munteneşti”. Fiecare tur se desfășoară pe parcursul unui weekend și include vizite la castele mai puțin cunoscute din România, incursiuni în lumea satelor pitorești, întâlniri cu meșteșugari și producători locali, dar și degustări și mese în aer liber cu preparate neaoșe și bucate alese.

Conacul Apafi - Malancrav

Conacul Hagianoff - Manasia

Conacul Hagianoff – Manasia

Zestrea Transilvaniei are loc în perioada 18-20 iunie, valorificând – pe lângă zilele de sâmbătă și duminică – și ziua liberă acordată cu ocazia Rusaliilor. Itinerariul include tururi ghidate la Palatul Brukenthal din Avrig, castelul Gyulay-Ferencz din Mintia și Centrul Cultural Sâncrai, dar și vizite la Muzeul Civilizației Populare „Astra” și Bastionul Roșu din Ilia. Desigur că din lada de zestre a Transilvaniei nu puteau lipsi nici galeriile romane și ulițele Roșiei Montane, nici Alba Iulia – „Cealaltă Capitală”.

Desfășurându-se tot pe parcursul unui weekend prelungit (13-15 august), turul Moldova: rafinament, ospitalitate și bucate alese propune o călătorie prin epoca de aur a Moldovei, cu boieri în uniforme militare şi domniţe fascinate de moda de la Paris. Programul cuprinde vizite și tururi ghidate la castele și conace ale celor mai vechi familii nobiliare ale Moldovei – Ghyka, Rosetti, Polizu, Sturdza sau Cantacuzino – dar și surprize culinare pregătite de prieteni dragi.
Perlele Mureșului are loc în perioada 27-28 august și aduce în prim-plan reședințe nobiliare situate pe Valea Mureșului, introduse recent în circuitul turistic, precum Castelul Teleki din Gornești și Castelul Kemeny din Brâncovenești. Desigur că niciun tur al Văii Mureșului nu poate fi complet fără o vizită la atelierul unui maestru lutier din Reghin și degustarea celor mai gustoase dulcețuri, la Saschiz și Uila. Itinerariul se încheie la conacul Apafi și biserica fortificată din Mălâncrav, unde călătorii vor afla de ce lumea satului transilvănean a stârnit pasiuni chiar și în familia regală britanică.

Podgorii, conace şi vinuri munteneşti îşi propune să prezinte în mod integrat patrimoniul arhitectural al Dealurilor Munteniei, indisolubil legat de tehnica viticulturii şi a vinificaţiei. Organizat în perioada 3-4 septembrie, turul îi introduce pe participanţi în atmosfera nobilă a conacelor-cramă ale boierimii de odinioară din Ţara Românească. Participanții vor avea oportunitatea de a cunoaşte şi sta de vorbă cu proprietari-antreprenori, unii dintre ei chiar expați, care vor relata povestea revitalizării conacelor și motivele pentru care s-au îndrăgostit – uneori remediabil – de patrimoniul cultural românesc.
Înscrierile on-line se pot face direct pe site-ul proiectului, www.castlebreak.ro, organizatorii punând la dispoziția publicului larg 45 de locuri pentru fiecare program cultural derulat.
***
Proiectul Castle Break 2016 ia forma unei serii de 12 tururi cu specific cultural la bijuterii ale patrimoniului construit din toate regiunile istorice ale României. Itinerariile propuse includ peste 20 de reședințe ale elitelor de altădată – castele, palate, cule, curii sau conace – dar și vizite la producători și meșteșugari locali, degustări de produse tradiționale, precum și întâlniri cu artiști, arhitecți și alți actori implicați în revitalizarea patrimoniului cultural, fie el construit sau imaterial.
Proiectul este unul social, fiind derulat de o echipă de voluntari ai Asociației ARCHÉ. Participare la tururile propuse de echipa Castle Break presupune achitarea unei contribuții echivalente cu costurile serviciilor de cazare, mic dejun, transport și asistență (însoțitor de grup). De altfel, unul dintre principalele obiective ale demersului este păstrarea unui tarif accesibil tuturor categoriilor de public.
***
Asociaţia ARCHÉ are ca scop cercetarea, protecţia, conservarea, punerea în valoare şi promovarea patrimoniului cultural. Organizaţia îşi propune să atragă atenţia, alături de alte organizaţii de profil, asupra faptului că patrimoniul este o resursă sensibilă şi sofisticată, în continuă nevoie de cunoaştere şi gestionare responsabilă.
***
Persoană de contact:
Arh. Carmen POPA
www.castlebreak.ro
E-mail: contact@arche.ro, castlebreak.ro@gmail.com
http://facebook.com/arche.castlebreak

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...