Primaria Orasului Avrig, liderul proiectului transnational “CultTour” implementat cu succes
Primăria Avrig, în calitate de Lider Partener al proiectului „CultTour – Patrimoniu cultural ca punct de interes major in dezvoltarea turismului sustenabil”, finanţat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Transnaţional de Cooperare Sud-Estul Europei a organizat in perioada 3-4 iunie 2014, evenimentul „Conferinţa Finală a Proiectului „CultTour ” care s-a desfăşurat la Resedinta de vara Samuel von Brukenthal, unul din siturile pilot ale proiectului.
Evenimentul s-a bucurat de prezenta doamnei Petra Szavics, Secretar de Stat in Ministerul Fondurilor Europene, de cea a Ambasadorilor Turismului Romanesc: dl. Constantin Chiriac, dl. Dumitru Prunariu, dl. Nicolae Voiculet, dl. Ovidiu Lipan Tandarica, de cea a dnei Simona Ene, Manager al Programului SEE din cadrul Secretariatului Tehnic Comun, Budapesta, alaturi de partenerii de proiect din Romania ( Complexul Muzeal National Astra Sibiu, Fundatia “S.von Brukenthal”), Austria (Universitatea pentru Stiinte Aplicate din Krems, Universitatea de Stiinte Agricole, Viena), Germania( Universitatea Tehnica din Berlin), Grecia( Municipalitatea Alexandroupolis) , Italia (Municipalitatea Apugia, Italia) si Bulgaria (Municipalitatea Veliko Tarnovo). Au raspuns invitatiei Primariei Orasului Avrig – liderul proiectului – si reprezentanti ai Consiliului Judetean Sibiu, Prefecturii Judetului Sibiu, Universitatii Lucian Blaga Sibiu, institutiilor de invatamant locale si ai comunitatii.
Prezenta invitatiilor de mare importanta pe plan politic si cultural a demonstrat inca o data ca proiectul „CultTour” reprezinta un punct de referinta in contextul national si european.
„Reabilitarea Resedintei de Vara Samuel von Brukenthal, deschiderea unei partii de schi in Muntii Fagaras (Poiana Neamtului Avrig), crearea centrelor de agrement pe raul Olt, realizarea scolii de turism Samuel von Brukenthal la Avrig, crearea Scolii Hotel la Avrig precum si a unor puncte de informare prin accesare de fonduri europene sunt cateva dintre planurile pe care le am pentru a reusi ca, in cativa ani, Avrigul sa gazduiasca 3000-5000 de turisti pe luna. Palatul Brukenthal poate reprezenta pentru Avrig si pentru Romania, ce reprezinta Versailles pentru Franta si Schonbrunn pentru Austria. Investitia preconizata pentru realizarea proiectelor mai sus mentionate va fi de apx 60 de milioane de euro destinati infrastructuii si imbunatatirii serviciilor turistice, crearii de locuri de munca si dezvoltarii business-ului turistic in orasul Avrig ”, declara primarul orasului Avrig, dl. Arnold Klingeis.
Prin proiectul “CultTour- Patrimoniul cultural ca punct de interes major în dezvoltarea turismului sustenabil” Primaria orasului Avrig a realizat o strategie pentru protecţia şi valorificarea moştenirilor culturale: arhitectură, parcuri, reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal, muzeul Gheorghe Lazăr şi întregul oraş natal memorial, dându-le astfel o folosinţă modernă în turismul naţional şi european.
Palatul Brukenthal din Avrig este singura grădină în stil baroc păstrată aproape integral până în prezent pe teritoriul României. Grădina mai poartă şi numele de Edenul Transilvaniei. Ea a fost realizată la cererea lui Samuel von Brukenthal, cel care a fost timp de 13 ani guvernatorul Transilvaniei. Grădina este organizată pe terase care coboară către lunca Oltului. Pe vremea guvernatorului grădina era amenajată în stil franţuzesc, olandez şi englezesc.
Proiectul „CultTour” se va derula pana in iunie 2014, are o valoare de peste 2,5 milioane Euro si are ca scop introducerea palatului Brukenthal in circuitul turistic romanesc si european.