Sfatul specialiştilor SanConfind pentru vacanţe reuşite

65 Views

Adesea în vacanţe, din păcate, din prea mare dragoste de soare, turiştii se cam „prăjesc”. După o primă zi de plajă la malul mării sau după o drumeţie pe crestele montane în care se renunţă la tricou, apar şi problemele: senzaţia aceea dureroasă când simţi „că te strânge pielea” însoţită de usturimi cumplite, de migrene şi de vărsături. Şi uite aşa, în loc de un început de vacanţă minunat, ai parte de un coşmar. Totul poate fi însă evitat. Medicii de la Centrul Medical SanConfindPoiana Câmpina, ne învaţă cum facem ca Soarele să rămână prietenul nostru dătător de sănătate şi vacanţe de vis.
soare-plaja
„Plaja sau expunerea la soare, in timpul vacantei la mare sau la munte, pentru majoritatea dintre noi, poate fi un moment critic si nefericit, chiar daca nu îl percepem aşa” – spune medicul specialist dermatolog, Razvan Bucur, de la Centrul Medical SanConfind care adaugă: „Expunerea la soare făcută fără măsură, este adeseori, brutală, total nepotrivită şi aduce cu sine o cantitate mare de radiaţie ultravioletă pe un tegument neantrenat în prealabil. Din păcate, ignorarea sfaturilor date de medici conduce, pentru foarte mulţi turişti, la situaţii ce se soldează cu arsuri solare care, dincolo de disconfort, usturimi şi dureri, favorizează în timp şi riscul apariţiei cancerului de piele. Expunerea la soare trebuie să respecte câteva reguli simple. Una ţine, aşa după cum am sugerat deja, de durata expunerii, aici sfatul este să te împrieteneşti cu soarele, s-o iei cu binişorul,  gradual, în prima zi stai cel mult două ore, apoi în a doua zi stai două ore si jumătate, poate trei, şi aşa mai departe. De evitat însă perioada dintre ora 11 si ora 17, când radiaţia solară este foarte puternică, în acest interval, dacă turistul vrea să ramână în aer liber, cel mai bine ar fi să stea în zone umbroase. Folosirea cremelor protectoare este binevenită şi necesară, iar aici recomandarea este ca pentru cei ce au un ten alb, o piele deschisă ca nuanţă, să folosească creme cu factor de protecţie mare, +50 SPF, iar pentru cei cu un ten mai închis, cu o piele creolă, mai adaptată la impactul cu razele solare, recomandate sunt cremele cu factor de protecţie mai mic, dar nu sub valoarea +20 SPF. Aplicarea acestor creme se face de mai multe ori pe zi, în timp ce se stă la plajă, cel puţin din două în două ore şi obligatoriu la fiecare ieşire din apă.”
Doctorul dermatolog Răzvan Bucur ne mai sfatuieşte ca: „atunci când avem usturimi de piele după o zi de plajă, înseamnă că pielea a primit mult mai multe radiaţii ultraviolete, decât este ea adaptată să primescă şi atunci primul lucru pe care turistul trebuie să-l facă este ca a doua zi să reducă perioada petrecută la soare precum şi momentul de şedere pe plajă, ori numai dimineaţa până în ora 10, ori seara după ora 17. Dacă există si roşeata la nivel cutanat  cel mai bine este ca a doua zi chiar să se facă o pauză în relaţia cu soarele sau, dacă nu se poate rezista ispitei de a merge la plajă, să se acopere zona afectată de eritem,  zona cu roşeaţă a pielii, cu un obiect vestimentar cât mai opac. Folosirea unei creme de protejare devine în acest caz absolut obligatorie, iar factorul de protecţie trebuie să fie de minim 30 SPF. În cazuri severe când usturimile sunt înlocuite de arsuri şi durere, deja trebuie să se meargă la un medic dermatolog. O cură scurtă de cortizon sistemic poate uşura durerea provocată de o arsură solară.”
Aşadar, moderaţia şi folosirea, chiar minimală, a cremelor de plajă sunt elementele ce menţin o relaţie sănătoasă între noi şi astrul solar, cel pe care, la urma urmei, ni-l dorim atât de mult în vacanţele noastre

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...