ANAT si FAPT solicita descentralizarea competentei autorizarii unitatilor din turism

  • ceramica-horezu-2
  • ceramica-horezu-23
47 Views

Data: 16 ianuarie 2013
COMUNICAT DE PRESA
ANAT si Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania solicita  descentralizarea competentei autorizarii unitatilor din turism, amendament depus de noi la Legea Turismului, in diversele variante de lucru ale proiectului de Lege.

Consideram ca obligatorie si urgenta trecerea acestei competente, aflate pana acum in sarcina ministerului, catre autoritatile locale, care vor incheia, ulterior, protocoale de colaborare, in acest sens, cu patronatele locale.

Numarul mic de functionari publici care ar trebui sa identifice, monitorizeze si reglementeze sute de mii de unitati la nivelul intregii tari, face imposibil un demers transparent si eficient, conditie esentiala pentru a scoate turismul “in zona de alb” si a-l reglementa, asigurand conditii concurentiale egale si standarde corecte, pentru mediul de afaceri din Romania.

Declaratie Corina Martin, presedinte ANAT si Federatia FAPT : „Inainte de a discuta de oportunitatea unei reasezari a fiscalitatii in turism, consideram ca trebuie sa clarificam, esential, baza impozabila a activitatii in acest sector. Altfel, discutam de impozite, in continuare, numai asupra celor care isi declara si autorizeaza activitatea in turism, dar continuam sa nu solutionam problema celor care fac o concurenta neloiala si desfasoara activitati de turism fara a-si declara veniturile si fara a detine o autorizare in acest sens.

In acest sens, masura ce trebuie luata urgent de catre Guvern este cea a descentralizarii neintarziate in activitatea de turism.

In acest moment, autorizarea unitatilor din turism continua sa se faca de catre autoritatea publica centrala, care nu are, insa, capacitatea necesara pentru a identifica fiecare unitate de cazare sau alimentatie publica, ceea ce permite si incurajeaza nedeclararea acestei activitati.

In schimb, primarii vor fi extrem de interesati sa identifice si autorizeze micile pensiuni sau hoteluri ce functioneaza pe raza unei statiuni turistice, pentru a le putea percepe taxe la bugetul local.

Cerem Guvernului sa adopte masuri care sa asigure un mediu de afaceri corect si echitabil in Romania. A sosit momentul sa trecem la Curatenia in Turism. ”

Adriana Caranfil
Marketing/PR ANAT
mobil:0749.050.588
e-mail:adriana.caranfil@anat.ro

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...