Ioanina – orasul argintarilor
Minunat amplasat pe malurile lacului Pamvotis, avand Muntii Pindului in departare, ca fundal pentru frumoasa insula Nissi, orasul este locul ideal pentru a petrece cateva zile de vacanta.
Ioanina s-a aflat sub ocupatie otomana aproape 500 de ani, cea mai lunga ocupatie din istoria Greciei si influentele turcesti au supravietuit aici mai puternic decat oriunde in alta parte. Si totusi numele lui Ali Pasa cel care a stapanit orasul, din anul 1788 pana la moartea sa in 1822, este strans legat de istoria orasului indiferent daca locuitorilor de astazi le place sau nu.
Sub otomani, Ioanina a inflorit, fiind un centru al artelor si mestesugurilor, cu precadere al argintarilor. Chiar si astazi, argintul din Ioanina este considerat printre cele mai bune din Grecia, si s-ar putea sa mai gasiti cativa mestesugari care lucreaza in ateliere inghesuite aflate pe strazile laturalnice. Puteti admira monstre ale celor mai bune astfel de lucrari intr-o anexa a Muzeului Bizantin, care se afla in interiorul cetatii si care adaposteste colectii de arta bizantina foarte valoroase.
Sala Argintarilor din apropiere cuprinde cateva piese deosebite si reproducerea unui atelier de argintar. In apropiere de Muzeul Bizantin se afla Fethiye Tzami, sau Moscheea Victoriei (in care turistii nu au acces). In fata acesteia se afla mormantul lui Ali Pasa, nemarcat si neîngrijit. Tot in interiorul cetatii, in interiorul moscheii Aslan Pasa Tzami, exista un Muzeu de Arta Populara. Acesta merita sa fie vizitat, macar pentru a vedea interiorul moscheii, construita in anul 1619, dar si pentru frumoasa colectie de costume populare, bijuterii si alte mestesuguri ale orasului.
O vizita la Muzeul de Arheologie al orasului este obligatorie daca planuiti sa vizitati Oracolul lui Zeus de la Dodoni, deoarece aici sunt expuse multe dintre descoperirile facute in acel site.
O alta vizita ce nu trebuie sa o ratati este pe insula Nissi, aflata in mijlocul lacului Pamvotis, unde se poate ajunge cu feribotul care pleaca regulat in cursa din fata zidurilor cetatii. Pe aceasta insula exista un mic sat rasfirat, ai carui locuitori traiesc din pescuit si din turism. Atat localnicilor cat si turistilor le place sa traverseze cu barca lacul pentru a lua pranzul sau cina pe insula, unde se afla cateva taverne pescaresti excelente.
In meniurile tavernelor din Nissi veti descoperi un produs unic: picioare de broasca. Broastele din zona sunt atat de multe si atat de gustoase, incat sunt exportate chiar si in Franta. Deci, este un moment perfect sa incercati si asa ceva.
Singurul obiectiv turistic cultural de pe insula este Muzeul Ali Pasa, aflat in Manastirea Panteleimon.
Aceasta a fost construita in secolul al XVI-lea, dar cladirea din zilele noastre este doar o copie moderna, originalul fiind distrus de un arbore cazut. Aici a fost asasinat Ali Pasa, nu de catre localnicii greci, ci de turcii din Istanbul. Chiar si superiorii lui Ali Pasa ajunsesera sa se ingrijoreze din cauza puterii si bogatiei pe care o acumulase acesta si din cauza ambitiei sale de a crea un stat independent. Ali Pasa a fost asediat in propria cetate, dar a reusit sa fuga pe insula din mijlocul lacului, refugiindu-se in manastire. Localnicii, lipsiti de mila fata de el, le-au spus urmaritorilor unde se ascunde fugarul si turcii l-au impuscat prin podea, tragand dintr-o camera de la primul nivel, gaurile gloantelor se pot vedea si astazi. Ali Pasa a fost decapitat, iar capul a fost trimis sultanului la Istanbul, ca dovada a misiunii indeplinite.