Targul cu Bunatati se opreste la Sinaia, de vineri 05 octombrie pana duminica 07 octombrie 2012
Targul cu Bunatati se opreste la Sinaia, de vineri 05 octombrie pana duminica 07 octombrie 2012, intre orele 09.00 – 20.00, in fata Magazinului Winmarkt.
Daca nu ati terminat conservele de toamna, daca ati gusta un must proaspat sau daca va lipsesc recunoscutele preparate din carne, branzeturi si cascavaluri de la Targul cu Bunatati va invitam sa ne vizitati pe Valea Prahovei, in apropierea Casei Regale, la Sinaia. Nu vor lipsi nici de la aceasta editie painea de casa, dulciurile, fructele si legumele proaspete, mierea, tincturile, ceaiurile, braga, cafeaua la nisip, dulceturile proaspete din camara bunicii. Placinta Intinsa de La Turnu cu dovleac, cu nuca, cu mere, cu branza sarata sau dulce va fi si ea in targ. Veti gasi producatori din toata tara: Brasov, Maramures, Arges, Neamt, Covasna, Arad, Bistrita Nasaud, Constanta, Prahova, Dambovita. Langa produsele traditionale romanesti vor sta la fel de frumos si pe gustate produsele traditionale internationale: branza olandeza, produse din Italia precum salamul cu trufe, anchoa picant si dulce, ardei umpluti cu branza sarata sau dulce si alte bunatati.
Si, asa cum v-am obisnuit, de fiecare data sa va facem cunostinta cu oameni pasionati de ceea ce fac, oameni care reusesc sa duca traditia mai departe, in vremurile in care este mult mai la indemana sa cumparam produse procesate din marile lanturi de magazine.
Tudor Zinveliu, producator de branza si cascaval afumat, slanina fiarta si cruda afumata din Zagra- Bistrita Nasaud, de la poalele Muntilor Tiblesi
Domnul Tudor vine dintr-un colţ uitat de istorie şi de la margine de judeţ din comuna Zagra, a cărei apariţii şi răspândire a aşezărilor omeneşti datează din vremea dacilor şi romanilor. Familia Zinveliu este la a cincea generatie de pacurari, denumirea straveche a ciobanilor bistriteni. Pentru ca colectivizarea a ajuns doar pana la granita comunei Zagra, satenii si-au pastrat pamanturile mostenite din mosi stramosi, astfel ca Tudor Zinveliu si fiul sau – preot in devenire – detin impreuna peste 300 de oi si peste 20 de hectare de pasune si faneata.
Branza de burduf bistriteana este untoasa si cu un gust special, diferit de cel al branzei din zona Brasovului. Domnul Zinveliu ne-a povestit cum se face branza de burduf bistriteana: “Casul proaspat din lapte de oaie, capra si vaca se pune la dospit, se usuca bine, se framanta si se sareaza dupa gust. Nu ii punem nimic pentru gust si conservare, e naturala. ” Tot dansul ne-a spus secretul branzei grase din perioada iernii: oile si vacile dau lapte mai putin dar mai gras atunci cand sunt hranite cu fan si graunte macinate. In schimb, in perioada de vara, cand animalele sunt scoase la pascut de iarba verde, productia de lapte este mult mai mare ca in iarna, insa laptele nu este asa de gras.
Zona din care vine Tudor Zinveliu este una de poveste. Comuna Zagra este situata in zona de munte, pe versantul vestic al Carpatilor Orientali, la sud de Muntii Tiblesi. Satele se intind in lungul vailor, pe platouri si culmi domoale (Valea Zagrii, Valea Alunisului, Valea Magurii). Aporoape toti locuitorii comunei care sunt in putere au ca indeletnicire cresterea animalelor. Si, ca in orice sat transilvanean, gasim in zona o biserica cu o poveste speciala: Biserica de pe Pod, care a fost construita la 1785, fiind cuprinsa în lista monumentelor istorice.
Evenimentul este organizat in parteneriat cu Primaria Orasului Sinaia.
Va asteptam cu mult drag sa ne vizitati!
1 Response
[…] Number of view:153Targul cu Bunatati se opreste la Sinaia, de vineri 05 octombrie pana duminica 07 octombrie 2012, intre orele 09.00 – 20.00, in fata Magazinului Winmarkt. Daca nu ati terminat conservele de toamna, daca ati gusta un must proaspat … Continue reading → […]