Insula Samothraki – diamantul din Marea Egee
Insula Samothraki este un loc verde, cu vegetatie abundenta. Predomina maslinii, stejarii, castanii, platanii si tufele. Muntele Saos sau Saoki, cu piscul sau impunitor, Feggari cu altitudinea de 1670 m, constituie o deosebita atractie pentru alpinisti.
Peisajul fermecator, de o frumusete naturala exceptionala il veti vedea in Defileul Fonias, format din platani seculari, ape curgatoare curate si cascade impozante.
Tarmurile insulei Samothraki sunt extraordinare, deosebit de frumoase, dantelate, asternute cu pietricele albe. In partea sudica a insulei, langa Lakkoma, va asteapta plaja Pahia Ammos, o plaja fermecatoare cu nisip.
Trebuie neaparat sa faceti turul insulei cu o ambarcatiune. Numai astfel veti avea prilejul de a vedea exoticul Vato cu multi platani si ape reci, Kremasto cu cascade a carei ape cad inspumate in marea albastra, pentru a intalni mai apoi peisajul fermecator al formatiunilor geologice pe care localnicii le numesc ”tis Grias ta Pania- Rufele Babei”.
Iubitorii plajelor mari vor ramane impresionati de plaja extinsa din Kipi, acoperita cu pietricele gri-negre. Samothraki este cunoscuta in special pentru Vathres, in apropierea localitatii Loutra, piscine naturale din interiorul insulei, alimentate de cascade si inconjurate de o vegetatie abundenta. Gria Vathra, cea mai mare piscina naturala de pe insula se afla la o distanta de 2 km de Therma.
In mistica insula Samothraki, insula riturilor Kaveiria, puteti vizita Muzeul de Arheologie, cu exponatele sale bogate unde este expus un mulaj al faimoasei Zeitei Victoria, statuie pastrata la Muzeul Luvru din Paris, Paleopoli antica si Sanctuarul Marilor Zei.
Cetatile si fortaretele din Samothraki fac parte dintre cele mai importante exemple de arhitectura a fortificatiilor bizantine tarzii din Grecia. Pe insula Samothraki se afla asezarea reprezentativa ocrotita, Hora ( la 6 km de Kamariotissa), construita in forma de amfiteatru, sus pe munte, ferita de incursiunile piratilor din Marea Egee.
In Paleopoli, impunatoare este Fortareata Medievala, o reminiscenta a dominatiei familiei Gattilusi, din sec al XV -lea.
Si cum suntem invatati sa gustam din bucatele traditionale grecesti oriunde am fi, in Samothraki, renumita este carnea de capra. Alte bucate traditionale din insula sunt: mandi (carne de porc tocata si prajita cu foi de placinta umplute cu orez), lioto (carne cu sos de rosii si nuci pisate), zmarupatu (placinta de post cu faina, ulei si umplutura de dovlecei rasi si menta).
In aceasta vara …”incercati” si Insula Samothraki si nu veti regreta!