Cum am devenit dispecerat de ghizi?
Nici eu nu stiu. A fost ca un bulgare de zapada care s-a rostogolit de la un an la altul si se face din ce in ce mai mare.
Totul a inceput in 2014 cu Romanian Travel FORUM (ideea lui Traian Badulescu)..un forum unde sa discutam / rezolvam probleme din turismul romanesc, transformat apoi in Forumul de Incoming . Am scris aici povestea Forumului de Incoming (nascut de Ministerul Turismului).
A fost cel mai mare si mai reusit forum de turism cu aprope 300 de participanti in sala (25 septembrie 2014). Dupa acest eveniment a urmat Forumul Ghizilor de Turism I la propunerea colegului meu Ciprian Slemco. El este cel care mi-a spus: „bai Petre, dar un forum de ghizi nu faci?„. Eu i-am spus: nu ma intereseaza ghizii, noi lucram cu agentiile si mai nou ma ocup de incoming. Chiar l-am rugat pe Ciprian sa il faca! L-am si intrebat: de ce eu? cine sunt eu? Hercule!?..la care Ciprian raspunde: ba Petre tu ii cunosti pe toti, ai multe conexiuni si chiar poti!
Am acceptat provocarea lui dintr-un singur motiv: am realizat ca fara GHIZI nu putem face INCOMING, iar fara incoming o sa fie rau pentru Romania in viitor.
La primul forum de ghizi eu am intrebat ceva foarte simplu: unde gasim un ghid? Raspunsul a fost uluitor pentru secolul 21: intrebi un ghid. Atunci am realizat ca sunt atatea firme/ hoteluri/ agentii de turism care cauta un ghid si nu il gasesc pentru ca nu au unde. Am spus in gandul meu: eu o sa fac asta! eu o sa schimb asta! Eu o sa construiesc prima baza de date cu ghizi de turism tradusa in 8 limbi straine, care sa fie si online adica la indemana tuturor. Am vrut sa fac ceva util pentru industria de turism din Romania si am reusit!
Au inceput sa se inscrie si baza de date a crescut de la un an la altul, ajungand in acest moment la 335 ghizi de turism. Din cei 335 doar 120 platesc taxa de promovare de 70 lei pe an. Avem deasemeni un grup pe Facebook „Forumul Ghizilor de Turism” si unul pe whatsapp. Comunicarea este foarte rapida intre noi. Am construit o comunitate de ghizi, unde ghizii comunica intre ei, ghizii se ajuta intre ei cu diverse informatii utile.
Datorita faptului ca peste 200 de ghizi au cont gratuit, la contact apare un singur numar de telefon si o singura adresa de e-mail. Toate cererile ajung la mine 🙂 Anul trecut am avut in jur de 80. Anul asta depasim 150. Doar in primele 2 luni am primit 15 cereri pe care le distribui direct ghizilor sau pe grup Facebook/ WhatsApp. A fost ca sa zic asa fara voia mea. Am devenit fara sa vreau secretara ghizilor sau dispecerat de ghizi.
Statistica comenzi.
In cele 2 luni de cand a inceput anul 2019 am avut 15 cereri: 11 de la agentii de turism (9 din Romania, 1 Bosnia si 1 din Grecia), 1 de la un hotel din Brasov si 1 de la turist din Italia. Majoritatea prin telefon, dar si pe e-mail si whatsapp. Au cautat ghizi de greaca(2), olandeza(2), franceza(2), italiana(2), rusa, sarba/ croata si spaniola. Au fost si doua agentii care au cerut ghizi de limba romana pentru transfer Grecia si pelerinaje Grecia. Putem sa facem niste statistici foarte interesante.
Exista 3 tipuri de cont ghid: gold – ghizi care vor sa fie afisati mai sus si platesc o taxa mai mare; normal – ghizi care achita taxa de 70 lei/ an si sunt afisati in ordinea datei in care si-au facut contul; free – ghizi care au profilul de ghid completat dar nu au achitat taxa si atunci la contact apar datele de contact ale site-ului, respectiv telefon 0723 286 309 si office [@] infotravelromania.ro . Sunt multe posibilitati de afisare a ghizilor. De exemplu, daca caut un ghid cu domiciliul in Constanta si selectez Romania apoi Constanta gasesc 6, doar primii doi au datele de contact directe.
Taxa este simbolica zic eu ..70 lei/ an tocmai pentru a inscrie pe toti cei 600 de ghizi activi din cei 6.500 licentiati de minister. Imi doresc ca orice agentie de turism din Romania care cauta un ghid, sa il poata gasi mult mai rapid si mai usor. Poate vreau acum un ghid de limba franceza din Cluj! Vreau sa dau doua click-uri si sa gasesc 3 ghizi din Cluj. O sa reusim asta?
E foarte greu sa vorbesti si sa convingi ghizii , cat de benefic este pentru Romania sa gasim toti ghizii de turism intr-un singur loc. Asta incerc sa explic de 5 ani de zile. M-am saturat de liste si listute. Fiecare are lista lui. Ministerul Turismului are o lista, ANAT-ul are o lista, fiecare asociatie de ghizi are o lista, fiecare agentie de turism specializata pe incoming are o lista, fiecare ghid are o lista cu colegi pe diverse limbi straine si specializari. Nu ar fi mai bine sa avem toti o singura agenda si sa o consultam cu toti? Nu v-ati saturat de atatea liste?
Dupa terminarea primului Forum de Ghizi (31 ian 2015) la care au participat circa 90 de ghizi din toata tara, domnul Ciprian Slemco a zis asa: lasa ba ca fac eu unul si mai mare si mai frumos! Tu nu esti ghid si NU ai dreptul sa organizezi un forum de ghizi 🙂 Eu i-am explicat ca sunt organizator si nu este obligatoriu sa fiu si GHID. Uite asa am ajuns eu sa fac un curs de agent turism – ghid la CEDES, depus dosar in 15 ian 2019 si ridicat ecuson in 25 februarie 2019.
Si uita asa a aparut in 16 ianuarie 2016: Conferinta Nationala a Ghizilor editia I – iar apoi Federatia Ghizilor.
Scurt istoric:
Conferinta Nationala A Ghizilor 2016 (editia 1) Sinaia
16 ianuarie 2016
Conferinta Nationala A Ghizilor 2017 (editia 2) Oradea
19-22 februarie 2017
Conferinta Nationala A Ghizilor 2018 (editia 3) Bucovina
19-23 februarie 2018
Conferinta Nationala A Ghizilor 2019 (editia 4) Timisoara
31 oct 2019 – 03 noiembrie 2019
Update: a fost conferinta nationala, dar nu organizata de Federatie, ci de Consiliul Judetean Timisoara.
Articol scris de Petre Dordea.
ps: In fiecare an, InfoTravelRomania.ro organizeaza Forumul Ghizilor de Turism iar Federatia Ghizilor: Conferinta Nationala a Ghizilor de Turism.