Jocurile de noroc în diferite culturi
Culturile din toate erele și din toate regiunile au avut fel și fel de jocuri de noroc. Această activitate a fost preferată de oameni de-a lungul timpului pentru că este distractivă și aduce multe emoții. Asumarea riscurilor crește adrenalina, deci este simplu să înțelegem de ce persoanele aderă la această formă de divertisment.
În articolul de astăzi, îți vom povesti despre jocurile de noroc din antichitate. Îți mai arătăm și câte ceva despre gamblingul din diferite regiuni ale lumii, precum Asia și Europa. De asemenea, aici găsești câteva informații despre jocurile de noroc din Europa medievală și modernă.
Așa vei vedea cât de mult au evoluat jocurile și ce distanță este între gamblingul din trecut și cel din prezent, unde din câteva atingeri de ecran poți deschide un joc. Despre cazinouri online și despre pariurile sportive de astăzi afli mai multe de pe site-uri de specialitate precum Beturi. Mai departe, îți vorbim despre istoria jocurilor de noroc în diferite culturi.
Jocurile de noroc în antichitate
Primele dovezi ale existenței jocurilor de noroc provin din Egiptul antic de acum 5.000 de ani. Arheologii au descoperit zaruri din os, unde pe cele 6 fețe ale cubului erau inscripționate punctele care desemnează 1, 2, 3, 4, 5 și 6. Putem să presupunem că acestea foloseau la diverse jocuri, dar erau utilizate probabil și la divinație sau în alte scopuri religioase.
De asemenea, în China antică existau jocuri cu piese de domino sau zaruri. Această regiune este foarte cunoscută și astăzi pentru jocuri tradiționale precum pai gow (cu piese de domino) și sic bo (cu zaruri).
Imperiul Roman a fost și el foarte cunoscut pentru jocurile de noroc, iar unii împărați precum Claudius (a trăit între anii 10- 54 e.n.) erau recunoscuți pentru pasiunea lor pentru jocuri de noroc. În această perioadă, pariurile pe curse de care și lupte între gladiatori au prosperat. Jocurile de noroc au fost folosite și ca sursă de venit și au finanțat diverse proiecte, lucru pe care îl vom vedea și în erele viitoare.
Jocurile de noroc în diferite regiuni ale lumii
În zilele noastre, jocurile de noroc sunt privite în moduri diferite, în funcție de cultură. Trebuie să mai știi și că lucrurile s-au modificat de-a lungul timpului, iar la începutul secolului XX, în Statele Unite a fost un curent care a interzis majoritatea formelor de gambling pentru mai mulți ani.
Regiunile în care jocurile de noroc mai sunt interzise sunt mai multe țări din Orientul Îndepărtat, precum China și Coreea de Nord. Există totuși o excepție, anume Macau, o regiune administrativă specială a Chinei, care este considerat Vegasul Asiei. În țările musulmane, precum Arabia Saudită, Qatar și Iran, jocurile de noroc sunt strict interzise.
În schimb, în Europa, multe țări permit jocurile de noroc, dar există reglementări și agenții de supraveghere, așa cum este Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc de la noi. Statele Unite are legi diferite în funcție de stat, unde cazinourile online sunt interzise în state precum Arizona și Minnesota.
Așa cum vezi, perspectiva asupra jocurilor de noroc este foarte variată în funcție de regiune, cultură și chiar în funcție de tipul de gambling. De obicei, acolo unde multe forme de gambling sunt interzise, sunt totuși permise loterii organizate de autorități. Acestea sunt de regulă o sursă de venit pentru bugetul local.
Jocurile de noroc în Europa medievală și modernă
Jocurile de noroc din Europa medievală nu ies atât de mult în evidență precum în alte perioade, dar nu înseamnă că nu existau. A fost o perioadă cu multe restricții în general, inclusiv la gambling. Dar acestea nu împiedicau apariția unor jocuri de noroc, așa cum este Hazard, predecesorul jocului de craps din zilele noastre.
Acesta era foarte popular în secolul al XIII-lea, în special în Anglia și printre oamenii bogați. Conform istoricilor, aceștia ajungeau să piardă sume imense și averi. Cavalerii ajungeau să piardă cai, armură, arme și chiar proprietăți.
Alte jocuri cu zaruri extrem de populare în Evul Mediu au fost chuck-a-luck și raffle, dar cazinourile propriu-zise au apărut mai târziu, chiar și după Renaștere. Primul cazinou a fost în 1638, în perioada modernă timpurie. Ridotto, așa cum se numea cazinoul, a fost inaugurat în Veneția, Italia. Se jucau mai multe tipuri de jocuri, poate chiar unele variații inițiale ale celebrului joc punto banco/baccarat, așa cum susțin unii istorici.
În secolele XVIII și XIX au apărut jocurile moderne de masă pe care le cunoaștem și astăzi. Atunci au apărut ruleta și blackjackul și pokerul.
Concluzii
Jocurile de noroc au o istorie bogată și s-au dezvoltat diferit în funcție de cultură și de regiune. În unele culturi precum cele musulmane, jocurile de noroc sunt strict interzise. Dar în alte zone, precum mai multe țări europene printre care și România, gamblingul este permis, dar este reglementat și supravegheat de autorități pentru a oferi siguranță jucătorilor.